This study aims to examine the relationships between positive psychological capital, job performance and organizational commitment in health employees in this research. In addition, it is among the aims of the study to determine whether positive psychological capital, job performance and organizational commitment differ according to the personal and demographic characteristics of the participants. The population of the research consists of 400 health employees working in Yozgat Bozok University Research and Training Hospital operating in Yozgat province and Sorgun Public Hospital serving in Sorgun district of Yozgat province. The survey was carried out with the participation of 309 health employees. In the research, job performance scale, organizational commitment scale, psychological capital scale and demographic information form were used as data collection tools. In the study, factor analysis was used to determine the validity of the data collection tools, and the Cronbach alpha coefficient was used to determine their reliability. Correlation and regression analyzes were used to test the hypotheses of the research. As a result of the analysis, it was determined that the personal and demographic characteristics of the participants made a difference in their positive psychological capital, organizational commitment and job performance perceptions. It was found that positive psychological capital affected organizational commitment and job performance; organizational commitment affected job performance. Practices that increase the positive psychological capital of health employees should be implemented. Thus, organizational commitment and job performance of employees, which are important for health institutions, will also increase.
Positive Psychological Capital; Organizational Commitment; Job Performance; Health Employees
Bu araştırmada, sağlık çalışanlarında pozitif psikolojik sermaye, iş performansı ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkilerin incelenmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca pozitif psikolojik sermaye, iş performansı ve örgütsel bağlılığın katılımcıların kişisel ve demografik özelliklerine göre farklılık gösterip göstermediğinin belirlenmesi de çalışmanın amaçları arasındadır. Araştırmanın evrenini Yozgat ili içerisinde faaliyet gösteren Yozgat Bozok Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi ve Yozgat ili Sorgun ilçesinde hizmet vermekte olan Sorgun Devlet hastanesinde görev yapan 400 sağlık çalışanı oluşturmaktadır. Anket 309 sağlık çalışanının katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada iş performansı ölçeği, örgütsel bağlılık ölçeği, psikolojik sermaye ölçeği ve demografik bilgi formu kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama araçlarının geçerliğini belirlemek için faktör analizi ve güvenirlikleri belirlemek için Cronbach alpha katsayısından yararlanılmıştır. Araştırmanın hipotezlerinin testinde korelasyon ve regresyon analizlerinden yararlanılmıştır. Analizler sonucunda katılımcıların kişisel ve demografik özelliklerinin pozitif psikolojik sermaye, örgütsel bağlılık ve iş performans algılarında farklılık oluşturduğu belirlenmiştir. Ayrıca çalışmada pozitif psikolojik sermayenin örgütsel bağlılık ve iş performansını; örgütsel bağlılığın ise iş performansını etkilediği tespit edilmiştir. Sağlık çalışanlarının pozitif psikolojik sermayelerini artırıcı uygulamalar hayata geçirilmelidir. Böylece sağlık kurumları için önem arz eden çalışanların örgütsel bağlılık ve iş performansı da artacaktır.
Pozitif Psikolojik Sermaye Örgütsel Bağlılık İŞ Performansı Sağlık Çalışanları
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Nisan 2023 |
Gönderilme Tarihi | 25 Kasım 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 26 Sayı: 1 |
Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.