Dergi Kurulları

Editör

Prof. Dr. Levent ÖZTÜRK SAKARYA ÜNİVERSİTESİ, İLAHİYAT FAKÜLTESİ Türkiye
İslam Tarihi ve Medeniyeti, İslam Tarihi

Editör Yardımcıları

Dr. Öğr. Üyesi Yakup AKYÜREK ŞIRNAK ÜNİVERSİTESİ, İLAHİYAT FAKÜLTESİ, İSLAM TARİHİ VE SANATLARI BÖLÜMÜ Türkiye Web

Siyer, siyer yazıcılığı, meğazi, Endülüs, Kültür Tarihi, Biyografi

İslam Tarihi
Arş. Gör. Firdevs YILDIZ Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Türkiye
İslam Tarihi ve Medeniyeti, İslam Tarihi, Tıp Tarihi

Alan Editörleri

Prof. Dr. Fatih Yahya AYAZ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ, İLAHİYAT FAKÜLTESİ Türkiye
İslam Tarihi ve Medeniyeti, Türk İslam Devletleri Tarihi, Ortaçağ Tarihi (Diğer), İslam Tarihi
Prof. Dr. İshak ÖZGEL SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ Türkiye Web

Prof. Dr. İshak ÖZGEL
20/08/1969 yılında Van’da doğdu. İlkokulu İstanbul’da Hekimoğlu Ali Paşa İlkokulu’nda okudu. Ardından Nuruosmaniye Kur’ân Kursu’nda hafızlığını ikmal etti. Orta ve lise tahsilini İstanbul İmam Hatip Lisesi’nde tamamladı. 1989 yılında Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ne girdi.  1993 yılında bu Fakülteden mezun oldu.
1996 yılında Uludağ Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı, Tefsir Bilim Dalı’nda hazırladığı “Büyük Selçuklular Dönemi Müfessirleri” adlı Yüksek Lisans Tezi ile bilim uzmanı ünvanı aldı.
2002 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı’nda “Kur’an’ın Tarihsel Yorumu” adlı doktora tezi ile Doktorasını tamamladı. 2003 Yılında Aynı fakültede Tefsir Ana Bilim Dalı’nda Yrd. Doç. Kadrosuna atandı. 2011 yılında doçentlik sınavını başararak bu ünvanı alan Özgel 2015 yılında Profesör oldu. Halen bu fakültede çalışmalarına devam etmektedir.
1994 yılında M.E.B kısa dönem bursları ile üç ay Mısır, 90 gün Tunus’ta, 1999 yılında kendi imkanları ile İngiltere’de, 2006 yılında Yine M.E.B. bursu ile bir yıl Ürdün’de dil eğitimi ve alanı ile ilgili çalışmalar yapmıştır. İki çocuk babası olan Özgel İngilizce ve Arapça bilmektedir

Din, Toplum ve Kültür Araştırmaları , Tefsir
Doç. Şenol SAYLAN Trabzon Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Türkiye
Din, Toplum ve Kültür Araştırmaları , İslam Hukuku
Prof. Dr. Kenan MERMER Division of Turkish Islamic Literature, Sakarya University, Faculty of Theology, Sakarya, Türkiye Türkiye Web

1978 Kasım’ı İstanbul’da doğdu. İlköğrenimini Fatih’te, ortaöğrenimini Üsküdar’da, lisans eğitimini Ankara Üniversitesi (İlâhiyat Fakültesi)’nde (2002) tamamladı. Yüksek lisansını (2004) ve doktorasını (2010) Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İslâm Tarihi ve Sanatları Bölümünde (Türk-İslâm Edebiyatı) yaptı. 2005-2011 seneleri arasında farklı liselerde öğretmen olarak görevde bulundu. Ekim 2011 itibarıyla Sakarya Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Türk-İslâm Edebiyatı A.B.D.’de Yrd. Doç. Dr. olarak başladığı görevine 2018’den beri Doçent olarak devam etmektedir. Ayrıca 2023 yılı itibarıyla Anadolu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde lisansını tamamlamıştır. Yayımlanmış telifleri, ulusal ve uluslararası makale ve tebliğleri vardır. Farklı seviyelerde olmakla birlikte, İngilizce, Farsça ve Arapça hakkında malumat sahibidir. Evlidir; Kerem Ali, İbrahim ve Alparslan isminde üç oğlu vardır. Yayımlanan bazı eserleri şöyledir: 1. Tanzimattan Cumhuriyet’e Değişen Metafizik ve Edebiyat- Abdülhak Hâmid Örneği, İz Yayıncılık, İstanbul, 2014. 2. Klasik Şerh Geleneğinde Üslûp -Kasîde-i Bürde Örneği, İz Yayıncılık, İstanbul, 2018. 3. Âşık Ömer, Ketebe Yayınevi, İstanbul, 2018. 4. Tasavvuf Edebiyatı -İsimler, Kavramlar ve İlişkiler Ağına Metodik Bir Yaklaşım- (9-13. yüzyıllar), Bursa Akademi Yayınları, 2023.

Dilbilim, Fars Dili, Edebiyatı ve Kültürü, Türk İslam Edebiyatı, Sanat Tarihi, Din, Toplum ve Kültür Araştırmaları , Tasavvuf
Prof. Dr. Mahmud Esad ERKAYA Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tasavvuf Anabilim Dalı Türkiye Web

2002 yılında Sincan İmam Hatip Lisesinden, 2006 yılında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden mezun oldu. 2009 yılında Yüksek Lisans eğitimini tamamladı. 2007 yılında bir süre imam-hatiplik yaptı. Daha sonra 2007-2012 yılları arasında Diyanet İşleri Başkanlığı Hadislerle İslam Projesi kapsamında çalışmalarını sürdürdü. 2012 yılında Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tasavvuf Anabilim Dalına araştırma görevlisi olarak atandı. 2014 yılında yedi ay süreyle Ürdün'de misafir araştırmacı olarak bulundu. 2015 yılında doktora çalışmalarını tamamladı. 2018-2023 yıllarında Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İslami İlimler Fakültesinde görev yaptı. 2019 yılında doçent unvanını aldı. Halen Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tasavvuf Anabilim Dalında öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Evli ve iki çocuk babasıdır.

Tasavvuf
Doç. Güllü YILDIZ MARMARA ÜNİVERSİTESİ Türkiye
İslam Tarihi
Doç. Dr. Habib KARTALOĞLU Sakarya Üniversitesi Türkiye Web
Din, Toplum ve Kültür Araştırmaları , İslam Mezhepleri
Doç. Dr. Ömer Faruk ERDOĞAN Kütahya Dumlupınar Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Türkiye Web
Felsefe ve Din Bilimleri İslâm Felsefesi Anabilim dalı öğretim üyesidir. Lisans, yüksek lisans ve doktorasını Ankara Üniversitesinde tamamladı. Yüksek lisansta Hocazâde ve felsefî yazma eserleri, doktorada Gazzâlî’nin Tehâfüt eksenli İbn Sînâ eleştirisi çalışmıştır. Çalışma alanları din-felsefe ilişkisi, kelâm-felsefe tartışmaları, Meşşâî felsefe, Tehâfüt ve şerhleri, felekler, gök küreleri ve nefisleri, kıdem-hudûs, tümel-tikel bilgi, varlık-yokluk, zaman-mekân ve boşluk tartışmalarıdır. Yayınlanmış uluslararası/ulusal kitap, makale, bildirileri ve yürütücüsü olduğu projeleri mevcuttur.
İslam Felsefesi, Mantık
Doç. Yasemin SARI CEVELEK TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ, İLAHİYAT FAKÜLTESİ Türkiye
İslam Tarihi ve Medeniyeti, Selçuklu Tarihi, Türk İslam Devletleri Tarihi, Ortaçağ Tarihi (Diğer), İslam Tarihi
Doç. Dr. Semra GÜLER MERCAN Kütahya Dumlupınar Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Türkiye
Geleneksel Türk Sanatları, Sanat Tarihi, Türk İslam Sanatları
Doç. Dr. Ziya ERDİNÇ MARMARA ÜNİVERSİTESİ, İLAHİYAT FAKÜLTESİ, TEMEL İSLAM BİLİMLERİ BÖLÜMÜ, KELAM ANABİLİM DALI Türkiye Web
İslam Felsefesi, İslam Mezhepleri, Kelam
Doç. Dr. Necmi SARI Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, Temel İslam Bilimleri Hadis Anabilim Dalı Türkiye
Din, Toplum ve Kültür Araştırmaları , Arap Dili ve Belagatı, Hadis, İslam Hukuku
Doç. Dr. Tahir ÇAĞMAN AMASYA ÜNİVERSİTESİ Türkiye
Dini Musiki, Türk Musikisi
Arş. Gör. Fatma Hayrünnisa ÇİL SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Türkiye
Arap Dili ve Belagatı

Dil Editörleri

Doç. Dr. Öznur ÖZDEMİR Bursa Uludağ Üniversitesi Türkiye
İslam Tarihi ve Medeniyeti, İslam Tarihi

Danışma Kurulu

Prof. Dr. Ünal KILIÇ FACULTY OF THEOLOGY Türkiye Web

1969’da Sivas Yıldızeli’nde doğdu. 1987’de Sivas İmam Hatip Lisesi’nden, 1992’de ise Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu.
1995 yılında Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ne İslâm Tarihi Araştırma Görevlisi olarak girdi. 1996 yılında Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İslâm Tarihi Anabilim Dalı’nda başladığı doktora tahsilini 1999’da “Yezid b. Muaviye" adlı tezini vererek tamamladı. Mayıs 2005’te İslâm Tarihi doçenti oldu. 2010 yılında ise profesör unvanını aldı.
2016-2024 yılları arasında Cumhuriyet Üniversitesi Rektör yardımcılığı yaptı. Halen Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde İslâm Tarihi Öğretim Üyesi olarak görev yapmakta olan yazarın, İlk dönem İslâm Tarihi ile ilgili çok sayıda yayınlanmış makalesi ve yedi kitabı vardır. Evli ve dört çocuk babasıdır.
Ağırlıklı olarak Siyer-i Nebi, Hulefâ-yi Râşidîn ve Emeviler dönemini çalışmaktadır. Siyasi tarih yanında kurumlar tarihine dair de çok sayıda çalışması bulunmaktadır.

Eserleri:
1- Tartışmaların Odağındaki Halife “Yezid b. Muaviye", Kayıhan Yayınları, İstanbul 2001. (III. Baskı)
2- Peygamber ve Dört Halife Günlerinde Şehir Yönetimi ve Valilik, Yediveren Yayınları, Konya 2004.
3- Ebû Eyyûb el Ensârî (Eyyûb Sultan), Türkiye Diyanet Vakfı, Ankara 2009. (VIII. Baskı)
4- Mekke'nin Fethi (Fethu'l-Fütûh), Kayıhan Yayınlan, İstanbul 2009. (II. Baskı)
5- Ashab-ı Bedir'in İsimleri ve Fazileti, Malatya 2014 (Cafer Kelkit ile birlikte). ( III. Baskı)
6- Mü’minlerin Annesi, Sevgilinin Sevgilisi Hz. Yârı Rasûl Hatice-i Kübrâ, Kayıhan Yayınları, İstanbul 2015 (II)
7- İslâm’ın Zor Yılları ve İlk Boykot, Kayıhan Yayınları, İstanbul 2016

İslam Tarihi, Din, Toplum ve Kültür Araştırmaları
Prof. Tahsin KOÇYİĞİT İZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ Türkiye
İslam Tarihi
Prof. Dr. Nizamettin PARLAK EBYÜ İlahiyat Fakültesi Türkiye Web
İslam Tarihi ve Medeniyeti, İslam Tarihi
Prof. Dr. Mithat ESER SELÇUK ÜNİVERSİTESİ, İLAHİYAT FAKÜLTESİ, İLAHİYAT PR. Türkiye

Mithat Eser, 1975 yılında Konya’da doğdu. Konya İmam Hatip Lisesi’nden sonra gittiği Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden 1998 yılında mezun oldu. Aynı üniversitede İslam tarihi alanında “Hz. Peygamber Döneminde Beşerî Yönleriyle Ashâbın Konumu” başlıklı teziyle yüksek lisansını, “Abbâsîlerin İlk Döneminde Seyyid ve Şeriflerin Dinî, Sosyal ve Kültürel Konumları” adlı teziyle doktorasını tamamladı. 10 yıl Diyanet İşleri Başkanlığı Aksaray İl Müftülüğünde vaiz olarak çalıştı. 2010-2013 yıllarında Muş Alparslan Üniversitesi, 2013-2018 yıllarında Pamukkale Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak görev yaptı. Engelli Sahâbîler, Abbâsîlerin İlk Döneminde Seyyidler ve Şerifler, Hz. Talha b. Ubeydullah, Gazvelere Katılan Hanım Sahabiler, İbn İshak ve Mesudi isimli altı kitabı bulunan Eser, halen Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde İslam Tarihi Anabilim Dalında öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.

İslam Tarihi ve Medeniyeti, İslam Tarihi, Din, Toplum ve Kültür Araştırmaları
Prof. Dr. Cahit KÜLEKÇİ İZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ, İSLAMİ İLİMLER FAKÜLTESİ Türkiye Web
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi İslam Tarihi Anabilim Dalı
Ortaçağ Tarihi, İslam Tarihi ve Medeniyeti, Türk İslam Devletleri Tarihi, İslam Tarihi, Osmanlı Tarihi
Doç. Dr. Nihal ŞAHİN UTKU MARMARA UNIVERSITY, FACULTY OF THEOLOGY Türkiye
Eskiçağ Tarihi, İslam Tarihi
Dr. Öğr. Üyesi Yavuz Selim GÖL Giresun Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Türkiye
İslam Tarihi ve Medeniyeti, İslam Tarihi, Din, Toplum ve Kültür Araştırmaları

Sekreterya

Arş. Gör. Halil İbrahim YILMAZ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ, İLAHİYAT FAKÜLTESİ Türkiye Web
İslam Sanatları, İslam Coğrafyası Arkeolojisi, İslam Tarihi ve Medeniyeti, İslam Tarihi

Mizanpaj Editörü

Mevlüt Sami ERTEM İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ, İLAHİYAT FAKÜLTESİ, İLAHİYAT PR. Türkiye
İslam Tarihi, Din, Toplum ve Kültür Araştırmaları
Son Güncelleme Zamanı: 31.10.2024 22:45:05
30407
Siyer Araştırmaları Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.