Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Mercury and Cadmium Levels of Fish Consumed in Konya and Its Around

Yıl 2015, Cilt: 2 Sayı: 1, 60 - 65, 25.06.2015

Öz

In this study, cadmium and mercury levels of fish consumed in Konya were determined and the results were evaluated for human health. In this experiment, three different fish; Trachurus trachurus, Scomber scombrus and Sardina pilchardus were obtained from markets, totally 63 samples, 21 samples of each species were used. The length and weight of the samples were measured. The metal level in the edible muscle parts of the samples was measured by Perkin Elmer Optima DV 2000 model ICP-OES. The mean, minimum and maximum concentrations of mercury and cadmium in examined fish species were found as mercury 98.11, 83.45, 122.20 ng/g, cadmium 0.041, 0.017, 0.087 μg/g in Trachurus trachurus; mercury 99.76, 82.34, 118.12 ng/g, cadmium 0.094, 0.065, 0.129 μg/g in Sardina pilchardus; mercury 106.60, 85.26, 138.20 ng/g, cadmium 0.062, 0.042, 0.091 μg/g in Scomber scombrus, respectively. The positive correlation was found between the length–weight and the metal levels in some species. The length and weight of Scomber scombrus were positively correlated with mercury bioaccumulation. Mercury level increased with increasing the length of Sardina pilchardus. It is concluded that mercury and cadmium levels of fish consumed in Konya were not harmful for human health.

Konya ve Çevresinde Tüketime Sunulan Balıklarda Cıva ve Kadmiyum Düzeyi

Yıl 2015, Cilt: 2 Sayı: 1, 60 - 65, 25.06.2015

Öz

Bu çalışmada, Konya ve çevresinde tüketime sunulan balıklarda cıva ve kadmiyum metallerinin düzeyleri belirlenerek, elde edilen bulgulara göre, durum insan sağlığı açısından değerlendirildi. Satış noktalarından 3 farklı tür balık; istavrit (Trachurus trachurus), uskumru (Scomber scombrus), sardalye (Sardina pilchardus) olmak üzere her türden 21 adet olup toplam 63 adet numune temin edildi. Balıkların boy ve ağırlıkları ölçüldü. Numunelerin yenilebilir kısmında metal düzeyi Perkin Elmer Optima DV 2000 model ICP-OES cihazıyla belirlendi. Araştırmada numunelerin ortalama, en düşük ve en yüksek cıva ve kadmiyum düzeyleri sırasıyla, İstavritte; cıva 98.11, 83.45, 122.20 ppb, kadmiyum 0.041, 0.017, 0.087 ppm, sardalyede; cıva 99.76, 82.34, 118.12 ppb, kadmiyum 0.094, 0.065, 0.129 ppm ve uskumruda ise cıva 106.60, 85.26, 138.20 ppb, kadmiyum 0.062, 0.042, 0.091 ppm tespit edildi. Balıkların bazı türlerinde boy ve ağırlıkları ile metal seviyeleri arasında ilişki bulundu. Uskumruda boy ve ağırlık arttıkça cıva birikimi önemli düzeyde artığı gözlendi. Sardalyede boy arttıkça cıva düzeyinde önemli seviyede artış görüldü. Araştırma sonucunda Konya ve çevresinde tüketime sunulan istavrit, sardalye ve uskumru balıklarındaki cıva ve kadmiyum değerlerinin halk sağlığı açısından herhangi bir sakınca yaratmayacak düzeylerde olduğu kanısına varılmıştır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Ziraat Mühendisliği (Diğer)
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Rabia Serpil Günhan Bu kişi benim

Suzan Yalçın Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 25 Haziran 2015
Gönderilme Tarihi 4 Mart 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 2 Sayı: 1

Kaynak Göster

EndNote Günhan RS, Yalçın S (01 Haziran 2015) Mercury and Cadmium Levels of Fish Consumed in Konya and Its Around. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 2 1 60–65.

Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.