The aim of this study is to make economic analysis of sunflower production for nut and oil in Kırıkkale pro-vince. In the study, data were obtained by surveying from 95 farmers production sunflower. It has been found that sunflower production for nut high gross profit per decare, net profit per decare and relative profit. On the other hand net profit is negative in sunflower production for oil.
Input-output relations were studied by using Cobb-Douglas production function and the efficiency coeffi-cients of inputs were calculated. The results of analysis show that the area of soving, amount of pure phosphorus and expenses of soil preparations were insufficient; amount of pure nitrogen and number of hoeing were more than needed in the sunflower production for nut. Also the area of soving and cost of seed were insufficient; expenses of soil preparations were higher than the economic level in the sunflower production for oil.
Bu araştırmanın amacı, Kırıkkale ili ve ilçelerinde çerezlik ve yağlık ayçiçeği yetiştiriciliğinin ekonomik analizini yapmaktır. Araştırmada veriler, ayçiçeği yetiştiricisi 95 tarım işletmesinden anket tekniği ile elde edil-miştir. Dekara brüt marj, net kar ve oransal kar çerezlik ayçiçeği yetiştiriciliğinde yüksek bulunmuştur. Yağlık ayçiçeği yetiştiriciliğinde ise net kar negatif bulunmuştur. Cobb-Douglas üretim fonksiyonunun kullanıldığı ça-lışmada girdi-çıktı ilişkileri araştırılmış ve değişkenlere ait etkinlik katsayıları hesaplanmıştır. Analiz sonuçlarına göre çerezlik ayçiçeği yetiştiriciliğinde ekim alanı, saf fosfor miktarı ve toprak hazırlığı masrafları yetersiz; kul-lanılan saf azot miktarı ve çapalama gereğinden fazladır. Yağlık ayçiçeği yetiştiriciliğinde ise ekim alanı ve tohum masrafları yetersiz, toprak hazırlığı masrafları ekonomik seviyeden daha yüksektir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Tarım Politikaları |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Haziran 2002 |
Gönderilme Tarihi | 15 Mart 2002 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2002 Cilt: 16 Sayı: 29 |
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.