This study was carried out in Küçükköy Village of Konya Çumra distinct. The data were obtained from 33 farms of 150 via survey techniques by use of strafed random sampling statiscal method. In addition, secondary data taken from literatures were also used.
In study, wheat, been and sugar beet production with relationship between production factors after the land consolidation was investigated by use of Cobb Dauglas production model. Accordion to this, the variations of 88% in bean (irrigation num-bers and used seed quantity), 93,5% of in wheat (cultivation area, irrigation numbers and used seed quantity) and 84,2% (irrigation numbers and cultivation area) of in sugar beet productions may be explained by production factors. Accordion to the sum of depended coefficients of production function, production factors used in wheat, bean and sugar beet supplied dec-rement return to scale. Effectiveness coefficient was also computed. According to this, lower yield was obtained from the unit area comparison to desired yield. In addition to this, intensive seed usage and insufficient irrigation were also determined.
Çalışma Konya İli Çumra İlçesi Küçükköy köyünde yapılmıştır. Çalışmada köyde bulunan 150 işletmeden tabakalı tesadü-fi örnekleme yöntemine göre seçilen 33 işletme ile yapılan anket verileri ve yapılan literatür çalışmalarından toplanan ikincil veriler kullanılmıştır.
Çalışmada, arazi toplulaştırılması sonucunda, oluşan üretim deseninde yer alan buğday, fasulye ve şekerpancarı üretim miktarları ile üretim faktörleri arasındaki ilişki Cobb-Douglas üretim modeline göre incelenmiştir. Buna göre, fasulye üreti-minde meydana gelen değişmelerin % 87’si (sulama sayısı ve tohum kullanım miktarı), buğday üretiminde meydana gelen değişmelerin % 93,5’i (ekim alanı, sulama sayısı ve tohum kullanım miktarı), şekerpancarı üretiminde meydana gelen değişme-lerin % 84,2’si (sulama sayısı ve ekim alanı) üretim faktörleri ile açıklanabileceği tespit edilmiştir. Elde edilen üretim fonksiyo-nundaki değişkenlerin katsayılarının toplamına göre buğday, fasulye ve şekerpancarında kullanılan üretim faktörlerinin ölçeğe azalan getiriyi sağladığı tespit edilmiştir. Aynı zamanda etkinlik katsayıları da hesaplanmıştır. Buna göre, her ürünün yetiştiri-ciliğinde birim alanda olması gerekenden az ürün elde edildiği tespit edilirken, tohum miktarının aşırı kullanıldığı ve sulamanın yetersiz olduğu tespit edilmiştir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Tarım Politikaları |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Nisan 2005 |
Gönderilme Tarihi | 1 Ocak 2005 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2005 Cilt: 19 Sayı: 35 |
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.