Tarımsal gıda işleme makineleri sektörü, tarımsal ürünleri işleyerek katma değerli ürünlere dönüştüren ve bu süreçte çeşitli teknolojileri kullanan önemli bir sektördür. COVID-19 pandemisi ve Rusya-Ukrayna savaşı, gıda güvenliği ve tedarik zincirlerinde sorunlara yol açarak bu sektörü derinden etkilemiştir. Türkiye, buğday gibi temel gıda ürünlerinin üretiminde önemli bir potansiyele sahip olması nedeniyle, un ve mamulleri sektöründe stratejik bir konuma yükselmiştir. Bu gelişmeler, gıda işleme makineleri üretimi ve tesis kurulumunu daha da kritik hale getirmiştir. Türkiye'de tarımsal gıda işleme makineleri sektöründe Çorum ve Konya illeri öne çıkmaktadır. Çorum, özellikle buğday üretimi ve işlenmesi konusunda uzmanlaşmış bir merkezdir. Çalışmanın amacı, tarımsal gıda işleme makineleri sektöründeki işletmelerin uluslararası rekabet stratejileri incelemek, sektörün mevcut durumunu, ihracatta karşılaştıkları sorunları ortaya koymak ve gelecekteki potansiyelini analiz etmektir. Bu kapsamda, Çorum ilinde faaliyet gösteren 10 işletme ile derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Verilerin analizinde içerik analizi kullanılmıştır. Elde edilen bulgular ışığında, sektörde faaliyet gösteren işletmelerin uluslararası rekabet ortamında başarılı olabilmeleri için uygun stratejik adımlar ve uygulanabilir öneriler geliştirilmiştir.
Rekabet Stratejileri Tarımsal Gıda İşleme Makineleri Çorum İli
Etik kurul onayını dosyalar kısmına ekledim
Ege Üniversitesi
The agricultural food processing machinery sector is an important industry that transforms agricultural products into value-added products using various technologies throughout the process. The COVID-19 pandemic and the Russia-Ukraine war have deeply impacted this sector by causing problems in food security and supply chains. Türkiye, with its significant potential in the production of staple food products such as grain, has risen to a strategic position in the flour and bakery products sector. These developments have made the production of food processing machinery and the establishment of facilities even more critical. In Türkiye, the cities of Çorum and Konya stand out in the agricultural food processing machinery sector. Çorum is particularly specialized as a center for grain production and processing. The aim of this study is to examine the international competition strategies of businesses in the agricultural food processing machinery sector, and to analyze the current state, to reveal the problems they face in exports and future potential of the sector. In this context, in-depth interviews were conducted with 10 businesses operating in Çorum. Content analysis was used to analyze the data. Based on the findings, appropriate strategic steps and feasible recommendations were developed to help businesses in the sector succeed in the international competitive environment.
Competitive Strategies Agricultural Food Processing Machinery Çorum
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Uluslararası Ticarette Pazarlama |
Bölüm | SOSYAL VE BEŞERİ BİLİMLER |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 29 Kasım 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Kasım 2024 |
Gönderilme Tarihi | 10 Temmuz 2024 |
Kabul Tarihi | 4 Kasım 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 8 Sayı: 3 |