Amaç: Bu
çalışmanın amacı pH dereceleri farklı 5 kahve çeşidinin 4 farklı kompozit rezin
üzerinde farklı periyodlarda oluşturduğu yüzey pürüzlülük miktarını
değerlendirmektir.
Gereç ve Yöntemler:Çalışmada her kompozit grubundan (Estelite Sigma Quick, G-Aenial,
Clearfil Majesty, Ceram X One) 60 adet örnek hazırlandı. 2 mm derinliğinde 6 mm
çapında eşit olarak hazırlanan disklere kompozit rezinler yerleştirildi. Her
bir örnek polimerize edildi ve polisajları yapıldı. Deney öncesi örnekler 24
saat distile suda bekletildi ve profilometre cihazı kullanılarak ilk yüzey
pürüzlülük değerleri kaydedildi. Her kompozit grubu 5 alt gruba ayrıldı.
Sonrasında 1. gün, 2. gün ve 7. gün olacak şekilde kahvelerde (Nescafe, Türk
kahvesi, Ethiopia, Colombia, Veranda) bekletilen örneklerin tekrar yüzey
pürüzlülük ölçümleri yapıldı. Çalışmanın analizinde tek yönlü varyans analizi ANOVA
ve post hoc testleri kullanıldı.
Bulgular:Kahvelerde
bekletilen örneklerin 24 ve 48 saat sonundaki yüzey pürüzlülük sonuçlarının
istatistiksel analizinde en fazla Ethiopia kahvesinde bekletilen Clearfil
Majesty’de, en az ise Veranda kahvesinde bekletilen Estelite Sigma Quick
rezininde pürüzlülük oluşmuştur. 7. gün sonunda ise Nescafede
bekletilen Ceram X One kompozit disklerinde oluşan yüzey pürüzlülüğü çok düşük
değerlerde görülmüştür.
Sonuçlar:Sonuç olarak kompozit rezinlerin yüzey pürüzlülüğünde günlük tüketilen
yiyecek ve içeceklerin sadece pH’ı değil, başka birçok faktörün de etkisi
olduğu belirlenmiştir.
Anahtar Kelimeler:Kahve türleri, kompozit
rezin, profilometre, yüzey pürüzlülüğü
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Diş Hekimliği |
Bölüm | Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ağustos 2020 |
Gönderilme Tarihi | 20 Ocak 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 7 Sayı: 2 |
Selcuk Dental Journal Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.