Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Researches on Some Technologic Characters of Bread Wheat Lines and Varieties Grown Different Locations in 1993-94 Year

Yıl 1996, Cilt: 10 Sayı: 12, 76 - 85, 31.12.1996

Öz

n this study, the technological characteristics of ten winter bread wheat lines and varieties selected by Bahri Dağdaş International Winter Cereals Research Center were investigated under irrigated conditions in Konya, Çumra and Afyon locations for 1993-94 grown season. As parameters hectoliter weight, thousand kernel weight, kernel hardness, sun pest damaged, flour yield, protein contents and Zeleny sedimentation value were studied.As results, locational and genotipic differences were significant at statistical level (P<0.05). Bezostaya were found the best variety in grain physical properties and in the protein content and quality, but susceptible to Sunn pest damage. The best resistant varieties to Sunn pest damage were BDME-9 and BDME-3 lines. Es- pecially BDME-9 is a soft and also had good qualitive characteristics very close to those of Bezostaya. ID13-1/MTL "S" line is as white and good in grain physical properties, but secondary in protein content and quality. Türkiye -13 and Pekin-8/ Sdy cultivars were secondary in all properties. The other genotypes were low qualitative properties.

Destekleyen Kurum

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ

Kaynakça

  • Anonymous, 1991. CIMMYT World Facts and Trends. Mexico.
  • Anonymous, 1994. Serin İklim Tahılları Projesi Gelişme Raporları (Yayınlanmamış).
  • Arat, S.O., 1946. Türkiye Buğdayları Kalitesi. Yeşilköy Tohum Islah İstasyonu Ek- mekçilik Laboratuvarı Çalışmaları, Neşriyat Müdürlüğü, Genel Sayı 641, Ke- nan Matbaası, İstanbul.
  • Braun, H.J., Ekiz, H., 1993. Türkiye'de Buğday Üretimini Artırma İmkanları. 1. Kon- ya'da Hububat Tarımının Sorunları ve Çözüm Yolları Sempozyumu, Sayfa: 1- 15.
  • Düzgüreş, O., Kesici, T., Kavuncu, O., Gürbüz, F., 1987. Araştırma ve Deneme Metod- ları (İstatistiksel Metodları-II). Ankara Üniv. Ziraat Fak. Yayın No: 1021.
  • Atlı, A., 1985. İç Anadolu'da Yetiştirilen Bazı Ekmeklik Buğday Çeşitlerinin Kalite Özellikleri Üzerine Çevre ve Çeşitin Etkileri. Doktora Tezi, Ankara.

1993-94 Ürün Yılında Farklı Lokasyonlarda Yetiştirilen Bazı Kışlık-Ekmeklik Buğday Genotiplerinin (Tr. aestivum L.) Teknolojik Değerleri

Yıl 1996, Cilt: 10 Sayı: 12, 76 - 85, 31.12.1996

Öz

Bu çalışmada, Bahri Dağdaş Milletlerarası Kışlık Hububat Araştırma Merkezi tarafından geliştirilen 10 adet kışlık fakültatif buğday hat ve çeşitlerinin teknolojik Özellikleri incelenmiştir. Çalışma 1993-94 ürün yılında sulu şartlar altında; Konya, Çumra ve Afyon lokasyonlarında yürütülmüştür. Parametre olarak; hektolitre ağırlığı, bin tane ağırlığı, tane sertliği, süne ve kımıl zararlı tane sayısı, un verimi, protein miktarı ve Zeleny sedimantasyon değeri incelenmiştir. Sonuç olarak, lokasyon ve genotip farklılıkları istatistiki olarak önemli bulunmuştur (P<0.05). Bezostaya-1 fiziksel tane özellikleri, protein yüzdesi ve kalitesi açısından en iyi fakat süne zararına karşı hassas olduğu belirlenmiştir. Süne zararına en dayanıklı varyeteler BDME-9 ve BDME-3 olarak tespit edilmiştir. Yumuşak tane özelliğindeki BDME-9 hattının, kalite özelliklerince Bezostaya-1 çeşitine yakın olduğu, beyaz taneli 1D13-1/MTL "S" hattı, tane fiziksel özellikleri açısından iyi fakat protein miktar ve kalitesi yönünden biraz zayıf bulunmuştur. Türkiye-13 ve Pekin-8/Sdy çeşitleri bütün özellikler yönünden ikinci sınıf kalite özellikleri göstermişlerdir. Diğer genotipler ise düşük kalite özelliklerine sahip bulunmuştur.

Destekleyen Kurum

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ

Kaynakça

  • Anonymous, 1991. CIMMYT World Facts and Trends. Mexico.
  • Anonymous, 1994. Serin İklim Tahılları Projesi Gelişme Raporları (Yayınlanmamış).
  • Arat, S.O., 1946. Türkiye Buğdayları Kalitesi. Yeşilköy Tohum Islah İstasyonu Ek- mekçilik Laboratuvarı Çalışmaları, Neşriyat Müdürlüğü, Genel Sayı 641, Ke- nan Matbaası, İstanbul.
  • Braun, H.J., Ekiz, H., 1993. Türkiye'de Buğday Üretimini Artırma İmkanları. 1. Kon- ya'da Hububat Tarımının Sorunları ve Çözüm Yolları Sempozyumu, Sayfa: 1- 15.
  • Düzgüreş, O., Kesici, T., Kavuncu, O., Gürbüz, F., 1987. Araştırma ve Deneme Metod- ları (İstatistiksel Metodları-II). Ankara Üniv. Ziraat Fak. Yayın No: 1021.
  • Atlı, A., 1985. İç Anadolu'da Yetiştirilen Bazı Ekmeklik Buğday Çeşitlerinin Kalite Özellikleri Üzerine Çevre ve Çeşitin Etkileri. Doktora Tezi, Ankara.
Toplam 6 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Hububat Teknolojisi
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Adem Elgün Bu kişi benim

Mustafa Çağlayan Bu kişi benim

Selman Türker Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 1996
Gönderilme Tarihi 2 Ocak 1996
Yayımlandığı Sayı Yıl 1996 Cilt: 10 Sayı: 12

Kaynak Göster

EndNote Elgün A, Çağlayan M, Türker S (01 Aralık 1996) Researches on Some Technologic Characters of Bread Wheat Lines and Varieties Grown Different Locations in 1993-94 Year. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 10 12 76–85.

Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.