Araştırma Makalesi

ÇEVRECİ SİVİL TOPLUM KURULUŞU ÇALIŞANLARININ SOSYAL SORUMLULUK VE ÖZGECİLİK TUTUMLARININ İNCELENMESİ ANKARA İLİ ÖRNEĞİ

Cilt: 2 Sayı: 1 30 Haziran 2018
PDF İndir

ÇEVRECİ SİVİL TOPLUM KURULUŞU ÇALIŞANLARININ SOSYAL SORUMLULUK VE ÖZGECİLİK TUTUMLARININ İNCELENMESİ ANKARA İLİ ÖRNEĞİ

Öz

Toplumsal sorunların çözümünde aktif bir rol oynayan Sivil Toplum Kuruluşları (STK) çeşitli sosyal sorumluluk projeleri ile devletin üstlendiği birtakım işleri yaparlar. Araştırmanın amacı, daha iyi bir toplum ve sürdürülebilir bir çevre için, çevreci STK’larda çalışanların (profesyonel/gönüllü/ücretli) sosyal sorumluluk ve özgecilik tutumlarının demografik değişkenlere göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gösterip göstermediği ve özgecilik tutumu ile sosyal sorumluluk tutumu arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Araştırmanın örneklemi, Ankara İlinde faaliyet gösteren çevreci STK’lar arasından ulaşılabilen 104 üyeden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama araçları olarak “sosyal sorumluluk ölçeği” ve “özgecilik ölçeği” ile bir takım sosyo-demografik soruları içeren bir anket uygulanmıştır. Araştırmada özgecilik ve sosyal sorumluluk puanlarının ilişkisi Pearson korelasyon testi ile, özgecilik ve sosyal sorumluluk puanlarının demografik değişkenlere göre farklılık gösterip göstermemesi bağımsız gruplar t ve ANOVA testleri ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda; çevreci sivil toplum kuruluşu çalışanlarının gelir yeterlik durumunun çevreye yönelik sosyal sorumluluk ölçeği ve alt boyutu olan sosyal tüketim davranışı açısından anlamlı fark gösterdiği; ayrıca öğrenim ve çalışma durumuna göre özgecilik alt boyutlarından sorumluluk düzeylerinin de anlamlı bir fark gösterdiği tespit edilmiştir. Araştırmanın diğer bir bulgusu ise; özgecilik ve sosyal sorumluluk düzeylerinin genel olarak yüksek olduğu, sosyal sorumluluk düzeylerinin ise özgeciliğe göre daha yüksek olduğu şeklindedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Aslan, S. (2010). Türkiye’de sivil toplum. Elektronik Sosyal Bilimler Der., 9(31), 260-283.
  2. Akatay, A., Harman, S. (2014). Sivil toplum kuruluşları, yönetim, yönetişim ve gönüllülük. Bursa: Ekin Yayınevi.
  3. Akbaba, S. (1994). Grupla psikolojik danışmanın sosyal psikolojik bir kavram olan özge-cilik üzerindeki etkisi. Doktora Tezi, Erzurum: Atatürk Üniversitesi, Sosyal Bilim-ler Enstitüsü.
  4. Akbaba, S. (2001). Özgecilik ölçeğinin Türkçe’ye uyarlanması geçerlik ve güvenirlik çalış-ması. Atatürk Üniversitesi Erzincan Eğitim Fakültesi Dergisi, 3(2), 85-95.
  5. Aygün, B., Şakacı, B.K. (2007). Türkiye’de çevreye doğrudan odaklı çevreci hareketler ve çevresel yaklaşımları üzerine bir deneme. www.ayk.gov.tr, 02.02.2018.
  6. Banbal, G. K. (2010). Hemşirelik öğrencilerinin özgecilik düzeyleri. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü.
  7. Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü, https://www.vgm.gov.tr, 11.02.2018.
  8. Benenson, J. F., Pascoe, J., Radmore, N. (2007). Children's altruistic behavior in the dictator game. Evolution and Human Behavior, 28(3), 168-175.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Haziran 2018

Gönderilme Tarihi

10 Nisan 2018

Kabul Tarihi

12 Haziran 2018

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2018 Cilt: 2 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Keleş, M., & Özkan, Y. (2018). ÇEVRECİ SİVİL TOPLUM KURULUŞU ÇALIŞANLARININ SOSYAL SORUMLULUK VE ÖZGECİLİK TUTUMLARININ İNCELENMESİ ANKARA İLİ ÖRNEĞİ. Sinop Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 2(1), 127-160. https://doi.org/10.30561/sinopusd.414080
AMA
1.Keleş M, Özkan Y. ÇEVRECİ SİVİL TOPLUM KURULUŞU ÇALIŞANLARININ SOSYAL SORUMLULUK VE ÖZGECİLİK TUTUMLARININ İNCELENMESİ ANKARA İLİ ÖRNEĞİ. sinopusd. 2018;2(1):127-160. doi:10.30561/sinopusd.414080
Chicago
Keleş, Meltem, ve Yasemin Özkan. 2018. “ÇEVRECİ SİVİL TOPLUM KURULUŞU ÇALIŞANLARININ SOSYAL SORUMLULUK VE ÖZGECİLİK TUTUMLARININ İNCELENMESİ ANKARA İLİ ÖRNEĞİ”. Sinop Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 2 (1): 127-60. https://doi.org/10.30561/sinopusd.414080.
EndNote
Keleş M, Özkan Y (01 Haziran 2018) ÇEVRECİ SİVİL TOPLUM KURULUŞU ÇALIŞANLARININ SOSYAL SORUMLULUK VE ÖZGECİLİK TUTUMLARININ İNCELENMESİ ANKARA İLİ ÖRNEĞİ. Sinop Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 2 1 127–160.
IEEE
[1]M. Keleş ve Y. Özkan, “ÇEVRECİ SİVİL TOPLUM KURULUŞU ÇALIŞANLARININ SOSYAL SORUMLULUK VE ÖZGECİLİK TUTUMLARININ İNCELENMESİ ANKARA İLİ ÖRNEĞİ”, sinopusd, c. 2, sy 1, ss. 127–160, Haz. 2018, doi: 10.30561/sinopusd.414080.
ISNAD
Keleş, Meltem - Özkan, Yasemin. “ÇEVRECİ SİVİL TOPLUM KURULUŞU ÇALIŞANLARININ SOSYAL SORUMLULUK VE ÖZGECİLİK TUTUMLARININ İNCELENMESİ ANKARA İLİ ÖRNEĞİ”. Sinop Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 2/1 (01 Haziran 2018): 127-160. https://doi.org/10.30561/sinopusd.414080.
JAMA
1.Keleş M, Özkan Y. ÇEVRECİ SİVİL TOPLUM KURULUŞU ÇALIŞANLARININ SOSYAL SORUMLULUK VE ÖZGECİLİK TUTUMLARININ İNCELENMESİ ANKARA İLİ ÖRNEĞİ. sinopusd. 2018;2:127–160.
MLA
Keleş, Meltem, ve Yasemin Özkan. “ÇEVRECİ SİVİL TOPLUM KURULUŞU ÇALIŞANLARININ SOSYAL SORUMLULUK VE ÖZGECİLİK TUTUMLARININ İNCELENMESİ ANKARA İLİ ÖRNEĞİ”. Sinop Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 2, sy 1, Haziran 2018, ss. 127-60, doi:10.30561/sinopusd.414080.
Vancouver
1.Meltem Keleş, Yasemin Özkan. ÇEVRECİ SİVİL TOPLUM KURULUŞU ÇALIŞANLARININ SOSYAL SORUMLULUK VE ÖZGECİLİK TUTUMLARININ İNCELENMESİ ANKARA İLİ ÖRNEĞİ. sinopusd. 01 Haziran 2018;2(1):127-60. doi:10.30561/sinopusd.414080

Cited By