Araştırma Görevlilerinde Çalışma Yaşamı Kalitesi: Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Örneği

Cilt: 3 Sayı: 0 1 Ağustos 2015
  • Serpil Aytaç
  • Hüseyin Sevgi
PDF İndir
TR EN

Araştırma Görevlilerinde Çalışma Yaşamı Kalitesi: Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Örneği

Öz

Çalışma yaşamında kalite anlayışı son yıllarda hem akademik hem de örgütsel çalışmaların temelini oluşturmaktadır. Özellikle çalışma yaşamını nasıl daha nitelikli bir hale getirebiliriz sorusu bu çalışmaların çıkış noktasını oluşturmaktadır. Benzer bir eksende bu çalışmanın amacı ise; akademisyenliğin henüz başlangıç aşamasında olan araştırma görevlilerinde çalışma yaşamı kalitesini, yaşam tatmini çerçevesinde ölçmektir. Çalışma kapsamında, Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde görev yapan araştırma görevlilerinin tümüne tam sayım yöntemine göre, Daren Van Laar tarafından 2007 geliştirilen "The Work Related Quality of Life WRQoL " ölçeği kullanılmıştır. Yaşam tatminini ölçmek için ise, beş maddeden oluşan yaşam tatmini ölçeği SWLS kullanılmıştır. Çalışmaya katılanların yaklaşık %51 i erkek olup, % 33’ü bekârdır. %73’ü halen doktora eğitimini sürdürmektedir. Hedef kitlenin Üniversitedeki ortalama görev süresi 3,83±2,37 olarak elde edilmiştir. Cinsiyete, medeni duruma ve kadro durumlarına göre araştırma görevlilerinin çalışma yaşam kalitelerinde bir farklılık olmadığı görülmüştür. Çalışma yaşamı kalitesinin en belirleyici faktörünün, “Kariyer Tatmini” değişkeninin olduğu anlaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. .

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Serpil Aytaç Bu kişi benim

Hüseyin Sevgi Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Ağustos 2015

Gönderilme Tarihi

-

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2015 Cilt: 3 Sayı: 0

Kaynak Göster

APA
Aytaç, S., & Sevgi, H. (2015). Araştırma Görevlilerinde Çalışma Yaşamı Kalitesi: Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Örneği. Siyaset, Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi, 3. https://izlik.org/JA76WG54GM
AMA
1.Aytaç S, Sevgi H. Araştırma Görevlilerinde Çalışma Yaşamı Kalitesi: Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Örneği. SEYAD. 2015;3. https://izlik.org/JA76WG54GM
Chicago
Aytaç, Serpil, ve Hüseyin Sevgi. 2015. “Araştırma Görevlilerinde Çalışma Yaşamı Kalitesi: Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Örneği”. Siyaset, Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi 3 (Ağustos). https://izlik.org/JA76WG54GM.
EndNote
Aytaç S, Sevgi H (01 Ağustos 2015) Araştırma Görevlilerinde Çalışma Yaşamı Kalitesi: Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Örneği. Siyaset, Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi 3
IEEE
[1]S. Aytaç ve H. Sevgi, “Araştırma Görevlilerinde Çalışma Yaşamı Kalitesi: Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Örneği”, SEYAD, c. 3, Ağu. 2015, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA76WG54GM
ISNAD
Aytaç, Serpil - Sevgi, Hüseyin. “Araştırma Görevlilerinde Çalışma Yaşamı Kalitesi: Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Örneği”. Siyaset, Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi 3 (01 Ağustos 2015). https://izlik.org/JA76WG54GM.
JAMA
1.Aytaç S, Sevgi H. Araştırma Görevlilerinde Çalışma Yaşamı Kalitesi: Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Örneği. SEYAD. 2015;3. Available at https://izlik.org/JA76WG54GM.
MLA
Aytaç, Serpil, ve Hüseyin Sevgi. “Araştırma Görevlilerinde Çalışma Yaşamı Kalitesi: Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Örneği”. Siyaset, Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi, c. 3, Ağustos 2015, https://izlik.org/JA76WG54GM.
Vancouver
1.Serpil Aytaç, Hüseyin Sevgi. Araştırma Görevlilerinde Çalışma Yaşamı Kalitesi: Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Örneği. SEYAD [Internet]. 01 Ağustos 2015;3. Erişim adresi: https://izlik.org/JA76WG54GM