Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

Ustilagomaydis: From Research Laboratory to Mexican Cuisine

Yıl 2017, Cilt: 31 Sayı: 3, 177 - 183, 29.12.2017

Öz

Ustilagomaydis DC (Corda) is a plant pathogen that causes swellings called gall (tumor) on above-ground parts of the maize plants in particular on cobs and reduces yield and quality of maize. However, it is used as a model orgamism in genetic studies in research laboratories with complex life cycle and cultured in nutrient media. Smut galls, formed by the fungus on the cobs, also have been consumed as a delicacy in Mexico and Latin America since Aztecs times. Smut galls, named as huitlacoche or cuitlacoche in Mexico, are also known as the names, maize mushroom, Mexican truffle and maizteka. This review was prepared to reveal smut fungus in detail and raise awareness about evaluating the galls formed by the fungus as food in the World.

Araştırma Laboratuvarından Meksika Mutfağına: Ustilagomaydis

Yıl 2017, Cilt: 31 Sayı: 3, 177 - 183, 29.12.2017

Öz

Ustilagomaydis DC (Corda), mısır bitkisinin topraküstü organlarında özellikle koçanlarda ‘‘gal (ur)’’ adı verilen şişkinlikler oluşturan, mısırın verim ve kalitesini azaltan bir bitki patojenidir. Buna karşılık, kültüre alınabilmesi ve karmaşık hayat çemberiyle araştırma laboratuvarlarında genetik çalışmalar için model organizma olarak kullanılmaktadır. Ayrıca, fungusun mısır koçanlarında oluşturduğu rastık galleri Meksika ve Latin Amerika’ da Aztekler zamanından beri çok sevilen bir gıda olarak tüketilmektedir. Meksika’ da ‘’huitlacoche’’ veya ‘’cuitlacoche’’ olarak isimlendirilen rastık galleri, ‘’mısır mantarı’’, ‘’Meksikantrüfü’’, ve ‘’maizteka’’ gibi isimlerle de bilinmektedir. Bu derleme, mısır rastık fungusunun detaylı olarak ortaya konulması ve fungusun oluşturduğu gallerin Dünya’da özellikle gıda olarak değerlendirilmesi noktasında farkındalık yaratılması amacı ile hazırlanmıştır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Ziraat Mühendisliği (Diğer)
Bölüm Review Articles
Yazarlar

Mehmet Aydoğdu Bu kişi benim

Nuh Boyraz Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 29 Aralık 2017
Gönderilme Tarihi 13 Mart 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 31 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Aydoğdu, M., & Boyraz, N. (2017). Ustilagomaydis: From Research Laboratory to Mexican Cuisine. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences, 31(3), 177-183.
AMA Aydoğdu M, Boyraz N. Ustilagomaydis: From Research Laboratory to Mexican Cuisine. Selcuk J Agr Food Sci. Aralık 2017;31(3):177-183.
Chicago Aydoğdu, Mehmet, ve Nuh Boyraz. “Ustilagomaydis: From Research Laboratory to Mexican Cuisine”. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 31, sy. 3 (Aralık 2017): 177-83.
EndNote Aydoğdu M, Boyraz N (01 Aralık 2017) Ustilagomaydis: From Research Laboratory to Mexican Cuisine. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 31 3 177–183.
IEEE M. Aydoğdu ve N. Boyraz, “Ustilagomaydis: From Research Laboratory to Mexican Cuisine”, Selcuk J Agr Food Sci, c. 31, sy. 3, ss. 177–183, 2017.
ISNAD Aydoğdu, Mehmet - Boyraz, Nuh. “Ustilagomaydis: From Research Laboratory to Mexican Cuisine”. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 31/3 (Aralık2017), 177-183.
JAMA Aydoğdu M, Boyraz N. Ustilagomaydis: From Research Laboratory to Mexican Cuisine. Selcuk J Agr Food Sci. 2017;31:177–183.
MLA Aydoğdu, Mehmet ve Nuh Boyraz. “Ustilagomaydis: From Research Laboratory to Mexican Cuisine”. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences, c. 31, sy. 3, 2017, ss. 177-83.
Vancouver Aydoğdu M, Boyraz N. Ustilagomaydis: From Research Laboratory to Mexican Cuisine. Selcuk J Agr Food Sci. 2017;31(3):177-83.

Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.