Güncel Sayı

Sayı: 1, 30.12.2024

Yıl: 2024

Araştırma Makalesi

Kitap Tanıtımları

Dr. Arş. Gör. Mehmet KURT SİNOP ÜNİVERSİTESİ, İLAHİYAT FAKÜLTESİ 0000-0002-6021-1024
Din Eğitimi

Sinop İlahiyat Dergisi, sosyal bilimler, İlahiyat ve dini araştırmalar alanında özgün araştırma makalesi, çeviri makale, kitap kritiği, bilimsel toplantı değerlendirmesi çalışmaları yayımlamayı ve kamuoyu ile paylaşmayı amaçlamaktadır. Derginin amacı, özgün ve nitelikli çalışmaları yayımlayarak bilime katkı sağlamaktır. Yayımlanmak üzere gönderilen makaleler, en az iki hakem tarafından çift taraflı kör hakemlik değerlendirmesine tabi tutulmaktadır. Ayrıca intihal tespitinde kullanılan özel bir program aracılığıyla makalelerin daha önce yayımlanmamış olduğu ve intihal içermediği teyit edilmektedir. Sinop İlahiyat Dergisi Yayın Kurulu, Yükseköğretim Kurulu Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi’ne uygun şekilde hareket etmektedir.

Sinop İlahiyat Dergisi, sosyal bilimler ve dini İlimler alanlarında nitelikli araştırma makaleleri yayımlamaktadır.

Konu Kategorisi:
Temel İslam Bilimleri: Tefsir, Hadis, Kelam, İslam Hukuku, İslam Mezhepleri Tarihi, Tasavvuf, Arap Dili ve Edebiyatı.
Felsefe ve Din Bilimleri: İslam Felsefesi, Din Felsefesi, Din Psikolojisi, Din Sosyolojisi, Din Eğitimi, Dinler Tarihi, Mantık.
İslam Tarihi ve Sanatları: İslam Tarihi, İslam Sanatları Tarihi, Türk-İslam Edebiyatı, Dini Musiki.
Sosyal ve Beşerî Bilimler: Din, Edebiyat, Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Tarih


Anahtar Kelimeler:
Din, Felsefe, Edebiyat, Tarih, Tefsir, Hadis, Kelam, İslam Hukuku, İslam Mezhepleri Tarihi, Tasavvuf, Arap Dili ve Edebiyatı, İslam Felsefesi, Din Felsefesi, Din Psikolojisi, Din Sosyolojisi, Din Eğitimi, Dinler Tarihi, Mantık, İslam Tarihi, İslam Sanatları Tarihi, Türk-İslam Edebiyatı, Dini Musiki.

Makale Gönderim Tanıtımına buradan ulaşabilirsiniz.

Makale Gönderim Tanıtımı videosuna buradan ulaşabilirsiniz.

Makale şablonunu lütfen buradan indiriniz.


Sinop İlahiyat Dergisi İlahiyat ve dini araştırmalar alanında özgün araştırma makalesi, kitap incelemesi, bilimsel toplantı değerlendirmesi ve çeviri çalışmaları yayımlamayı ve kamuoyu ile paylaşmayı amaçlamaktadır. Gönderilen makaleler derginin amaç ve kapsamına uygun olmalıdır.

Sinop İlahiyat Dergisi; Türkçe, İngilizce ve Arapça dillerinde yayın yapmaktadır.

Makalelerin en fazla 9000 kelime olması ve Öz/Abstract’ın 300 kelimeyi geçmemesi talep edilmektedir.

Orijinal, yayınlanmamış ve başka bir dergide değerlendirme sürecinde olmayan, her bir yazar tarafından içeriği ve gönderimi onaylanmış yazılar değerlendirmeye kabul edilir.

Çalışmalar derginin yazım kurallarına uyularak hazırlanmalıdır.

Makaleler, derginin web sitesinde “Makale Gönder” sekmesinden elektronik olarak gönderilmelidir.

Tüm belge ve dosyalar Word belgesi (.doc veya .docx) olarak sunulmalıdır.

Kitap incelemesi en fazla 1500 kelime uzunluğunda olmalı, Öz/Abstract ise 50-100 kelimelik olmalıdır. Kaynakçada en az bir eser (kritik edilen eser olabilir) olmalıdır.

Makalelerde atıf sistemi olarak İSNAD 2. Edisyon veya APA 7. Edisyon kullanılmalıdır.

Makale sonunda, kaynakçadan önce, varsa yazarın notu ve mali destek bildirimi belirtilmelidir.

Dergiye gönderilen yazıların şekil özellikleri şu kriterlere uygun olmalıdır:
Sayfa Boyutu: 16x24

Kenar Boşlukları: Üst: 2,5 cm; Alt: 2 cm; Sağ: 2 cm; Sol: 2 cm; Üst Bilgi: 1 cm; Alt Bilgi: 1 cm; Cilt Payı: 0; Cilt Pay Yeri; Sol

Başlıklandırma: Ana Başlık: İlk harfler büyük, geri kalanlar küçük; 11 punto; Girinti: Sol-sağ 0cm; Aralık: önce-sonra 6nk; Satır aralığı: Tek

Öz: Başlık 10 punto. Paragraf; Girinti: Sol-sağ 0cm; Aralık: önce-sonra 6nk; Satır aralığı: Tek; (Girinti ve aralık seçenekleri işaretli olmayacak).

Öz Metni: 10 punto. Paragraf; Girinti: Sol-sağ 0cm, Aralık: önce-sonra 6nk; Satır aralığı: 1,15

Makale Metni: 11 punto. Paragraf; Girinti: Sol 0,7 cm; Aralık: önce-sonra 6nk; Satır aralığı: 1,25

Dipnot: 10 punto. Paragraf; Girinti: Sol asılı 0,3 cm; Aralık: önce-sonra 0nk; Satır aralığı:1,15
Yazı Tipi: Times New Roman

Kaynakça: 10 punto. Paragraf; Girinti: Sol asılı 0,7 cm; Aralık: önce-sonra 0nk; Satır aralığı: 1,15

Her bir başlık ve önceki metin arasında bir satır boşluk bırakılmalı. 3-5 tane Anahtar Kelime olmalı ve her kelime büyük harfle başlamalıdır.

İntihal raporunda benzerlik oranı en fazla %20 olmalıdır.

Her bilimsel yazının “Kaynakça”sı bulunmalı, kaynaklar Latin alfabesi ile yazılmış olmalı, veriliş şekli, doğruluğu ve ulaşılabilirliğine özen gösterilmelidir.


Makale gönderim sürecinde aşağıdaki belgeler istenmektedir:

Tam Metin

Başlık Sayfası

Telif Hakkı Formu

Etik Kurul Onay Belgesi (gerekmiyorsa; Etik Kurul İznine Gerek Olmadığına Dair Beyan Formu)

Yazarlık Katkısı

Benzerlik Raporu




Yayın Etiği İlkeleri
Sinop İlahiyat Dergisi Haziran ve Aralık aylarında olmak üzere yılda iki (2) kez yayımlanan hakemli bir dergidir; araştırma ve yayın etiği konusunda ulusal standartlara bağlıdır. Sinop İlahiyat Dergisi, etik görev ve sorumluluklar için açık erişim olarak Committee on Publication Ethics (COPE) https://publicationethics.org/ tarafından yayınlanan rehberler ve politikalar doğrultusunda hazırlanmıştır.
Paydaşların Sorumlulukları
Yayın sürecine dahil olan bütün tarafların bilimsel araştırma ve yayın etiğine uyması zorunludur.
Editörlerin Sorumlulukları
• Editörler gönderilen makale önerilerini derginin kapsamına uygun olması ve çalışmaların önemi ve orijinalliğini dikkate alarak tarafsız bir şekilde değerlendirirler. Editörler, yayımlanan yazıların okuyucuya, araştırmacıya, uygulayıcıya ve bilimsel alana katkıda bulunmasına ve özgün nitelikte olmasına özen gösterirler.
• Editörler ile yayıncı ve dergi sahibi arasındaki ilişki editör bağımsızlığı ilkesine dayanır.
• Editörler gönderilen bir yazıyla ilgili bilgileri, sorumlu yazar, hakemler ve yayın kurulu dışında başka hiç kimse ile paylaşmazlar.
• Editörler, kabul ya da reddedilen makalelerle ilgili çıkar çatışması içerisinde olmazlar.
• Editörler, yayımlanmak üzere kabul edilen tüm makalelerin, alanında uzman olan en az iki hakem tarafından hakem değerlendirmesine tabi tutulmasını sağlarlar.
• Editörler, dergiye gönderilen makalelerden hangi eserin yayımlanacağına, söz konusu çalışmanın geçerliliğine, araştırmacılara ve okurlara olan önemine, hakemlerin yorumlarına ve bu gibi yasal şartlara göre karar vermekten sorumludur.
• Editörler, makaleleri kabul etmek ya da reddetmek sorumluluk ve yetkisine sahiptir. Sorumluluk ve yetkinin yerinde ve zamanında kullanılması esastır.
• Editörler, tüm Danışma Kurulu üyelerinin süreçleri yayın politikalarına uygun olarak yürütmesini sağlar.
• Editörler, yayın politikaları ve dergi gelişimi için Yayın Kurulu ile belli aralıklarla toplantılar düzenler.
Yazarların Sorumlulukları
• Yazarlar, intihal ve sahte veriye yer vermemelidir, çalışmanın dipnotlar ve kaynakça listesi eksiksiz olmalıdır.
• Çalışmalarının ham verilerini saklamalı ve dergi tarafından talep edilmesi durumunda editör incelemesi için sunmalıdır.
• Araştırmaya aktif katkıda bulunan tüm yazarların isimlerine yer verilmelidir.
• Araştırmaya aktif katkısı bulunmayanlar yazarlar arasına dahil edilmemeli, araştırmaya yazarlık haricinde katkıda bulunanlara ise ilgili araştırmaya sunduğu katkıdan dolayı teşekkür edilmelidir.
• Mümkün olan en erken aşamada (genellikle makale gönderimi sırasında bir bildirme formu sunarak ve makalede bir beyanı dâhil ederek) çıkar çatışmalarını açığa çıkarmalıdır.
• Tüm yazarlar editöryal düzeltmeleri yapmak zorundadır.
Hakemlerin Sorumlulukları
• Hakemler değerlendirmelerinde tarafsız olmalıdır.
• Hakemler araştırmayla, yazarlarla ve/veya araştırma fon sağlayıcılar ile çıkar çatışması içerisinde olmamalıdır.
• Hakemden değerlendirme olarak sadece evet veya hayır şeklinde cevap vermemesi, olumsuz görüşleri detaylandırması ve gerekçelerini belirtmesi beklenir.
• Hakemlerden sadece metin merkezli bir değerlendirme yapmaları beklenir. Yazarın/yazarların itibar ve kişilik haklarını zedeleyecek ifadeler kullanmamaları önem arz etmektedir.
• Hakemler araştırmayla ilgili yayımlanmış ancak atıfta bulunulmamış eserleri belirtmelidirler.
• Hakemler kontrol ettikleri yazıları gizli tutmalıdır.
Tekrar Yayın
Tekrar yayın, aynı yazının veya büyük ölçüde benzer yazıların birden fazla dergide yayımlanmasıdır. Editör bu tür bir yazıyı incelemeden geri gönderir. Bundan sonra editör, tekrar yayına teşebbüs eden yazara belli bir süre ambargo uygulayabilir, yazarın daha önce yayın yaptığı dergide (belki de önceki makaleyi yayımlayan derginin editörü ile eşzamanlı duyuru olarak) kamuoyuna bu durumu açıklayabilir veya bu tedbirlerin hepsini birlikte uygulayabilir.
Makale akademik çalışmalardan (Yüksek Lisans/Doktora Tezi veya Bilimsel Toplantılardan) üretilmiş ise bu durum muhakkak belirtilmelidir. Bildiriden üretilen makalelerin değerlendirmeye alınabilmesi için yazarın, makalesini “Çalışmam, daha önce yayımlanmamıştır ve yayımlanmayacaktır." şeklinde ıslak imzalı taahhütname ile birlikte göndermesi gereklidir.
Aynı Çalışmanın Birden Fazla Dergiye Eşzamanlı Olarak Gönderilmesi
Yazar(lar) aynı makaleyi aynı anda birden fazla dergiye gönderemezler. Editör, olası eşzamanlı gönderimi sürecin başlangıcında öğrenirse, makaleyi incelemeden iade edebilir. Bu durum yayın sürecinde fark edilirse editör, incelemeleri dikkate almadan makaleyi reddedebilir veya bu kararı ilgili diğer editör(ler)le tartışarak alabilir ve yazarlardan belli bir süre makale başvurusu kabul etmemeye karar verebilir. Ayrıca yazarların işverenlerine yazabilir veya bu tedbirlerin hepsini birlikte hayata geçirebilir.
İntihali Engelleme Amaçlı Kontrol
İntihal, başkalarının fikirlerini, metotlarını, verilerini, uygulamalarını, yazılarını, şekillerini veya eserlerini sahiplerine bilimsel kurallara uygun biçimde atıf yapmadan kısmen veya tamamen kendi eseriymiş gibi sunmaktır.
Sinop İlahiyat Dergisi, intihali engellemek için gönderilen tüm yazıları intihal.net ile taranmaktadır. Benzerlik oranının %15’den az olması beklenir. Taranan yazının benzerlik oranının belirlenenin üstünde olması durumunda makale hakem sürecine sokulmadan Editör Kurulu tarafından reddedilir. Reddedilen yazının intihal raporu yazarla da paylaşır. Reddedilen yazı, herhangi bir şekilde yeniden değerlendirmeye alınmaz. İntihal tarama sonucu temiz çıkan yazılardan araştırma makaleleri hakem sürecine kabul edilir; çeviri ve kitap tanıtımı yazıları ise editör kurulu tarafından incelemeye alınır. Sinop İlahiyat Dergisi, alıntı ve atıflarda İSNAD 2. Edisyonu esas almaktadır. 

Etik Beyan
• İnsan ve hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda etik kurallara uymalıdır.
• Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğunun belirtilmesi gerekir.
• Başkalarına ait ölçek, anket, fotoğraf vb. kullanımı için sahiplerinden izin alınması ve belirtilmesi gerekir.
• Olgu sunumlarında “Aydınlatılmış onam formu”nun alındığının belirtilmesi gerekmektedir.
• Araştırma aşağıda listelenen alanlarda yapılmışsa çalışmanın ekinde “Etik Kurul İzni” yüklenmesi zorunludur.

Etik Kurul İzni Gerektiren Araştırmalar
• Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar,
• İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması,
• İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,
• Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar,
• Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar.
Anket ve Mülakata Dayanan Çalışmaların Yayını
Sinop İlahiyat Dergisi, bilimsel süreli yayıncılıkta etik güvence oluşturmak amacıyla, Yayın Etiği Komitesi’nin (COPE) “Dergi Editörleri için Davranış Kuralları ve En İyi Uygulama Rehber İlkeleri” ve “Dergi Yayıncıları için Davranış Kuralları” ilkelerini benimsemektedir.Bu kapsamda dergiye gönderilen çalışmalarda aşağıdaki hususlara uyulmalıdır:
1) Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için (etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
2) Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.

Yayım Dili
• Sinop İlahiyat Dergisi’nin yayım dili Türkçedir. Ayrıca Arapça ve İngilizce bilimsel çalışmalar da yayımlanır.
Yayım İlkeleri
• Metinlerin tüm kontrol ve değerlendirme süreçleri Dergipark sisteminde raporlanarak arşivlenir.
• Haziran sayısı için 1 Ocak-15 Şubat, Aralık sayısı için 1 Haziran-15 Ağustos tarihleri arasında makaleler kabul edilmektedir. Bu tarih aralıkları haricinde sistem makale gönderimine kapalıdır.
• Yazım Kurallarına göre ayarlanmamış metinler değerlendirme sürecine alınmadan yazara iade edilir.
• Sinop İlahiyat Dergisi’nde daha önce başka bir yerde yayımlanmamış metinler yayımlanır.
• Başka bir yayımda değerlendirme sürecinde olan metinler yazara iade edilir.
• Sinop İlahiyat Dergisi’nde, ilahiyat alanında yayımlanmış ilmi metinler yayımlamaktadır. İlahiyat alanı ile ilişkili disiplinlerarası alanda yayımlanmış metinler de alana dair katkıları göz önüne alınarak değerlendirme sürecine alınabilir.
• Bir sayıda aynı yazara ait türü ne olursa olsun en fazla bir (1) çalışma yayımlanabilir.
• Aynı ciltte yayın türü farklı olmak koşuluyla en fazla iki (2) çalışma yayımlanabilir.
• Dergi editör kurulu üyeleri dergiye metin gönderebilirler fakat metnin değerlendirildiği dönemde yayım süreçlerinde görev yapamazlar.
Yayın Politikaları
• Sinop İlahiyat Dergisi, nitelikli bilimsel araştırmaları yayımlamanın yanında yazara ve akademik dergiciliğe katkı sağlamayı misyon edinmiştir.
• Editoryal ekip tarafından yürütülen Yayım Süreçleri bu misyon doğrultusunda belirlenmiştir.
• Sinop İlahiyat Dergisi Sinop Üniversitesi'nin yayım organıdır.
• Sinop İlahiyat Dergisi uluslararası hakemli bir dergidir.
• Sinop İlahiyat Dergisi basılı ve elektronik ortamda yayımlanır.
• Sinop İlahiyat Dergisi Haziran ve Aralık sayıları olmak üzere yılda bir cilt iki sayı olarak yayımlanır.
• Sinop İlahiyat Dergisi’nde tüm politikalar ve süreçler yayın kurulu tarafından belirlenir.
• Yayın kurulu kararıyla özel sayılar yayımlanabilir.
• Dergi yayım politikaları ve süreçlerinde yapılan değişiklikler derginin resmi web sitesinde ilan edilir.

Hakemleme Politikası
• Sinop İlahiyat Dergisi’nde çift taraflı kör hakemleme sistemi uygulanmaktadır.
• Hakem raporlarında gizlilik esastır; bu sebeple derginin künyesinde hakem isimlerine yer verilmez.
• Bir sayıda bir hakeme birden çok makale gönderilebilir.
Arşiv Politikası
• Dergi, Yayın Kurulu tarafından belirlenen yurt içi ve dışındaki kütüphanelere, uluslararası indeks kurumlarına yayımlandığı tarihten itibaren bir ay içerisinde gönderilir.
Telif Politikası
• Sinop İlahiyat Dergisi’ne gönderildiği tarihten itibaren, değerlendirme sürecinin sonuna kadar ve yayımlandığı tarihten itibaren Sinop İlahiyat Dergisi Yayım Kurulu’nun izni olmaksızın görsel, işitsel ve matbu herhangi bir mecrada tamamıyla veya kısmen yayımlanamaz; Sinop İlahiyat Dergisi’ne atıf yaparak alıntılanabilir.
İntihal Politikası
• Yayın Kurulunca belirlenmiş intihal/benzerlik oranı %15’dir. Bu oranı aşan yazılar hakem sürecine dahil edilmeden reddedilir.
• Çalışmaların kontrolü intihal programı ile yapılır, benzerlik raporu Dergipark’a yüklenir.
Mali Politika
• Sinop İlahiyat dergisi açık erişimli bir dergidir, dergi için herhangi bir ücret talep edilmez.
• Yayımlanan metinleri için yazara ücret ödenmez.
• Editör kuruluna ve hakemlere herhangi bir ücret ödenmez.
• Çevirilerin tüm mali ve hukuki telif hakkı işlemleri çevirmen tarafından yapılır.
• Telif hakkı bedeli ve diğer türlü hiçbir ücret için çeviri sahibine mali destek sağlanmaz.

Dergimiz, yazarlardan makale değerlendirme ve yayın süreci için herhangi bir ücret talep etmemektedir. Yazarlara da herhangi bir ücret ödenmemektedir.