Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Fatty Acid Composition and CLA Content of Akkaraman Suckling Lambs

Yıl 2010, Cilt: 24 Sayı: 3, 30 - 36, 25.09.2010

Öz

In this study, fatty acid composition and conjugated linoleic acid (CLA) content of Akkaraman suckling lambs were investigated. Fifteen male Akkaraman suckling lambs, the most common lamb breeds in Turkey, were fed mainly maternal milk from birth to weaning and slaughtered at three months of age with an average live weight of 25 kg after weaning. Samples from different body parts, Longissimus dorsi, perirenal, omental, subcutaneous aipose tissue and tail, of lambs were obtained. Differences in fatty acid composition and CLA of lambs were observed among different body parts. In suckling lambs, total polyunsaturated fatty acid (PUFA), total ω3 and ω6 fatty acids were the highest in Longissimus dorsi muscle, while the highest total CLA was determined in tail fat.

Akkaraman Süt Kuzularının Yağ Asidi Kompozisyonu ve CLA İçeriği

Yıl 2010, Cilt: 24 Sayı: 3, 30 - 36, 25.09.2010

Öz

Bu çalışmada, Akkaraman ırkı süt kuzularının yağ asidi kompozisyonu ve konjuge linoleik asit (CLA) içeriği araştırılmıştır. Türkiye’de en yaygın olarak bulunan koyun ırkı olan Akkaraman ırkı onbeş baş erkek süt kuzusu doğumdan sütten kesime kadar temel olarak anne sütü ile beslenmiş, ortalama 25 kg canlı ağırlığında ve üç aylık iken kesilmiştir. Kuzuların Longissimus dorsi, perirenal, omental, subkutan adipoz doku ve kuyruk olmak üzere beş farklı bölgesinden numuneler alınmıştır. Kuzuların yağ asidi kompozisyonu ve CLA’sı bu bölgeler arasında farklılıklar göstermiştir. Süt kuzularında toplam aşırı doymamış yağ asidi (PUFA) ile toplam ω3 ve toplam ω6 yağ asidi en yüksek Longissimus dorsi kasında belirlenirken, toplam CLA ise en yüksek kuyruk bölgesinde tespit edilmiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Ziraat Mühendisliği (Diğer)
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Gökalp Özmen Güler Bu kişi benim

Abdurrahman Aktümsek Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 25 Eylül 2010
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2010
Yayımlandığı Sayı Yıl 2010 Cilt: 24 Sayı: 3

Kaynak Göster

EndNote Güler GÖ, Aktümsek A (01 Eylül 2010) Fatty Acid Composition and CLA Content of Akkaraman Suckling Lambs. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 24 3 30–36.

Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.