In this study, cleaning efficiency of sugar beet unloading, cleaning and loading machine and caused amount of mechanical injuries on beet surface were searched. For this reason, unloaded and cleaned beets by the machine were placed into a silo. Interior and exterior quality value changes of the beet samples taken from the silo for fifteenth day’s interval were examined depending on the silo duration. The external quality values examined in the research were root dimen-sion, root and tail breakages, cracks, surface injuries, weight losses, and the interior quality values were polarization, invert sugar and refined sugar yield. The study reveals that external quality values such as crack amount was 2.3 times (n.s.), surface damage amount 4 times, root breakages at the rate of 30 % (p<0.05) and depending on silo duration weight losses increase. Furthermore, invert sugar values increase (p<0.01), whereas polarization and refined sugar yield values decrease (p<0.01) as internal quality values in machinery-processed sugar beets, depending on silo dura-tion.
Beet unloading breaking cleaning and loading machine internal quality sugar beet surface injury
Bu araştırmada; seyyar pancar boşaltma, temizleme ve yükleme makinalarının temizleme etkinliği ile pancarda meydana getirdiği mekanik zedelenme miktarı araştırılmıştır. Bu amaçla, makine ile boşaltılarak temizlenmiş pancarların iç ve dış kalite değerleri belirlenmiş ve siloya konulmuştur. 15’ er günlük periyotlarda alınan pancar örneklerinde silo süresine bağlı olarak iç ve dış kalite değerlerinin değişimleri incelenmiştir. Araştırmada incelenen dış kalite değerleri; kök ölçüleri, kök ve kuyruk kırılmaları, çatlaklar, yüzey yaralanmaları, ağırlık kayıpları, iç kalite değerleri ise; polarizasyon, invert şeker ve arıtılmış şeker verimidir. Araştırma sonuçlarına göre; makinadan geçen pancarlarda, çatlak miktarının 2.3 kat (önemsiz), yüzey yaralanma miktarının 4 kat, kök kırıklıklarının % 30 oranında (p<0.05) ve ağırlık kayıplarının ise silo süresine bağlı olarak arttığı belirlenmiştir. Ayrıca, bekleme süresine bağlı olarak, invert şeker değerlerinin arttı-ğı (p<0.01), polarizasyon ve arıtılmış şeker verimi değerlerinin ise azaldığı (p<0.01) belirlenmiştir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Aralık 2010 |
Gönderilme Tarihi | 1 Ocak 2010 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2010 Cilt: 24 Sayı: 4 |
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.