The aim of the study was to constitute a data base related to by defining the mechanization level of green field administration in Konya province. Face to face negotiations have been made with ten mechanization that have been selected in three county towns which be will reflect mechanization properties of Konya province. At the end of this study it was determined, the administration largeness of the green grass field changed froın 6 to 18 da, grass cutting machinery for each administration is five piece and the number of grass tractor for each administration is about one piece. The average engine power of the used grass machinery is 3.85 kW, average engine power of grass tractor is 9.84 kW, 64.4 percent of grass movers take in 4.1-6.0 kW power group, 63.6 percent of grass tractors take in 9.1-10.0 kW power group. Engine power for each unit field (grass tractor + grass cutting machinery) is defined as 2.73 kW in Konya.
Grass fields grass cutting technique grass mechanization green fields mechanization criteria
Bu çalışmada Konya kenti çim alanı işletmelerinin mekanizasyon özellikleri belirlenerek bir veri tabanı oluşturulıması amaçlanmıştır. Çalışıma kentin mekanizasyon özelliklerini yansıtacak merkez üç ilçede, 10 işletınede, işletme sahiplerine uygulanan anket aracılığı ile yürütülmüştür. Araştırma sonunda, çim alan işletme büyüklüklerinin 6-18 ha arasında değiştiği, işletme başına düşen çim biçıme ınakinesinin 5 adet ve çim traktörü sayısının yaklaşık 1 adet olduğu belirlenmiştir. Ortalama motor gücü çim biçme makinesinde 3.85 kW, çim traktöründe 9.84 kW' ur. Çim biçıne makinelerinin % 64.4'ünün 4.1-6.0 kW güç grubunda, çim traktörlerinin de % 63.6'sının 9.1-10.0 kW güç grubunda yer aldığı; Konya kentinde birim alan başına düşen motor gücünün (çim traktörü + çim biçme makinesi) 2.73 kW olduğu belirlenmiştir.
çiım alanları çim biçme tekniği çim mekanizasyonu yeşil alanlar çim mekanizasyon kriterleri.
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Tarım Makineleri |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Eylül 2001 |
Gönderilme Tarihi | 1 Ocak 2001 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2001 Cilt: 15 Sayı: 27 |
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.