The effects of removal flag leaf and glumes on yield and some criteria affecting the yield of oat cultivars were investigated in Konya region in 1996. In this study the flag leaf, glumes and flag leaf+glumes were cut at anthesis and soft dough stage in Yeşilköy-330 and Checota oat cultivars. As a results of this study, it was found importance differences in studied characteristic among the oat cultivars and application form. The effects of application stage wasn't importance. According to results of experiment, removal flag leaf+glumes gave the lovest 1000 grain weight (26.87 g). Removal flag leaf+glumes reduced 1000 grain weight by 7.64% according to control. The highest pantele yield (1.28 g) was obtained from control plants and the lovest panicle yield (1.05 g) was ob tained from removal glumes plant. Removed glumes of pantele reduced yield by 17.96% асcording to control.
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ
Yulaf çeşitlerinde farklı gelişme dönemlerinde bayrak yaprak ayası ve başakcık kavuzlarının kaldırılmasının salkım verimi ve bazı verim unsurlarına etkilerinin araştırıldığı bu çalışma 1996 yılında Konya şartlarında yürütülmüştür. Araştırmada Yeşilköy-330 ve Checota yulaf çeşitlerinin çiçeklenme ve sarı olum dönemlerinde bayrak yaprak ayası, başakçık kavuzları, bayrak yaprak ayası başakcık kavuzları kesilmiştir. İncelenen karakterler bakımından çeşitler ve uygulama şekilleri arasında önemli farklılıklar tespit edilirken, uygulama dönemlerinin etkisi önemsiz bulunmuştur. Uygulama şekilleri arasında bayrak yaprak ayası +kavuzları kesilen parsellerde en düşük 1000 dane ağırlığı (26.87 g) elde edilirken, kontrole göre % 7.64 oranında bir azalma olmuştur. Salkım verimi. 1.28 g ile kontrol parsellerinde en yüksek bulunurken, başakcık kavuzları kesilen parsellerde en düşük (1.05 g) bulunmuş olup, kontrole göre salkım verimindeki düşüş % 17.96 olarak tespit edilmiştir.
Yulaf bayrak yaprak ayasının kesilmesi başakçık kavuzlarının kesilmesi salkım verimi bin dane ağırlığı.
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Tahıllar ve Yemeklik Tane Baklagiller |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Temmuz 1997 |
Gönderilme Tarihi | 5 Ocak 1997 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1997 Cilt: 11 Sayı: 15 |
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.