BibTex RIS Kaynak Göster

ŞEKER SANAYİİNDE MALİYET VE VERİMLİLİK ANALİZİ : KAMU VE ÖZEL SEKTÖR KARŞILAŞTIRMASI

Yıl 2007, Cilt: 10 Sayı: 1-2, 1 - 20, 06.05.2014

Öz

Toplumun temel ihtiyaç maddelerinden birisi olan şekerin üretilmesi bir çok ülkede olduğu gibi ülkemiz açısından da stratejik bir önem arz etmektedir. Dünya şeker üretimi içerisinde önemli bir yere sahip Türkiye şeker sanayinde kamu ve özel sektöre ait firmalar faaliyet göstermektedir. Yapılan analizlerde özel sektör firmalarının kamuya ait firmalara göre verimlilik ve maliyet açısından daha avantajlı oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Böyle bir sonucun ortaya çıkmasının en önemli nedeni, özel sektöre ait işletmelerin teknolojik yenilikleri takip etmeleri ve üretim verimliliğini artırmaya yönelik yatırımları gerçekleştirmeleridir. Ayrıca bu firmalar daha düşük maliyetle daha verimli istihdam politikaları takip ederek maliyet avantajı da oluşturmaktadırlar.

Kaynakça

  • DİNLER Zeynel (1999), Mikro İktisat, Ekin Kitabevi Yayınları, Bursa.
  • GÜNAYDIN 'Gökhan (2001), Türkiye Şeker Sektörü Analizi, Kamu Işletmeciliğini Geliştirme Merkezi Vakfı, Kardelen Ofset, Ankara.
  • KESKİN Gülşen, (2003), Şeker ve Tatlandırıcılar, Sayı 2, Nüsha 7, Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü Ankara.
  • KIYMAZ Taylan (2002), Şeker Politikalarında Yeni Yönelimler ve Türkiye’nin Konumu, İktisadi Sektörler ve Koordinasyon Genel Müdürlüğü, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı Yayın No 2652,Ankara.
  • KOUTSOYİANNİS, A. (1997), Modern Mikro İktisat, çev: Muzaffer Sarımeşeli, Gazi Kitabevi, Ankara.
  • OĞUZ Cennet, Fikret _AKINERDEM ve Özden ÖZTÜRK, (2002), “Şeker Pancarı Uretiminde Verim ve Kalitenin Yükseltilmesi”, İkinci Ulusal Şeker Pancarı Uretimi Sempozyumu, Konya, 10—11 Eylül.
  • ODABAŞI Mesut, (1997), Verimlilik Diye Diye- Söyleşiler, MPM Yayınları, Yayın no: 596, Ankara.
  • ŞAHİNÖZ Ahmet (2001), Türkiye Ekonomisi- Sektörel Analiz, Türkiye Ekonomi Kurumu Yayını, Ankara.
  • ŞENEL Dilek (1987), Tarımsal Üretimin Yapısını ve Verimliği Belirleyen Faktörler, MPM Yayını, Yayın no. 352, Ankara.
  • TARIKAHYA F. Nihan, (1990), Şeker Fabrikalarında Verimlilik Karşılaştırmaları, MPM Yayınları, Yayın no:4l3, Ankara.
  • TİMUR Hikmet, İş Ölçümü İş Planlaması Verimlilik, Siyasal Kitabevi, BRC Basım Matbaacılık, Ankara 2005
  • UZAY Nısfet, Verimlilik ve Büyüme,Nobel Yayın Dağıtım,Ankara 2005
  • —————— .——, 2005 Şeker Üretim Maliyetleri, Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. Ankara 2005
  • ------- , “Dünya Şeker Ticareti ve Fiyatlar” Pankobirlik Dergisi, , Sayı: 86, (Mayıs 2006)
  • ———————— , “AB Şeker Reformu Önerisi”, Pankobirlik Dergisi Sayı: 84, (Eylül 2005)
  • ————————— , “Avrupa Birliği Şeker Sektörünü Nasıl Koruyor”, Pankobirlik Dergisi
  • Sayı: 83, (Mayıs 2005)
  • —————————— , “Neden Şeker Pancarı”, Pankobirlik Dergisi, Sayı: 80, (Ekim—Aralık 2003)
  • Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası, Çalışma Raporu, 2004-2006
  • http://www.konyaseker.com.tr
  • http://www.pankobirlik.com.tr
  • http:/lwww.sekerkurumu.g0v.tr
  • http://Www.turkseker.g0v.tr
  • http:/lwww.zmo.0rg.tr l9
Toplam 24 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Yrd. Doç. Dr. Tahsin Karabulut Bu kişi benim

Akif Topak Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 6 Mayıs 2014
Gönderilme Tarihi 31 Aralık 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2007 Cilt: 10 Sayı: 1-2

Kaynak Göster

APA Karabulut, Y. D. D. T., & Topak, A. (2014). ŞEKER SANAYİİNDE MALİYET VE VERİMLİLİK ANALİZİ : KAMU VE ÖZEL SEKTÖR KARŞILAŞTIRMASI. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi, 10(1-2), 1-20.

Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.