Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Determination of The Efficacy of Imazalil and Thiabendazole Against Penicillium digitatum Sacc. and Botrytis cinerea Pers. Postharvest Decays of Valencia Orange Fruit

Yıl 2009, Cilt: 23 Sayı: 49, 18 - 23, 25.09.2009

Öz

In this study, the efficacy of thiabendazole (140 g/L) + imazalil (100 g/L) and imazalil (75 g/L) was investigated against postharvest decays, caused by Penicillium digitatum and Botrytis cinerea, of Valencia citrus fruit. Three dosages of thiabendazole+imazalil, 300, 400 and 500 ml/100 L water and 500 ml/100L water of imazalil were included in the experiment. In order to determine the prophylactic effects of pre-infections and systemic effects of post-infection of P.digitatum and B. cinerea on fruits of these fungicides, non-infected fruits were wounded around equatorial regions for approximately 1 mm depth than dipped in fungicides solutions or conidial suspensions including 106 conidia/ml of the pathogens. In accordance with the aim of study, the fruit was treated with fungicides or inoculated with conidial suspensions of the pathogens by spraying, after that they were incubated in plastic containers for 15 days in climated room. After 7 and 15 days, imazalil reduced P. digitatum infection by %90.9, %91.5 systemically and it reduced by %95.3, %95.3 prophylactically, in that time, B. cinerea was reduced by %84.8, %57.9 systemically and by %73.3, %63.4 prophylactically. Besides that, the concentration, 500 ml/100 L water, of thiabendazole and imazalil combination de-creased P. digitatum decay by %97.6-98.9 and B. cinerea decay by %91.5-94.0 respectively.

Valensiya Portakallarda Hasat Sonrası Penicillium digitatum Sacc. ve Botrytis cinerea Pers.’nın Neden Olduğu Çürüklüklere Karşı Imazalıl Ve Thıabendazole’un Biyolojik Etkinliğinin Belirlenmesi

Yıl 2009, Cilt: 23 Sayı: 49, 18 - 23, 25.09.2009

Öz

Bu çalışmada, Valensiya çeşiti portakal meyvelerinde Penicillium digitatum ve Botrytis cinerea’nın neden olduğu çü-rüklüklere karşı thiabendazole (140 g/L) + imazalil (100 g/L) ve imazalil (75 g/L)’in etkinlikleri araştırılmıştır. Thiaben-dazole + imazalil’in 100 litre suya 300, 400 ve 500 ml, imazalil’in ise 100 litre suya 500 ml’lik dozu denemeye alınmış-tır. Bu fungisitlerin, meyvelerdeki P. digitatum veya B. cinerea infeksiyonlarından önceki profilaktik ve infeksiyondan sonraki sistemik etkilerini belirlemek amacıyla, patojenlerden tamamen ari olan meyvelerin kabuğu ekvator bölgesinden yaklaşık 1 mm derinlikte yaralanmış ve ardından bu fungisit solüsyonlarına ya da patojenlerin 106 spor/ml konsantras-yondaki spor süspansiyonlarına daldırılmışlardır. Uygulamaların amacına göre bu işlemlerden 24 saat sonra inokule edilen meyvelere fungisit uygulaması veya fungisit uygulananlara ise püskürtme şeklindeki patojen inokulasyonu yapıl-mış ve bu meyveler temiz plastik kasalar içerisinde iklim odasında tutulmuştur. Sadece imazalil içeren uygulamaların 7. ve 15. günlerinde yapılan değerlendirmeler sonucunda Penicillium digitatum’a sistemik etki %90.9 ve 91.5, koruyucu etki 95.3 ve 95.3 olurken Botrytis cinerea’ya karşı sırasıyla %84.8 ve 57.9 ile %73.3 ve 63.4 olarak belirlenmiştir. Thia-bendazole ve imazalil kombinasyonunun 500ml/100L konsantrasyonu Penicillium digitatum’un neden olduğu çürüklüğü %97.6 ila 98.9 arasında değişen oranlarda engellemiş ve ayrıca Botrytis cinerea’nın neden olduğu çürüklüğü ise %91.5-94.0 oranlarında azaltmıştır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Bahçe Bitkileri Yetiştirme ve Islahı
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Davut Soner Akgül Bu kişi benim

Hülya Özgönen Bu kişi benim

Ali Erkılıç Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 25 Eylül 2009
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2009
Yayımlandığı Sayı Yıl 2009 Cilt: 23 Sayı: 49

Kaynak Göster

EndNote Akgül DS, Özgönen H, Erkılıç A (01 Eylül 2009) Determination of The Efficacy of Imazalil and Thiabendazole Against Penicillium digitatum Sacc. and Botrytis cinerea Pers. Postharvest Decays of Valencia Orange Fruit. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 23 49 18–23.

Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.