This research was conducted to determine the correlations between the components which were formed the grain of soyabean and the direct and indirect correlations among the other components with oil and protein rate in 1985 and 1986. Six soyabean varieties were used as material. The direct and indirect effects of observed characteristics on oil and protein rate were calculated by using the correlation and path coefficient analysis. The significant correlations coefficients were found between oll rate with substances without nitrogen and protein rate with substances without nitrogen. According to the path analysis, it is important the substances without nitrogen, related to direct effect to increase oil rate ant protein rate on selection studies.
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ
Soyada daneyı meydana getiren yağ ve protein oranı ile diğer unsurlar arasındakİ doğrudan ve dolaylı ilişkileri belirlemek amacıyla 1985 ve 1986 yıllarında yapılan bu araştırmada 6 soya çeşidi materyal olarak kullanılmıştır. Araştırmada incelenen özelliklerin yağ ve protein oranına doğrudan ve dolaylı etkileri, korelasyon ve path katsayıları analizi yardımı ile hesaplanmıştır. Yağ ve protein oranı ile nitrojensiz öz maddeler oranı arasındaki korelasyonlar istatistiki olarak önemli bulunmuştur. Yapılan path analizine göre, doğrudan et- kilerin yüksek olması sebebiyle seleksiyon çalışmalarında nitroļensiz öz maddeler oranının dikkate alınması gerektiği sonucuna varılmıştır.
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Tahıllar ve Yemeklik Tane Baklagiller |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 1996 |
Gönderilme Tarihi | 13 Şubat 1996 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1996 Cilt: 10 Sayı: 12 |
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.