Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

The Relation Between Organic Matter and Biological Activity in Common Soil Series in Konya Region

Yıl 2016, Cilt: 3 Sayı: 2, 215 - 219, 25.12.2016

Öz

Microorganism play an important role in soil physical, chemical and biological characteristics. The microorganisms convert the unusable substances into available forms for plants via mineralization. Microorganisms affect the soil productivity by producing unique enzymes. Thus, the biological activity of the soil is generally accepted as a measure of productivity. In this study, the relationship between organic matter and biological activity in wheat cultivated areas of Konya- Çumra plain at Çumra, Alibey and Alemdar series were investigated. According to the data obtained as a result of this study, the carbon dioxide production of in the wheat soil were between 21.97 43.11 mg CO2 / 100 g dry soil / 24 h, while the organic matter values varied from 0.82 to 3.97%. Differences between soil respiration values and organic matter for soil series were statistically significant. However, correlation between organic matter and soil respiration was insignificant

Konya Şartlarında Yaygın Toprak Serilerinde Biyolojik Aktivite ile Organik Madde Arasındaki İlişkiler

Yıl 2016, Cilt: 3 Sayı: 2, 215 - 219, 25.12.2016

Öz

Toprakta meydana gelen fiziksel, kimyasal ve biyolojik olayların gerçekleşmesinde mikroorganizmalar büyük rol oynamaktadırlar. Mikroorganizmalar toprakta yarayışsız halde bulunan besin elementlerini mineralizasyon sonucu yararlı hale çevirmektedirler. Mikroorganizmalar bu faaliyetlerini salgıladıkları enzimleriyle gerçekleştirerek, toprak verimliliğine etki etmektedirler. Bu nedenle toprağın biyolojik aktivitesinin ölçüsü, genelde verimliliğin de ölçüsü olarak kabul edilmektedir. Bu çalışmada, Konya-Çumra Ovası’na ait Çumra, Alibey ve Alemdar serilerindeki buğday yetiştirilen alanların topraklarında organik madde ve toprak solunumu arasındaki ilişki araştırılmıştır. Bu çalışmanın sonucunda elde edilen verilere göre, buğday ekili alanların topraklarında karbondioksit üretimi 21.97 ile 43.11 mg CO2 /100 g FKT/24 h arasında değişmekte olup, organik madde değerleri ise % 0.82-3.97 olarak belirlenmiştir. Serilerden elde edilen organik madde ve toprak solunumu değerleri arasında istatistikî olarak önemli bir fark bulunmuştur. Ancak organik madde ve toprak solunumu arasındaki korelasyon istatistiki olarak önemli bulunmamıştır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Toprak Bilimi ve Ekolojisi
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Ümmühan Karaca Bu kişi benim

Emel Atmaca Bu kişi benim

Cevdet Şeker Bu kişi benim

H. Hüseyin Özaytekin Bu kişi benim

İlknur Gümüş Bu kişi benim

Hamza Negiş Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 25 Aralık 2016
Gönderilme Tarihi 25 Şubat 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 3 Sayı: 2

Kaynak Göster

EndNote Karaca Ü, Atmaca E, Şeker C, Özaytekin HH, Gümüş İ, Negiş H (01 Aralık 2016) The Relation Between Organic Matter and Biological Activity in Common Soil Series in Konya Region. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 3 2 215–219.

Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.