This study was conducted in 2008-2009 to determine the problems faced by farmers and to find appropriate solutions for these problems in Konya province (Central of Konya, Beyşehir, Bozkır, Çumra, Doğanhisar, Ereğli, Ilgın, Kadınhanı and Sarayönü districts). For this purpose, questions were randomly asked to 70 farmers and the results were assessed as a percentage. As a result, it was determined that the farmer applications varied from soil preparation to sale of product. 67 % of the farmers used at least three soil cultivation before planting. The yield and crop income were most important factors for variety selection and Bezostaja-1 (27 %) was the most preferred bread wheat and Ç-1252 (60 %) was the most preferred durum wheat. 64 % of the farmers using irrigation applied water 3 to 5 times. Grain yields varied from 15-50 kg ha-1 for dry farming and from 35-90 kg ha-1 for irrigated farming.
Bu araştırma 2008-2009 buğday üretim yılında Konya ilindeki (Konya Merkez, Beyşehir, Bozkır, Çumra, Doğanhisar, Ereğli, Ilgın, Kadınhanı ve Sarayönü ilçelerinde) çiftçilerin buğday tarımında karşılaştıkları sorunları belirlemek ve uygun çözüm önerilerini geliştirmek için yapılmıştır. Bu amaçla tesadüfî olarak 70 çiftçiye buğday tarımı ile ilgili sorular sorulmuş ve sonuçlar oransal olarak değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda, çiftçilerin ekim öncesi toprak hazırlığın-dan ürünün satışına kadar olan safhalarda, farklı uygulamaları olduğu belirlenmiştir. Bölgedeki çiftçilerin % 67’sinin ekim öncesi üç ve daha fazla sayıda toprak işlemesi yaptığı, çeşit seçiminde daha çok verim ve satış fiyatının etkili olduğu ve buna göre ekmeklik çeşitlerden Bezostaja 1’in (% 27), makarnalık çeşitlerden ise Ç-1252’nin (% 60) yüksek oranda tercih edildiği görülmüştür. Buğday yetiştiriciliğinde çiftçilerin % 64’ünün 3-5 defa sulama yaptığı, bölgede kuru tarımda 150-500 kg/da, suluda da 350-900 kg/da arasında verim alındığı belirlenmiştir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Agronomi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Aralık 2011 |
Gönderilme Tarihi | 1 Ocak 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2011 Cilt: 25 Sayı: 4 |
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.