Journal of Silk Road Tourism Research’e gönderilen tüm makaleler, editör tarafından yapılan ilk incelemenin ardından çift kör hakem değerlendirme sürecine alınmaktadır. Dergiye gönderilen makalelerin alana sunduğu katkı, kavramsal kalitesi, uygun metodoloji kullanımı ve genel niteliği dikkate alınarak bir değerlendirme süreci esas alınmaktadır. Derginin “çift kör hakemli” bir dergi niteliği taşıması objektif ve tutarlı bir bilgi ağının geliştirilmesi açısından önemli görülmektedir. Dergiye gönderilen makaleler gönderenin kimliğinden bağımsız biçimde çalışmanın niteliğine göre değerlendirilir. Dolayısıyla yazarların, hakemlerin ve editör kurulunun genel kabul görmüş etik standartlara uyması beklenmektedir. Yazarlar çalışmalarının orijinal olduğundan, veri toplama işlemlerinde etik standartlara uyulduğundan ve alıntı yapma kurallarına uyduğundan emin olmalıdır. Editör kurulu, hakemler ve yazarlar için uyulması gereken etik ilkeler Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi ve COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için ileri sürdüğü Uluslararası Standartları dikkate alınarak aşağıda sunulmaktadır:
Editör Kurulunun Sorumlulukları
Yayın Kararları
Dergi editör kurulu, dergiye gönderilen çalışmalar arasından hangisinin yayımlanacağına özgünlük, alana sunacağı katkı, önem ve katma değer unsurlarını dikkate alarak karar vermektedir. Bu doğrultuda dergiye gönderilen bir makale hakem sürecinden olumlu rapor almış olsa da yayın hakkındaki son karar editör kurulu tarafından verilmektedir.
Hakem Süreci
Editör dergiye gönderilen bir makale için şekil ve içerik açısından dergiye uygunluğunu inceler. Bu şartı sağlıyorsa çift kör hakem sürecinin adil ve objektif biçimde yürütülmesinden sorumludur. Dergiye gönderilen makaleler çıkar çatışması ilkesi gözetilerek iki dış ve bağımsız hakem değerlendirmesine sunulur. Gerekli görülmesi halinde editör kurulundan görüş alabilir.
Tarafsızlık
Journal of Silk Road Tourism Research’e gönderilen makaleler yazarların kişisel görüş ve özelliklerinden bağımsız biçimde, yalnızca içerik bakımından değerlendirmeye alınmaktadır.
Gizlilik
Editör kurulu, dergiye gönderilen makaleleri gizlilik ilkesi çerçevesinde korumakla sorumludur. Hakemlerin kimlikleri aksi kararlaştırılmadıkça gizli tutulmaktadır. Ayrıca dergide yayımlanmak üzere gönderilen bir çalışmaya ait materyaller editör kurulu tarafından farklı bir amaçla kullanılamaz. Değerlendirme aşamasında ortaya çıkan bilgiler gizli tutulur ve bireysel avantaj sağlayacak biçimde kullanılamaz.
Çıkar Çatışmaları
Dergiye gönderilen bir makaleye ilişkin materyaller, yazarların açık izni olmadan editör veya yayın kurulu üyeleri tarafından kendi araştırmaları için kullanılamaz. Editör kurulu, rekabete ve işbirliğine dayalı ya da farklı ilişkilerden kaynaklanan çıkar çatışmalarının olduğu makaleleri değerlendirmekten kaçınmaktadır. Dergiye gönderilen makalelere ilişkin katkıda bulunan tüm paydaşların çıkar çatışmalarının açıklanması gereklidir. Dergiye gönderilen bir makalenin yayımlanmasının ardından gelecekte bir çıkar çatışmasının ortaya çıkması durumunda, makale yayından kaldırılabilir veya yazarlardan bir düzeltme metni yayımlaması istenebilir.
Hakemlerin Sorumlulukları
Editör Kararlarına Katkı
Dergiye gönderilen makalelerde hakem değerlendirme süreci makale yayın aşaması kapsamında editör kurulu kararlarına yardımcı olur. Ayrıca hakemler gönderilen makalelerin bilimsel açıdan geliştirilmesi noktasında yazarlara katkı sunar. İncelemesi için hakeme gönderilen bir makaleye yönelik ilgili hakemin onayı alınır. İnceleme aşamasında olan makalenin konusu ilgili hakemin uzmanlık alanında değilse ya da hakem bu konunun değerlendirilmesinde kendini yeterli bulmuyorsa editöre bu durumu bildirmeli ve inceleme teklifini geri çevirmelidir. Journal of Silk Road Tourism Research hakemlik sürecini bilimsel iletişimin önemli bir parçası olarak görmektedir.
Hızlılık
Dergiye gönderilen bir makalenin hakem değerlendirme sürecine alınmasının ardından dergi standartlarında belirtilen sürede ilgili hakemin incelemesini bitirmesi gerekmektedir. İncelemesi için makale gönderilen hakem eğer süre anlamında belirtilen aralıklarda incelemeyi bitiremeyeceğini düşünürse editöre bildirmeli ve ek süre verilmeli ya da değerlendirme sürecinden çekilmelidir.
Gizlilik
İncelemesi üzerine hakeme gönderilen bir makaleye ilişkin materyaller ve bilgiler hakem tarafından gizli tutulmalıdır. Değerlendirilmek üzere alınan tüm çalışmalar gizli belge niteliğinde değerlendirilmelidir. Elde edilen tüm materyal ve yazıları başkalarıyla paylaşılmamalıdır. Gönderilen makaleye ilişkin bilgi ve belgelere yönelik yazar izni olmadan hakemin kendi araştırmasında kullanılmamalıdır.
Tarafsızlık
Dergiye gönderilen makalelerin değerlendirmeleri hakemler tarafından objektif biçimde yapılmalıdır. Hakemler destekleyici materyaller ve atıflar ile görüşlerini net bir şekilde belirtmelidir.
Kaynakların İncelenmesi
Hakemler inceledikleri makalelerde kullanılan kaynakları denetlemeli, kaynak kullanımı gereken noktaları tespit etmeli ve makalenin kaynakça bölümünü gözden geçirmelidir. Ayrıca hakemler önceki deneyimlerinden ve araştırmalarından sağladığı bilgi ve birikimi kullanarak dergi tarafından incelenmek üzere gönderilen makalelerin başka bir çalışmayla benzerlik durumuna dikkat etmeli, böyle bir durumun ortaya çıkması halinde editör kuruluna bilgi vermelidir.
Çıkar Çatışması
Hakemler rekabete ve işbirliğine dayalı veya diğer ilişkilerden kaynaklanan çıkar çatışmalarını tespit etmesi durumunda makaleyi değerlendirmeye almamalı ve editör kuruluna bilgi vermelidir. Aynı zamanda başka makalelerle bağlantılı herhangi bir yazar, şirket veya kurumla bağlantıdan kaynaklanan çıkar çatışmaları içeren makaleler değerlendirilmemeli ve editöre bilgi verilmelidir.
Makalelerin Gelişimine Katkı Sunma
Dergiye gönderilen bir makaleye yönelik araştırmanın kalitesi; özgünlüğü, uygun yöntem ve tekniklerin kullanımı, matematiksel hesaplamaların doğruluğu, sonuçların geçerliği ve güvenirliği ve anlaşılırlığı gibi parametreler kullanılarak belirlenmektedir. Hakemler inceledikleri makalelerin gelişimine katkı sunacak görüş ve öneriler sunmalıdır. Böylece yayımlanan makalenin kalitesinin artmasına katkıda bulunacaktır.
Yazarların Sorumlulukları
Raporlama Standartları:
Dergiye gönderilen makaleler belirtilen yazım kurallarına göre hazırlanmalıdır. Araştırmada elde edilen veriler makalede doğru, anlaşılır ve güvenilir biçimde sunulmalıdır. Başka çalışmaların dergiye gönderilen makaleye atıfta bulunabileceği biçimde detaylı referans kullanılmalıdır.
Özgünlük
Yazarlar dergiye gönderdikleri makalelerin konuları bakımından özgün ve orijinal olmasına dikkat etmelidir. Hazırlanan makalelerde alıntı yapma kurallarına uyulması ve varsa yazarların esinlendiği diğer çalışmalara uygun bir şekilde yer vermesi gerekmektedir.
Eşzamanlı Yayınlar
Yazarlar bir makaleyi aynı anda birden fazla dergiye gönderemez. Böyle bir durumun tespit edilmesi durumunda etik ilkelerin ihlali gerekçesi ile editör / editör kurulu tarafından gerekli hukuki adımlar atılır. Başka bir yayın kuruluşunda telif hakkı ile koruma altında olan materyal veya bilgiler resmi izin alınmadan dergiye makale olarak gönderilemez. Daha önce farklı bir mecrada yayımlanan çalışmalar yeni bir çalışma gibi gösterilip dergiye makale olarak gönderilemez. Tez çalışmalarından üretilen ya da çeviri niteliğinde olup alan yazına yeni katkılar sunabilecek çalışmalar bu kuralın dışında tutulur.
Referans Kullanımı
Makale çalışması yürütülürken başka kaynaklardan elde edilen bilgiler alıntı yapılarak sunulmalıdır. Gizli nitelikte olan bilgilerin makale çalışmasında alıntı yapılarak kullanılması ancak o bilginin muhatabı olan mecranın resmi izni ile mümkündür.
Yazarlık
Dergiye gönderilen makalelerin yazarları çalışmanın tasarımına, yürütülmesine ve araştırma aşamasına katkıda bulunan kişilerden oluşmalıdır. Makaleye katkıda bulunan kişiler ortak yazar olarak belirtilmelidir. Sorumlu yazar makaleye önemli katkı sağlamayan kişilerin ortak yazar listesine eklenmesini engellemekle sorumludur.
Yazar Değişikliği
Dergiye gönderilen bir makaleye yönelik yazar değişikliği makale yayımlanmadan önce bazı durumlarda mümkündür. Makale yayımlanmadan önce yazar değişikliği talepleri geçerli bir neden ve değişikliğe muhatap olan yazarların yazılı onayları ile editör kurulu tarafından değerlendirmeye alınır. İlgili makale yayımlandıktan sonra herhangi bir yazar değişikliği mümkün değildir.
Kurum Destekleri
Makalenin hazırlanması, yürütülmesi ve sonuçlandırılması aşamalarında herhangi bir kurum veya mali destek mevcutsa bu durumun makalenin içeriğinde belirtilmesi gerekmektedir. Makale sonuçlarının herhangi bir çıkar çatışması doğurması durumunda makale içeriğinde bu durumun açıklanması gerekmektedir.