Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Determination of Some Agricultural Characters of Edible Pea (Pisum sativum L.) Lines Developed By Crossing Method

Yıl 2011, Cilt: 25 Sayı: 2, 17 - 23, 25.06.2011

Öz

The aim of this research was to determine the performances of edible pea genotypes in Antalya ecological conditions, to identify edible pea genotypes for the region also to determine these genotypes for seed yield and some agronomic characters. In this study, 18 pea genotypes (13 lines and 5 cultivars) were used as material. The experiment was arranged in the “Randomized Blocks” experimental design with three replications. According to the results of the research, statistically significant differences were found between genotypes with respect of all characters excepting protein yield. As the mean of genotypes of seed yield was 210.91 kg.da-1. The highest seed yield (264.67 kg.da-1) was obtained from 3048 genotype. As a results, genotypes (namely 3048, Ultrillo, 30100, 4053-A, 4053-B, 4021 and 3029-B) that were growing in terms of seed yield and some other agricultural characters were found to be the most suitable genotypes for further research on pea at Antalya ecological conditions.

Melezleme Yöntemiyle Elde Edilen Yemeklik Bezelye (Pisum sativum L.) Hatlarının Bazı Tarımsal Özelliklerinin Belirlenmesi

Yıl 2011, Cilt: 25 Sayı: 2, 17 - 23, 25.06.2011

Öz

Bu araştırma; yemeklik bezelye genotiplerinin Antalya ekolojik şartlarındaki performanslarının belirlenmesi, tane verimi ve bazı agronomik özelliklerinin saptanabilmesi amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada deneme materyali olarak 13 hat(3012, 3029-A, 3029-B, 3045, 3048, 3053, 3055, 3057, 4021, 4023, 4053-A, 4053-B ve 30100) ve 5 çeşit (Carina, Cosmos, Ultrillo, Jofs ve Bolero) olmak üzere 18 yemeklik bezelye genotipi kullanılmıştır. Deneme 2008 yılında “Tesadüf Blokları” deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Araştırma sonuçlarına göre protein verimi hariç incelenen tüm özellikler bakımından genotipler arasında istatistikî olarak önemli farklılıklar tespit edilmiştir. Genotiplerin ortalaması olarak tane verimi 210.91 kg/da olmuştur. En yüksek tane verimi (264.67 kg/da) 3048 genotipinden elde edilmiştir. Sonuç olarak; tane verimi ve bazı tarımsal özellikler bakımından ilk sıralarda yer alan en yüksek olan 3048, Ultrillo, 30100, 4053-A, 4053-B, 4021 ve 3029-B genotipleri, Antalya Ekolojik Şartlarında, yapılacak daha farklı araştırmalarda ve bezelye tarımına en uygun genotipler olarak belirlenmiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Agronomi
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Osman Savur Bu kişi benim

Ercan Ceyhan

Yayımlanma Tarihi 25 Haziran 2011
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Cilt: 25 Sayı: 2

Kaynak Göster

EndNote Savur O, Ceyhan E (01 Haziran 2011) Determination of Some Agricultural Characters of Edible Pea (Pisum sativum L.) Lines Developed By Crossing Method. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 25 2 17–23.

Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.