Bu araştırma 2001 yılında Konya İlinin Karaaslan mevkisindeki Köy Hizmetleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü deneme tarlalarında,kıraç şartlarda farklı bor dozlarının nohut çeşitlerinde verim ve bazı verim unsurlarına etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür.”Tesadüf bloklarında bölünmüş parseller” deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak kurulan bu araştırmada, ana parsellere çeşitler ( Gökçe, Menemen 92, İzmir 92,Yerel popülasyon) alt parsellere bor dozları (Kontrol, 0.1 kg B /da, 0.3 kg B /da, 0.6 kg B /da) yerleştirilmiştir.
Araştırmada çeşitlerin ortalaması olarak bitki başına en yüksek tane verimi 5.02 g ile 0.1 kg/da bor uygulanan parsel-lerden elde edilmiş, bor dozlarının ortalaması olarak en yüksek bitki başına tane verimi 5.00 g ile Gökçe çeşidinden alınmıştır. Farklı bor dozlarının bitki başına tane verimi, bakla sayısı, bitki boyu, sap verimi ve ham protein oranı üzerine etkisi istatistik bakımdan önemli olurken, bakladaki tane sayısı, dal sayısı ve bin tane ağırlığı üzerine etkisi önemli bulunmamıştır.
Nohut çeşitleri bor dozları bitki başına tane verimi verim unsurları.
This research was conducted to determine the effects of boron doses on yield and some yield components of chickpea va-rieties under dry condition on the field of “The Research Institute of Rural Affairs”, in place Karaaslan in Konya, in 2001. The experiment was designed according to “Spilit plots on Randomized Complete Block” with three replications. The varieties was put into place (Gökçe, Menemen 92, İzmir 92, Local Population), to main plots of land and the boron doses (Control, 0.1 kg B/da, 0.3 kg B/da, 0.6 kg B/da) were put into place to sub plots of land, respectively.
In this research, as average of varieties, the highest grain yield per plant (5. 03 g) was obtained from which applicated plots in 0.1 kg.da-1; as average of boron doses, the highest grain yield per plant (5.00 g) was obtained from Gökçe variety. The effects of different boron doses on the grain yield per plant number of pods, height of plant, yield of stem and crude pro-tein ratio is important as statistical. But, the effect of them on the number of grain in pod, number of branch and weight of thousand grains was not found significant.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Toprak Bilimi ve Ekolojisi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Nisan 2005 |
Gönderilme Tarihi | 1 Ocak 2005 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2005 Cilt: 19 Sayı: 35 |
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.