Çalışmada derim öncesi oksalik asit (OA) uygulamasının market koşullarında depolama sırasında minimal işlenmiş pırasaların kalitesi üzerine etkileri incelenmiştir. Bu amaçla içerisinde 0 (kontrol), 1, 2 ve 3 mM OA ve % 0.1’lik Tween-20 içeren çözelti pırasalara tahmini derimden 2, 4 ve 6 hafta önce (3 kez) sırt pompası yardımıyla uygulanmıştır. Optimum dönemde derilen pırasalar hızlı bir şekilde laboratuvara nakledilerek önce seçilmiş, yıkanmış ve minimal olarak işlenmiştir. Tüm bu işlemlerden sonra pırasalar köpük kaselere yerleştirilerek üzerleri streç film (12 µ) ile kaplanmıştır. Paketlenmiş pırasalar 12 ±1°C ve % 90±5 oransal nemde 21 gün depolanmıştır. OA uygulaması kontrole göre minimal işlenmiş pırasalarda ağırlık kayıplarını azaltmış ve yalancı gövde sertliğini daha iyi korumuştur. Uygulama yapılan pırasalarda depolama boyunca solunum hızı net bir şekilde baskılanmıştır. Her ne kadar istatistik olarak önemli çıkmasa da OA uygulamaları kontrol örneklerine kıyasla depolama süresince pırasaların görsel kalitelerini kısmen daha iyi korumuştur. Derim öncesi OA uygulamasının L* değeri dışında pırasaların renk değişimi üzerine bariz bir etkisi olmamıştır. Sonuç olarak, derim öncesi OA uygulanmış pırasaların belirtilen koşullarda 14 gün başarılı bir şekilde depolanabileceği belirlenmiştir.
Bu çalışmanın yazarları olarak herhangi bir etik kurul onay bilgileri beyanımız bulunmadığını bildiririz.
In the present study, the effects of pre-harvest oxalic acid (OA) treatment on the quality of minimally processed leeks during storage under marketing conditions were investigated. For this purpose, leeks were treated with a solution containing 0 (control), 1, 2 and 3 mM OA and 0.1% Tween 20 with a pump 6, 4 and 2 weeks before harvest. Leek samples, harvested at optimum stage, were immediately transferred to the laboratory and sorted, washed and minimally processed. After all these treatments, leeks were placed in foam plates and covered with stretch film (12 µ). The packaged leeks were stored at 12 ± 1 °C and 90±5 % relative humidity (RH) for 21 days. The OA treatment decreased weight loss and preserved firmness of minimally processed leeks compared to control. The respiration rate of OA treated leeks was clearly suppressed during storage. Although it was not statistically significant, the OA treatments preserved the visual quality of the leeks relatively better than control samples during storage.The effect of preharvest OA treatment on the color change of leeks except for L* value was not cleare. As a result, it was determined that pre-harvest OA treated leeks could be stored for 14 days under marketing conditions (12 ± 1 ° C and 90±5 % RH).
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Hasat Sonrası Bahçecilik Teknolojileri (Taşımacılık ve Depolama dahil) |
Bölüm | Araştıma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Haziran 2024 |
Gönderilme Tarihi | 4 Nisan 2024 |
Kabul Tarihi | 18 Nisan 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 19 Sayı: 1 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.