This investigation was carried out to determine the effects of soil properties on nutrition content of wheat plant. For this purpose, the total 30 soil samples were taken in depths of 0-20 and 20-40 cm of agricultural lands in April, 2001 and the 15 plant specimens in the fields where taken soil samples in June, 2001. In the soil samples, pH, EC, texture, lime, organic matter, N, P, K, Fe, Cu, Mn and Zn, in the plant specimens, N, P, K, Fe, Cu, Mn, Zn and B were analysed. Generally, the soils have loamy texture, slight alkaline, low salt content, middle lime and low organic matter. N, P, K, Fe, Cu, Mn and Zn averages of the soils were 113.13, 26.59, 515.56, 15.71, 5.68, 2.70 and 2.80 ppm, respectively. On the other hand, N, P, K (%), Fe, Cu, Mn and Zn (ppm) contents of the plants were determined as 1.34, 0.13, 2.19, 394.42, 24.19, 304.77, 36.80 and 18.65, respectively. Between soil properties and nutrition content of wheat plant were found significant regression relationships. r2 values calculated from regression equation were between 0.698-0.979; 0.712-1.00 and 0.687-0.959; in depth of 0-20 cm; 20-40 cm and 0-40 cm, respectively.
Bu araştırmanın amacı, buğday bitkisinin besin elementi kapsamına toprak özelliklerinin etkilerini belirlemektir. Bu amaçla Nisan 2001’de 15 noktadan 0-20 ve 20-40 cm derinliklerden olmak üzere 30 adet toprak örneği ve Haziran 2001’de ise toprak örneklerinin toplandığı tarlalardan 15 adet buğday yaprak örnekleri alınmıştır. Söz konusu toprak örneklerinde pH, EC, tekstür, kireç, organik madde, N, P, K, Fe, Cu, Mn ve Zn, bitki örneklerinde ise N, P, K, Fe, Cu, Mn, Zn ve B analizleri yapılmıştır. Topraklar genellikle tın tekstürlü, hafif alkalin, tuzsuz, orta kireç ve düşük organik madde içerikli olup, N, P, K, Fe, Cu, Mn ve Zn kapsamları sırasıyla; ortalama 113.13, 26.59, 515.56, 15.71, 5.68, 2.70 ve 2.80 ppm bulunmuştur. Diğer taraftan, bitkilerin ortalama N, P, K (%), Fe, Cu, Mn, Zn ve B (ppm) içerikleri ise sırasıyla 1.34, 0.13, 2.19, 394.42, 24.19, 304.77, 36.80 ve 18.65 olarak bulunmuştur. Toprak özellikleri ile bitkinin besin elementi kapsamları arasında önemli regresyon ilişkileri saptanmış, regresyon denklemlerinden elde edilen değerlerin r2’leri 0-20 cm’de 0.698 ile 0.979; 20-40 cm’de 0.712 ile 1.00 ve 0-40 cm’de ise 0.687 ile 0.959 arasında değişmiştir.
Buğday toprak özellikleri besin elementi regresyon denklemi.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Toprak Bilimi ve Ekolojisi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Haziran 2003 |
Gönderilme Tarihi | 1 Ocak 2003 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2003 Cilt: 17 Sayı: 31 |
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.