In this research it was aimed to improve different methods apart from manual harvesting requires intensive labour in dry
bean harvesting. For this purpose three different methods were used for bean harvesting-threshing and these methods were
tested in fields where two different local bean population (Canada-Sarikiz) were cultivated.
I. Method: Hand pulling, piling, threshing by thresher.
II. Method: Cutting by double knife mower, piling, threshing by thresher.
III. Method: Harvesting-threshing by prototype harvesting-threshing machine.
Work efficiency, total grain losses and some characteristics related to plant mechanization were determined in these
methods.
Consequently, it was found that total grain losses in Canada and Sarikiz bean population were 9.029-6.955 % in the first
method, 25.279-22.301 % in the second method, 19.380-18.006 % in the third method, respectively.
Dry bean grain losses work efficiency harvesting-threshing machines.
Bu araştırmada, kuru fasulye hasadında, yoğun işgücü gerektiren elle hasat dışındaki farklı yöntemlerin geliştirilmesi
amaçlanmıştır. Bu amaçla, fasulye hasat-harmanı için üç farklı yöntem kullanılmış ve bu yöntemler iki farklı yerel fasulye
popülasyonunun (Kanada ve Sarıkız) yetiştirildiği tarlalarda denenmiştir.
I. Yöntem: Elle yolma, öbek yapma, harman makinası ile harmanlama.
II. Yöntem: Çift bıçaklı çayır biçme makinası ile biçme, öbek yapma, harman makinası ile harmanlama.
III. Yöntem: Prototip hasat-harman makinası ile hasat ve harmanlama.
Bu yöntemlerdeki, iş verimi, toplam tane kayıpları ile bitkinin mekanizasyona yönelik bazı özellikleri belirlenmiştir.
Sonuç olarak, Kanada ve Sarıkız fasulye popülasyonlarında sırasıyla I.Yöntemde toplam tane kayıpları %9.029 ve
%6.955 bulunmuştur. II. Yöntemde bu değerler sırasıyla % 25.279 ve %22.301’dir. III. Yöntemde ise % 19.380 ve %18.006
olarak bulunmuştur.
Kuru fasulye tane kayıpları iş verimi hasat-harman makinaları.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Nisan 2007 |
Gönderilme Tarihi | 1 Ocak 2007 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2007 Cilt: 21 Sayı: 41 |
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.