Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Boncuklu Höyükte Deneysel Kerpiç Ev Yapımı ve Taban Sıvası Uygulamaları Üzerine Bazı Gözlemler

Yıl 2021, Sayı: XI, 89 - 112, 01.05.2021

Öz

Deneysel Arkeoloji, geçmiş hakkındaki bilgilerimizde diğer arkeolojik araştırma yöntemleriyle doldurulamayan boşlukları doldurmaya yönelik bir yaklaşımdır. Bir arkeolojik deney, maddi kültür ve/veya arkeolojik olguların üretimi, kullanımı ve/veya oluşumunu pratik olarak test ederek her zaman belirli bir araştırma sorusunu cevaplamalıdır. Deneysel Arkeoloji’de, arkeolojik kayıtlara doğrudan atıfta bulunarak bir hipotezin test edilmesi temel aktivitedir; çünkü elde edilen bilgilerin sadece arkeolojik buluntuların incelenmesiyle öğrenilmesi imkânsızdır. Benzer bir şekilde Deneysel Arkeoloji, arkeolojik kanıtlara dayanarak geçmişi yorumlamak için kullanılan farklı yöntem ve tekniklerin bir birleşimidir. Aynı zamanda geçmiş insan etkinliği ve davranışı ile ilgili sorulara dayanan bir uygulamalı çalışmadır. Bu çalışma ile çevre koşullarının, yapıların, aletlerin ve evsel nesnelerin yeniden inşa edilerek ve yaratılarak anlaşılması amaçlanır. Bu bağlamda, Çanak Çömleksiz Neolitik Dönem’e ait bilgiler ve kazılardan elde edilen veriler temel alınarak bir ev yapmak ve ev içi ve dışı yaşam pratiklerini deneyimlemek amacıyla 2014 yılından itibaren Boncuklu Höyük’te deneysel arkeoloji çalışmaları sürdürülmektedir. Çalışmaların sonucunda, yapım sürecini belirleyen dinamikleri ve tüm mimari unsurların elde ediliş, uygulanış biçimleri ve kaynak alanlarını belirlemek ve birbirleriyle olan etkileşimlerini ortaya çıkarmak hedefl enmiştir. Buna ek olarak, deneysel evin yapısal bütünlüğünün ve mimariyi oluşturan bütün unsurların doğal şartlardan nasıl ve ne derecede etkilendiği de periyodik olarak gözlemlenmektedir.

Kaynakça

  • Baird vd. 2012 Baird, D., Fairbairn, A., Martin, L., Middleton, C., “Th e Boncuklu Project: Th e Origins of Sedentism, Cultivation and Herding in Central Anatolia” M. Özdoğan – N. Başgelen – I. Kuniholm (Eds.) Th e Neolithic in Turkey; Central Turkey, İstanbul, 219-244.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Arkeoloji
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Gökhan Mustafaoğlu

Yayımlanma Tarihi 1 Mayıs 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Sayı: XI

Kaynak Göster

APA Mustafaoğlu, G. (2021). Boncuklu Höyükte Deneysel Kerpiç Ev Yapımı ve Taban Sıvası Uygulamaları Üzerine Bazı Gözlemler. Seleucia(XI), 89-112.
AMA Mustafaoğlu G. Boncuklu Höyükte Deneysel Kerpiç Ev Yapımı ve Taban Sıvası Uygulamaları Üzerine Bazı Gözlemler. Seleucia. Mayıs 2021;(XI):89-112.
Chicago Mustafaoğlu, Gökhan. “Boncuklu Höyükte Deneysel Kerpiç Ev Yapımı Ve Taban Sıvası Uygulamaları Üzerine Bazı Gözlemler”. Seleucia, sy. XI (Mayıs 2021): 89-112.
EndNote Mustafaoğlu G (01 Mayıs 2021) Boncuklu Höyükte Deneysel Kerpiç Ev Yapımı ve Taban Sıvası Uygulamaları Üzerine Bazı Gözlemler. Seleucia XI 89–112.
IEEE G. Mustafaoğlu, “Boncuklu Höyükte Deneysel Kerpiç Ev Yapımı ve Taban Sıvası Uygulamaları Üzerine Bazı Gözlemler”, Seleucia, sy. XI, ss. 89–112, Mayıs 2021.
ISNAD Mustafaoğlu, Gökhan. “Boncuklu Höyükte Deneysel Kerpiç Ev Yapımı Ve Taban Sıvası Uygulamaları Üzerine Bazı Gözlemler”. Seleucia XI (Mayıs 2021), 89-112.
JAMA Mustafaoğlu G. Boncuklu Höyükte Deneysel Kerpiç Ev Yapımı ve Taban Sıvası Uygulamaları Üzerine Bazı Gözlemler. Seleucia. 2021;:89–112.
MLA Mustafaoğlu, Gökhan. “Boncuklu Höyükte Deneysel Kerpiç Ev Yapımı Ve Taban Sıvası Uygulamaları Üzerine Bazı Gözlemler”. Seleucia, sy. XI, 2021, ss. 89-112.
Vancouver Mustafaoğlu G. Boncuklu Höyükte Deneysel Kerpiç Ev Yapımı ve Taban Sıvası Uygulamaları Üzerine Bazı Gözlemler. Seleucia. 2021(XI):89-112.