Kitap İncelemesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Fatih Yücel, Context of Zaydiyya and Fiqh Method-Source Concept (al'adila al-shareia), Fecr Publications, Ankara, 2022

Yıl 2022, Cilt: 4 Sayı: 2, 339 - 345, 31.12.2022

Öz

The fiqh method has a special position in Islamic sciences. The reason for this is that it gives fiqh a systematic and consistent structure. It is also to determine the rules of method in accordance with the rules of kalam. In this respect, the subjects of the method of fiqh are intertwined with the subjects of creed, especially with the method of mutakallimin. For this reason, the position in the creed also affects the method of fiqh. In the Shiite sects, this situation is especially apparent in the source/dalil issues of the fiqh method. The reason for this is the effort to put the innocent imam or imams ahead of other mujtahids. It is possible to see the Shiite understanding of the source in Zaydiyya, which is seen as the closest to the Sunni schools among the Shiite groups. For this reason, Zaydiyya's understanding of the source has an important position in terms of seeing where it stands on the Shiite-Sunni axis. An Investigation in the Context of Zaydiyya and Fiqh Method-Source Concept (al-adilla al-shariyya), written by Fatih Yücel, deals with an important issue in terms of seeing this place. In addition, the fact that Zaydiyya is accepted as the official sect in Yemen makes the study extremely important.

Fatih Yücel, Zeydiyye ve Fıkıh Usulü- Kaynak Kavramı (Edille-i Şer‘iyye) Bağlamında Bir İnceleme, Fecr Yayınları, Ankara, 2022

Yıl 2022, Cilt: 4 Sayı: 2, 339 - 345, 31.12.2022

Öz

Fıkıh usulü, İslami ilimler içerisinde özel bir konuma sahiptir. Bunun sebebi, fıkhı sistematik ve tutarlı bir yapıya kavuşturmasının yanı sıra usulî kaidelerin de kelam kaidelerine uygun olarak belirlenmesidir. Özellikle mütekellimin metodunda fıkıh usulünün konularıyla itikadi konuların içi içe girdiği görünmektedir. Bu sebeple itikattaki pozisyon, fıkıh usulünü de etkilemektedir. Şiî mezheplerde ise itikadi konular özelikle fıkıh usulünün kaynak/delil konularında karşımıza çıkmaktadır. Bunun nedeni masum imam veya imamları diğer müçtehitlerin önüne geçirme gayretidir. Şiî gruplardan Sünnî ekollere en yakını olarak görülen Zeydiyye’de de kaynakla ilgili Şiî yönelimi görmek mümkündür. Zeydiyye’nin kaynak anlayışı, Şiî-Sünnî ekseninde durduğu yeri görmek açısından önemli bir konuma sahiptir. Fatih Yücel tarafından kaleme alınan Zeydiyye ve Fıkıh Usulü- Kaynak Kavramı (Edille-i Şer‘iyye) Bağlamında Bir İnceleme adlı eser, bu yeri görmek açısından önemli bir konuyu ele almaktadır. Ayrıca Zeydiyye’nin Yemen’de resmî mezhep olarak kabul edilmesi de çalışmayı son derece önemli kılmaktadır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Din Araştırmaları
Bölüm Kitap Kritiği
Yazarlar

Muhammed Emin Kızılay 0000-0002-2082-0597

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2022
Gönderilme Tarihi 7 Aralık 2022
Kabul Tarihi 22 Aralık 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 4 Sayı: 2

Kaynak Göster

ISNAD Kızılay, Muhammed Emin. “Fatih Yücel, Zeydiyye Ve Fıkıh Usulü- Kaynak Kavramı (Edille-I Şer‘iyye) Bağlamında Bir İnceleme, Fecr Yayınları, Ankara, 2022”. Turkish Journal of Shiite Studies 4/2 (Aralık 2022), 339-345.

Turkish Journal of Shiite Studies, Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.