Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Quality of Yayık Butters Purchased from Konya, Isparta, Antalya and Afyon Markets

Yıl 2001, Cilt: 15 Sayı: 25, 28 - 41, 15.04.2001

Öz

In this study, the quality of thirty yayık butters were investigated. The butters made from yoghurt were collected from Konya, Isparta, Antalya, Afyon cities and surrounded area. The average of pH, acidity and NaCl of yayık butters, collected from trading, were determined as 4.60±0.08, 0.33±0.06% and 0.98±0.34% respectively. The average of microbiological properties were changed between 1.1 * 10 ^ 3 -4.3*10^ 6 cflv/g for total mesophilic aerobic bacteria, 0-8.8x10 cfu/g for psicrophilic aerobic bacteria, 0- 5.1 * 10 ^ 3 cfiu/g for lipolitic bacteria, 0 - 7 * 10 ^ 3 cflU/g for proteolitic microorganisms, 0- 7.1 * 10 ^ 5 * cfy / g for yeast and mould, 0-92 cfu/g coliform bacteria, 0-56 cfu/g for number 0 - 1.4 * 10 ^ 4 cRUg for number of lactobacilli, 0-2.1x10 cfu/g for number of streptococci and 0 - 4.8 * 10 ^ 4 c tilde h v/g for number of leuconostocs. Organoleptically concerning, twenty is a top point, total organoleptical point changed between 11.5 and 17.5 and its average value found as 15.34±0.34.

Kaynakça

  • Atamer, M., Kaptan, N. 1982. Ankara'da Tüketime Sunulan Kahvaltılık Tereyağların Nitelikleri Üzerinde Araştırmalar. Gıda, 7 (4) 189-198.
  • Atamer, M. 1993. Tereyağı Teknolojisi Uygulama Klavuzu. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No: 1314, Uygulama Klavuzu: 236, Ankara.
  • Bilgin, B. 1996. Tatlı Ve Dört Farklı Kültür Kombinasyonu İle Ekşitilen Kremalarda Elde Edilen Tereyağların Depolama Süresince Bazı Duyusal, Fiziksel Kimyasal Ve Mikrobiyolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırına. Doktora Tezi, 109 8, Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Ens., Tekirdağ.
  • 1 Çon, A.H. 1990. Samsun Piyasasında Satışa Sunulan Tereyağlarının Bazı Nitelikleri Üzerine Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enst., Samsun.
  • Deman, J.C., Rogosa, M., Sharpe, M.E. 1960. Medium For The Cultivation Of Lactobacilli. J. Appl. Bacteriol., 23:130-138.
  • El-Sadek, G. M., Teama, Z. Y., Khalafalla, S. M., Sultan, N. B. 1975. Compositional Properties Of Market Butter In Egypt. Milchwissenschaft, 30 (6) 354-356.
  • Fara, G., Gavazzoni, A. 1964. Study Of Commercial Pasteurized Butter: Bacteriological And Hygienic Control. Dairy Sci. Abst., 26,4.
  • Filkensen, W.E. 1987. Production Proportions And Product Qulality. Nordisk Mejerlindustri, 14 (10) 414-416.
  • Ghonieth, N. 1970. Incidence Of Corynebacterium Group in Egyptian Butter în Relation With Their Chemical Analysis. Milchwissettschaft, 25 (1) 10-14.
  • Hadi, Y. A. 1982. Yoğurtlardan İzole Edilen Kimi Bakterilerin Starter Olarak Seçilme Olanakları. Doktora Tezi, 102 8, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enst., Ankara.
  • Hayaloğlu, A.A. 1999. Malatya Yöresinde Kremada Ve Yoğurttan Elde Edilen Çeşitli Tereyağlarının Fizikokimyasal, Mikrobiyolojik Ve Euyusal Nitelikleri Üzerine Karşılaştırınalı Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi, 73 S, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Ens., Adana.
  • Karahan, A. G. 1986. D-Laktat Dehidrogenaz Enziminin Leuconostoc Mesenteroldes Dam 20193'den Eide Edilmesi Ve Starter Bakterilerin İdentifikasyonunda Kullanılması. Yüksek Lisans Tezi, 67 8, Ankara Üniveristesi Fen Bilimleri Ens., Ankara.

Konya, Isparta, Antalya ve Afyon'dan Satın Alınan Yayık Tereyağlarının Kalitesi

Yıl 2001, Cilt: 15 Sayı: 25, 28 - 41, 15.04.2001

Öz

Bu çalışmada, dört ayrı bölgeden toplanan otuz adet yayık tereyağının kaliteleri Incelenmiştir. Yoğurttan yapılan tereyağlar Konya, Isparta, Antalya ve Afyon illeri ve çevresinden alınmıştır. Piyasadan toplanan tereyağlarının ortalama fizikokimyasal Özellikleri; pH 4.60±0.08, % asitlik 0.33±0.06 ve % tuz 0.98±0.34 olarak belirlenmiştir. Ortalama toplam mezofii aerob bakteri sayısı 1.1 * 10 ^ 3 - 4.3 * 10 ^ 6 kob/g, psikrofil aerob bakteri sayısı 0 - 8.8 * 10 ^ 4 * kob / g lipolitik bakteri sayısı 0 - 5.1 * 10 ^ 5 kob/g, proteolitik mikroorganizma sayısı 0 - 7 * 10 ^ 3 * kob / g maya ve küf sayısı 0 - 7.1 * 10 ^ 5 * kob / g koliform grubu bakteri sayısı 0-92 kob/g, S. aureus sayısı 0-56 kob/g, laktobasiller 0 - 1.4 * 10 ^ 4 * kob / g streptokoklar 0 - 2.1 * 10 ^ 4 * kob / g ve leukonostoklar 0 - 4.8 * 10 ^ 4 * kob / g arasında . Duyusal değerlendirme toplam 20 puan üzerinden yapılmış olup, toplam duyusal puan 11.5-17.5 arasında değişmiş ve ortalaması ise 15.34±0.34 olarak tespit edilmiştir.

Destekleyen Kurum

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ

Kaynakça

  • Atamer, M., Kaptan, N. 1982. Ankara'da Tüketime Sunulan Kahvaltılık Tereyağların Nitelikleri Üzerinde Araştırmalar. Gıda, 7 (4) 189-198.
  • Atamer, M. 1993. Tereyağı Teknolojisi Uygulama Klavuzu. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No: 1314, Uygulama Klavuzu: 236, Ankara.
  • Bilgin, B. 1996. Tatlı Ve Dört Farklı Kültür Kombinasyonu İle Ekşitilen Kremalarda Elde Edilen Tereyağların Depolama Süresince Bazı Duyusal, Fiziksel Kimyasal Ve Mikrobiyolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırına. Doktora Tezi, 109 8, Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Ens., Tekirdağ.
  • 1 Çon, A.H. 1990. Samsun Piyasasında Satışa Sunulan Tereyağlarının Bazı Nitelikleri Üzerine Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enst., Samsun.
  • Deman, J.C., Rogosa, M., Sharpe, M.E. 1960. Medium For The Cultivation Of Lactobacilli. J. Appl. Bacteriol., 23:130-138.
  • El-Sadek, G. M., Teama, Z. Y., Khalafalla, S. M., Sultan, N. B. 1975. Compositional Properties Of Market Butter In Egypt. Milchwissenschaft, 30 (6) 354-356.
  • Fara, G., Gavazzoni, A. 1964. Study Of Commercial Pasteurized Butter: Bacteriological And Hygienic Control. Dairy Sci. Abst., 26,4.
  • Filkensen, W.E. 1987. Production Proportions And Product Qulality. Nordisk Mejerlindustri, 14 (10) 414-416.
  • Ghonieth, N. 1970. Incidence Of Corynebacterium Group in Egyptian Butter în Relation With Their Chemical Analysis. Milchwissettschaft, 25 (1) 10-14.
  • Hadi, Y. A. 1982. Yoğurtlardan İzole Edilen Kimi Bakterilerin Starter Olarak Seçilme Olanakları. Doktora Tezi, 102 8, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enst., Ankara.
  • Hayaloğlu, A.A. 1999. Malatya Yöresinde Kremada Ve Yoğurttan Elde Edilen Çeşitli Tereyağlarının Fizikokimyasal, Mikrobiyolojik Ve Euyusal Nitelikleri Üzerine Karşılaştırınalı Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi, 73 S, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Ens., Adana.
  • Karahan, A. G. 1986. D-Laktat Dehidrogenaz Enziminin Leuconostoc Mesenteroldes Dam 20193'den Eide Edilmesi Ve Starter Bakterilerin İdentifikasyonunda Kullanılması. Yüksek Lisans Tezi, 67 8, Ankara Üniveristesi Fen Bilimleri Ens., Ankara.
Toplam 12 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Gıda Bilimleri (Diğer)
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Osman Sağdiç Bu kişi benim

Osman Şimşek Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 15 Nisan 2001
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2001
Yayımlandığı Sayı Yıl 2001 Cilt: 15 Sayı: 25

Kaynak Göster

EndNote Sağdiç O, Şimşek O (01 Nisan 2001) Quality of Yayık Butters Purchased from Konya, Isparta, Antalya and Afyon Markets. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 15 25 28–41.

Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.