An experiment was carried out for five 28 days periods with laying Japanese quail to determine, the effect of adding different levels of phytase to diet containing low phosphorus, on performance, some shell quality and bone characteristics. In the experiment, one hudred and sixty-two female Japanese quails at 7 weeks of age were fed corn-soybean meal diets containing 0.61% available phosphorus (AP) (control) and 0.23% (AP) supplemented with phytase 0, 500, 1000, 1500, 2000 phytase units / g feed). Each diets was fed to groups having three replicates, each having nine quail, in completly randomized design. Feed and water supplied for adlibitum. Light was provided 17 hours daily. Egg production, egg mass, avarage daily feed consumption, viability, fat-free dried tibia weight were improved, as phytase level increased in diet. But, final live weight, carcass weight, body weight gain, ſeed efficiency, % tibia ash and % uncollectable eggs, some egg shell quality parameters measured in eggs collected at the end of first period, were not effected by treatments. The results obtained from the experiment groups with regard to these variables were found to be comparable to those obtained from control diet. With regard to measured parameters, the responses of laying quails, to the increasing phytase levels, were not linear. The performance and bone parameters of the group fed with 1500 ünits were very close to those of control group, even higher than control group in some characters. Decreasing in shell weight of eggs collected at last three days of experiment, was not prevented any of the phytate levei. At the same period, shell thickeness and breaking strength of the egg, obtained from the groups fed with 1500 and 2000 units phytase, were significantly lower than control group. Manure ash percantage of experimental groups were significantly lower than control group.
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ
Düşük seviyede fosfor içeren rasyona farklı seviyelerde fitaz ilavesinin perfor- mans, kabuk kalitesi ve kemik özelliklerine etkisini tesbit etmek için yumurtlayan Japon bıldırcınları ile 28'er günlük 5 peryot halinde bir araştırma yapılmıştır. Araştırmada 7 haftalık yaşta162 adet dışı Japon bıldırcını, % 0.61 kullanılabilir fosfor (KP) (kontrol) ve gram yeme 0, 500, 1000, 1500 ve 2000 ünite fitaz ilave edilmiş % 0.23 KP ihtiva eden mısır-soya küsbesine dayalı rasyonlarla (deneme rasyonları) ile yemlenmişlerdir. Her rasyon tesadüf parselleri deneme planında 3 tekerrürlü olarak yedirilmiştir. Her tekerrürde 9 bıldırcın bulunmaktadır. Yem ve su adlibitum olarak verilmiş ve günde 17 saat aydınlatma uygulanmıştır. Deneme rasyonlarında artan fitaz seviyesi ile yumurta verimi, yumurta kitlesi, günlük ortalama yem tüketimi, yaşama gücü, yağsız kuru tibia ağırlığı artmış ise de deneme sonu canlı ağırlıkları, canlı ağırlık artışı, karkas ağırlığı, yem değerlendirme sayısı (yem / yumurta kitlesi), tibia kül %'si, toplanamayan yumurta yüzdesi, araştırmanın birinci döneminde toplanan yumurtalarda ölçülen kabuk kri- terleri muamelelerden etkilenmemiştir. Bu parametreler bakımından elde edilen sonuçlar, kontrol grubu ile mukayese edilebilir bulunmuştur. Yumurtlayan Japon bıldırcınlarının bu çalışmada ölçülen parametreler bakımından düşük fosforlu ras- yona artan seviyede fitaz ilavesine tepkileri, fitaz seviyesindeki artış ile doğrusal veya orantılı olmamıştır. Performans ve kemik parametreleri bakımından kontrol grubuna en yakın veya bazı parametreler bakımından ondan daha yüksek sonuçların elde edildiği grup, 1500 ünite fitazla beslenen grup olmuştur. Araştırmanın ikinci döneminde toplanan yumurtalarda tespit edilen kabuk ağırlığındakı düşme hiçbir fitaz seviyesi ile önlenememiştir. Aynı dönemde 1500 ve 2000 ünite fitaz ihtiva eden gruplarda kabuk kalınlığı ve direncindeki düşüş önemli olmuştur. Fitaz içeren ve içermeyen KP seviyesi düşük rasyonlarla beslenen gruplarda gübre kül %'sı kontrol grubundan önemli derecede düşük bulunmuştur.
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Kanatlı Hayvan Yetiştirme ve Islahı |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 1997 |
Gönderilme Tarihi | 5 Ocak 1997 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1997 Cilt: 11 Sayı: 14 |
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.