KUR’ÂN’DA ZAMANA YAPILAN YEMİNLERİN OLGUYLA İLİŞKİSİ
Öz
Yüce Allah Kur’ân-ı Kerîm’in birçok yerinde muhtelif varlıklara yemin etmektedir. Hatta O, Kur’ân’daki on yedi sûreye yeminle başlamakta ve daha başlangıçta muhatapların dikkatlerini cezbetmektedir. Bu yeminlerin bazısında Cenâb-ı Hak kendi zatına, peygambere, Kur’ân’a, meleklere, kıyâmet gününe, semâ, necm, şems ve kamer gibi kâinatta ve tabiatta bulunan mühim varlıklara yemin etmektedir. Söz konusu yeminler içerisinde yüce Allah’ın, leyl/gece, nehâr/gündüz, duhâ, ‘asr, fecr, subh/sabah ve yevm/gün gibi zamana taalluk eden bazı kavramlara da yemin ettiği dikkat çekmektedir. Allah Teâlâ bunlara niçin yemin etmektedir? Kendilerine yemin edilen zamanların mekânla nasıl bir bağı ya da bağlantısı vardır? Başka bir ifadeyle Allah’ın Kur’ân’da kendilerine kasem ettiği zaman ifadelerine yemin etmesinin hikmeti ve olguyla ya da mekânla ilişkisi nedir? İşte bu makalede, tüm bu sorulara cevap bulunmaya çalışılmış; muhtelif zamanlara yapılan yeminlerin mekânla ilişkileri irdelenmiştir. Ve neticede görülmüştür ki Allah söz konusu zamanlara, ilgili zamanlarda, mekânda meydana gelecek bir takım önemli iş, fiil ya da hadiseler nedeniyle yemin etmektedir. Dolayısıyla Allah’ın Kur’ân’da bazı zaman kavramlarına yemin etmesi, yemin edilen zamanların mekânla sıkı ilişkilerinden bağımsız değildir ve Kur’ân’daki yemin ifadelerinin maksad-ı ilâhîye uygun olarak anlaşılması bakımından bu noktanın dikkate alınması önem arz etmektedir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- ‘Aynî, Bedruddîn el-Hanefî, ‘Umdetü’l-kârî şerhu sahîhi’l-Buhârî, yy., 1427/2006.
- Abd b. Humeyd, b. Nasr Ebû Muhammed el-Kissî, el-Müntehab min Müsnedi Abd b. Humeyd, (Thk. Subhî el-Bedrî es-Sâmirâî-Mahmûd Muhammed Halîl es-Sa’îdî), Mektebetü’s-Sünne, 1. Bsk., Kâhire 1408/1988.
- Abdu’l-Bâkî, Muhammed Fuâd, el-Mu’cemu’l-müfehres li elfâzı’l-Kur’âni’l-Kerîm, Çağrı Yay., İstanbul 1411/1990.
- Ahmed b. el-Hüseyn b. Alî b. Mûsâ Ebû Bekir el-Beyhakî, es-Sünenü’l-kübrâ, (Thk. Muhammed Abdulkâdir Atâ), Mektebetü Dâru’l-Bâz, Mekke 1414/1994.
- Ahmed b. Hanbel, Müsnedü’l-İmâm Ahmed İbn Hanbel, (Thk. Şu’ayb el-Arnaûd vd.), Müessesetu’r-Risâle, 1. Bsk., Beyrût 1416/1995.
- Âlûsî, Ebu’l-Fazl Şihâbu’d-Dîn es-Seyyid Mahmûd el-Âlûsî el-Bağdâdî, Rûhu’l-me’ânî fî tefsîri’l-Kur’âni’l-‘azîm ve’s-sebi’l-mesânî, Dâru İhyâi’t-Turâsi’l-‘Arabî, Beyrût-Lübnân ty.
- Ateş, Süleyman, Yüce Kur’ân’ın Çağdaş Tefsiri, Yeni Ufuklar Nşr., İstanbul, ty.
- Bagavî, Ebû Muhammed el-Huseyn b. Mes’ûd, Me’âlimu’t-tenzîl, (Thk. Muhammed Abdullâh en-Nemir vd.), Dâru Tayyibe, 1. Bsk., Riyâd 1409.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Faruk Özdemir
*
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
31 Aralık 2017
Gönderilme Tarihi
7 Aralık 2017
Kabul Tarihi
15 Aralık 2017
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2017 Cilt: 1 Sayı: 2