Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

The Effects of Different Nitrogen and Phosphorus Combinations on the Grain Yield, Crude Protein and Some Yield Components of Dwarf Dry Bean Varieties

Yıl 1995, Cilt: 7 Sayı: 9, 122 - 131, 15.08.1995

Öz

This research was conducted to determine the effects of the combinations different nitrogen-phosphorus applications on the grain yield, crude protein rate, and some yield components of dwarf dry bean varieties in 1993 under Konya ecological conditions. In this research which arranged in the "split plot" experimental design with 3 replications, 2 varieties (Yunus-90, Karacaşehir-90) and 8 combinations nitrogen-phosphorus (NoPo. NoP4, NoP8, NoP12, N5Po, N5P4, N5P8, N5P12) were used. Generally, the effects of different varieties and different nitrogen- phosphorus combinations on grain yield, crude protein and some yield components were not significant statistically. The highest grain yield and crude protein rate were obtained from Karacaşehir-90 variety in descriptive assesment.

Destekleyen Kurum

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ

Kaynakça

  • Akçin, A., 1974. Erzurum Şartlarında Yetiştirilen Kuru Fasulye Çeşitlerinde Gübreleme, Ekim Zamanı ve Sıra Aralığının Tane Veri- mine Etkisi İle Bu Çeşitlerin Bazı Fenolojik, Morfolojik ve Teknolojik Karakterleri Üzerinde Bir Araştırma. Atatürk Üniv. Zir. Fak. Yayın. No. 157. Erzurum.
  • Akçin, A., 1988. Yemeklik Dane Baklagiller. S.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları: 8, S: 41-189, Konya.
  • Anonymous, 1991. FAO Production Yearbook Vol. 44, Statistics Series No. 99, Roma.
  • Anonymous, 1992. Ülkesel Yemeklik Dane Baklagiller Araştırma Projesi, 1992 Yılı Gelişme Raporu. Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Ens titüsü, Eskişehir.
  • Newton, S.D., Robertson, A.G., 1982. The effect of inoculation and fertilizer nitrogen on the grain yield and nitrogen concentration of dwarf bean (Phaseolus vulgaris L.). Proceedings, Twelfth Annual Conference, Agronomy Society of New Zealand, 12:9-14.
  • Önder, M., Özkaynak, İ., 1994. Bodur kuru fasulye çeşitlerine bakteri aşılama ve azot uygulamalarının tane verimi ve bazı özellikler üzerine etkisi. TÜBİTAK, Tr. J. of Agricultural and Forestry 18, 463- 471. Sepetoğlu, H., 1994. Yemeklik Dane Baklagiller. E.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları, Ders Notları No. 24. sh. 55-101. Bornova-İzmir.
  • Sims, W.L., Harrington, J.F., 1968. Growing bush snop beans for mechani- cal harvest. Univ. of California Agr. Ext. Ser. Axt. 273: 13.
  • Singh, K.K., Hassan, W., Singh, S.P., Prasad, P., 1976. Correlation and reg- ression in green gram (Phaseolus aureus Roxb.) Proc. Bihar Acad. Ag- ric. Sci. 24 (1): 40-43.

Azot ve Fosforun Farklı Kombinasyonlarının Bodur Kuru Fasulye Çeşitlerinin Tane Verimi, Ham Protein Oranı ve Bazı Verim Unsurlarına Etkileri

Yıl 1995, Cilt: 7 Sayı: 9, 122 - 131, 15.08.1995

Öz

Bu araştırma Konya ekolojik şartlarında bodur kuru fasulye çeşitlerine uygulanan farklı azot-fosfor kombinasyonlarının dane verimi, ham protein oranı ve bazı verim unsurlarına etkilerini belirlemek amacıyla 1993 yılında yürütülmüştür. "Bölünmüş parseller" deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulan bu denemede 2 çeşit (Yunus-90, Karacaşehir-90) ve 8 azot-fosfor kombinasyonu kullanılmıştır. Farklı çeşit ve farklı azot-fosfor kombinasyonlarının dane verimi, ham protein oranı ve bazı verim unsurları üzerine etkileri istatistiki olarak genellikle önemli olmamıştır. En yüksek dane verimi ve ham protein oranı Karacaşehir-90 çeşidinden elde edilmiştir.

Destekleyen Kurum

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ

Kaynakça

  • Akçin, A., 1974. Erzurum Şartlarında Yetiştirilen Kuru Fasulye Çeşitlerinde Gübreleme, Ekim Zamanı ve Sıra Aralığının Tane Veri- mine Etkisi İle Bu Çeşitlerin Bazı Fenolojik, Morfolojik ve Teknolojik Karakterleri Üzerinde Bir Araştırma. Atatürk Üniv. Zir. Fak. Yayın. No. 157. Erzurum.
  • Akçin, A., 1988. Yemeklik Dane Baklagiller. S.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları: 8, S: 41-189, Konya.
  • Anonymous, 1991. FAO Production Yearbook Vol. 44, Statistics Series No. 99, Roma.
  • Anonymous, 1992. Ülkesel Yemeklik Dane Baklagiller Araştırma Projesi, 1992 Yılı Gelişme Raporu. Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Ens titüsü, Eskişehir.
  • Newton, S.D., Robertson, A.G., 1982. The effect of inoculation and fertilizer nitrogen on the grain yield and nitrogen concentration of dwarf bean (Phaseolus vulgaris L.). Proceedings, Twelfth Annual Conference, Agronomy Society of New Zealand, 12:9-14.
  • Önder, M., Özkaynak, İ., 1994. Bodur kuru fasulye çeşitlerine bakteri aşılama ve azot uygulamalarının tane verimi ve bazı özellikler üzerine etkisi. TÜBİTAK, Tr. J. of Agricultural and Forestry 18, 463- 471. Sepetoğlu, H., 1994. Yemeklik Dane Baklagiller. E.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları, Ders Notları No. 24. sh. 55-101. Bornova-İzmir.
  • Sims, W.L., Harrington, J.F., 1968. Growing bush snop beans for mechani- cal harvest. Univ. of California Agr. Ext. Ser. Axt. 273: 13.
  • Singh, K.K., Hassan, W., Singh, S.P., Prasad, P., 1976. Correlation and reg- ression in green gram (Phaseolus aureus Roxb.) Proc. Bihar Acad. Ag- ric. Sci. 24 (1): 40-43.
Toplam 8 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Tahıllar ve Yemeklik Tane Baklagiller
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Mustafa Önder Bu kişi benim

Abdülkadir Akçin Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 15 Ağustos 1995
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 1995
Yayımlandığı Sayı Yıl 1995 Cilt: 7 Sayı: 9

Kaynak Göster

EndNote Önder M, Akçin A (01 Ağustos 1995) The Effects of Different Nitrogen and Phosphorus Combinations on the Grain Yield, Crude Protein and Some Yield Components of Dwarf Dry Bean Varieties. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 7 9 122–131.

Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.