This research was conducted in order to determine the effects of different irrigation levels on the grain and protein yield with some yield components in dwarf dry bean varieties in 1995 under Karaman ecological conditions. In this research which arranged in the "siplit plot" experimental design with 3 replications, 4 irrigation levels (3 times, 4 times, 5 times, 6 times) and 3 varie ties ("Yunus-90", "Karacaşehir-90", "Yerli") were used. According to the results of this research the significant differences statistically were determined but among the irrigation levels and among the varieties in grain yield, protein rate, protein yield, plant height, leaf number, pod number. There were significant differences only among the varieties in branches number, the height from soil of first pod, grain number per pod, 1000 grains weight. The highest grain and protein yield were obtained from 5 times irrigation and "Yunus-90" variety.
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ
Bu araştırma, Karaman ekolojik şartlarında sulama seviyelerinin bodur kuru fasulye çeşitlerinde dane ve protein verimi ile bazı verim unsurlarına etkilerini be- lirlemek amacıyla 1995 yılında yürütülmüştür. Bölünmüş parseller deneme dese- nine göre 3 tekerrürlü olarak kurulan bu denemede; 4 sulama seviyesi (3 defa, 4 defa, 5 defa, 6 defa) ve 3 çeşit ('Yunus-90", "Karacaşehir-90", "Yerli") kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre dane verimi, protein oranı, protein verimi, bitki boyu, yaprak sayısı ile bakla sayısı bakımından sulama seviyeleri ve çeşitler arasında istatistiki bakımdan önemli farklılıklar saptanırken dal sayısı, ilk bakla yüksekliğı, bakladaki dane sayısı ve bin dane ağırlığında sadece çeşitler arası farklılıklar önemli olmuştur. En yüksek dane ve protein verimi 5 defa sulamadan ve "Yunus-90" çeşidinden elde edilmiştir.
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Tahıllar ve Yemeklik Tane Baklagiller |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 1996 |
Gönderilme Tarihi | 1 Ocak 1996 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1996 Cilt: 10 Sayı: 13 |
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.