Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Determination of Nutritional Status of Strawberry Orchards in Huyuk District by Soil and Plant Analysis

Yıl 2017, Cilt: 31 Sayı: 3, 33 - 42, 29.12.2017

Öz

In this study, nutritional status of strawberry orchards of Huyuk District of Konya Province were determined by soil and plant analysis to increase both yield and quality of strawberry and to inform to our farmers about strawberry fertilization. With this purpose, soil and leaf samples were collected from 29 strawberry orchards which bigger than 0.2 ha representing Huyuk District at the beginning of the first fruit period (June, 2015), and in the beginning of the second fruit period (September, 2015) before fertilization from root zone and analyzed. Appropriateness of soils to strawberry growing with respect to their physical and chemical properties an nutritional status of the plants were investigated comparing their analysis results with reference values and statistical evaluations and soil-plant relations were researched. According to the results; in generally, pH of the soils was neutral, non-saline, low organic matter, calcareous and sandy clay loamy texture. The nitrogen content of the surveyed area was low, while the other macro nutrients were sufficient. The micronutrient content of the soils is insufficient with the exception of copper. In the first plant sampling period 27.6% N, 7% P and K, 17.2% Ca, 10.3% Mg, 27.6% Cu, 10.3% B and 90% Zn were insufficient while in the second sampling period, 10.3% N, 7% Mn and 90% Zn were poor of the strawberry orchards. Nutrients of the plants were found more sufficient in the second period according to the first period.

Hüyük İlçesi’nde Çilek Bahçelerinin Beslenme Durumunun Toprak ve Bitki Analizleri ile Belirlenmesi

Yıl 2017, Cilt: 31 Sayı: 3, 33 - 42, 29.12.2017

Öz

Bu çalışma Konya’nın Hüyük İlçesi’nde yetiştirilen çileklerin beslenme durumlarını toprak ve bitki analizleriyle belirleyerek, gerek üretim, gerekse kaliteyi artırma yöntemlerini tespit etmek ve üreticilerimize gübreleme konusunda ışık tutacak bir etüt çalışması niteliğinde yürütülmüştür. Bunun için, Hüyük İlçesi’ni temsilen 2 dekardan büyük 29 kapama çilek bahçesinden 2015 yılında birinci meyve dönemi başlangıcı (Haziran) ve ikinci meyve dönemi başlangıcı (Eylül) olmak üzere her bir çilek bahçesinden her iki dönemde de bahçeyi temsil edecek şekilde birer toprak örneği ve yaprak örnekleri alınarak analiz edilmiştir. Analiz sonuçları referans değerleriyle karşılaştırılarak toprakların fiziksel ve kimyasal özellikleri açısından çilek yetiştiriciliğine uygunlukları ile bitkilerin beslenme durumları incelenip istatistiki değerlendirmeler ile toprak-bitki ilişkileri araştırılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, Hüyük İlçesi çilek bahçelerinde genellikle toprakların pH’ları nötr, tuzsuz, organik maddece fakir, kireçli ve kumlu killi tınlı tekstüre sahiptir. Azot (N) bakımından yetersiz, diğer makro besin elementlerince yeterli ve fazladır. Bakır (Cu) açısından yeterli iken diğer mikro besin elementlerince fakirdir. Çilek bahçelerinin birinci dönem %27,6’sının azot (N), %7’sinin fosfor (P) ve potasyum (K), %17,2’sinin kalsiyum (Ca), %10,3’ünün magnezyum (Mg), %27,6’sının bakır (Cu), %10,3’ünün bor (B) ve %90’ının çinko (Zn); ikinci dönem ise %10,3’ünün azot (N), %7’sinin mangan (Mn) ve %90’ının çinko (Zn) ile beslenme açısından yetersizlik olabileceği belirlenmiştir. Bitkilerde ikinci dönemde besin elementleri birinci döneme göre daha yeterli bulunmuştur.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Bahçe Bitkileri Yetiştirme ve Islahı
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Hatice Çiçekdağı Bu kişi benim

Mehmet Zengin Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 29 Aralık 2017
Gönderilme Tarihi 24 Nisan 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 31 Sayı: 3

Kaynak Göster

EndNote Çiçekdağı H, Zengin M (01 Aralık 2017) Determination of Nutritional Status of Strawberry Orchards in Huyuk District by Soil and Plant Analysis. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 31 3 33–42.

Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.