Araştırma Makalesi

Kavramsal Sanatın Öncüsü Marcel Duchamp’ın Çalışmalarında Kadın İmgesi

Cilt: 19 Sayı: 42 Kadın Çalışmaları Özel Sayısı 18 Eylül 2018
PDF İndir

Kavramsal Sanatın Öncüsü Marcel Duchamp’ın Çalışmalarında Kadın İmgesi

Öz

Marcel Duchamp, öncelikle Dada sanat anlayışının, kavramsal sanatın ve aynı zamanda 1960 sonrası çağdaş sanat hareketlerinin çok önemli öncü sanatçılarından birisidir. Bu bağlamda, sanatçı bilindiği gibi geleneksel sanat anlayışının çok önemli bir kırılma noktası olmuştur. Ayrıca, sanatsal süreci içerisinde bir bakıma kendisinin de sanat kırıcısı olmuş ve kendi çalışmalarında görsel algıya dayalı estetik beğeniyi terk etmiştir. Tüm bunlarla birlikte söz konusu sanatçının çağdaş sanat yaklaşımlarındaki disiplinlerarası etkileşimlerin gelişimi açısından da çok önemli bir katkısı olduğu söylenebilir. Bu makalede, Marcel Duchamp’ın farklı dönemlerindeki çalışmalarından hareketle değişen ve dönüşen kadın imgesi ile ilgili dört yapıtı incelenmiştir. Çalışmanın amacı, Marcel Duchamp’ın yapıtlarındaki kadın imgesini metoforik bağlamda karşılaştırmalı olarak değerlendirmektir. Duchamp, sanat yaşamının farklı dönemlerinde kadın imgesini diğer imgelerle birlikte retinal algının dışına çıkararak, ironik bir dille düşünceyi ön plana çıkartarak çağdaş sanatta çok önemli bir farkındalık yaratmıştır. 



Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Bourriaud, N. (2005).“İlişkisel Estetik”, (Çev. S. Özen), İstanbul: Bağlam Yayıncılık.
  2. Cauquelin, A.(2005). “Çağdaş Sanat", ÖzlemAvcı (Çev.Ö. Avcı), Ankara: Dost Kitabevi Yayınları.
  3. Erenus, Ö. K. (2012). “Marcel Duchamp’ın Yapıtlarında Çözümleyici Bir Katalog Çalışması, Yüksek Lisans Tezi, Işık Üniversitesi.
  4. Friedberg, A. (2006). “The Virtual Window: From Alberti to Microsoft”, Cambridge and London: The MIT Press.
  5. Göktan, M.Ç. (2015). “Fütürizm Sanat Akımının Oluşumunda Fotoğrafın Önemi”, Ulakbilge Sosyal Bilimler Dergisi, Sayı:3 (5)
  6. Moure, G. ( 2009). “Marcel Duchamp, Works, Writings, Interviews”, Barselona:Ediciones Poligrafa.
  7. (Özgen) Topcuoğlu. (2015) “Kathe Kollwitz ve Marcel Duchamp’da Kadın İmgesi, Türkiye ve Dünyada Kadın Araştırmaları, Adana: Çukurova Üniversitesi Basımevi, ISBN: 978-975-487-207
  8. Paz, O. (2000). “Marcel Duchamp ya da Yalınlığın Şatosu, Sanat Dünyamız, Sayı: 75

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

18 Eylül 2018

Gönderilme Tarihi

5 Temmuz 2018

Kabul Tarihi

3 Eylül 2018

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2018 Cilt: 19 Sayı: 42 Kadın Çalışmaları Özel Sayısı

Kaynak Göster

APA
Özgen Topcuoğlu, Ü. İ. (2018). Kavramsal Sanatın Öncüsü Marcel Duchamp’ın Çalışmalarında Kadın İmgesi. Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırmaları Dergisi, 19(42 Kadın Çalışmaları Özel Sayısı), 135-148. https://izlik.org/JA88ZP33DP
AMA
1.Özgen Topcuoğlu Üİ. Kavramsal Sanatın Öncüsü Marcel Duchamp’ın Çalışmalarında Kadın İmgesi. SOBBİAD. 2018;19(42 Kadın Çalışmaları Özel Sayısı):135-148. https://izlik.org/JA88ZP33DP
Chicago
Özgen Topcuoğlu, Ü. İlgaz. 2018. “Kavramsal Sanatın Öncüsü Marcel Duchamp’ın Çalışmalarında Kadın İmgesi”. Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırmaları Dergisi 19 (42 Kadın Çalışmaları Özel Sayısı): 135-48. https://izlik.org/JA88ZP33DP.
EndNote
Özgen Topcuoğlu Üİ (01 Eylül 2018) Kavramsal Sanatın Öncüsü Marcel Duchamp’ın Çalışmalarında Kadın İmgesi. Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırmaları Dergisi 19 42 Kadın Çalışmaları Özel Sayısı 135–148.
IEEE
[1]Ü. İ. Özgen Topcuoğlu, “Kavramsal Sanatın Öncüsü Marcel Duchamp’ın Çalışmalarında Kadın İmgesi”, SOBBİAD, c. 19, sy 42 Kadın Çalışmaları Özel Sayısı, ss. 135–148, Eyl. 2018, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA88ZP33DP
ISNAD
Özgen Topcuoğlu, Ü. İlgaz. “Kavramsal Sanatın Öncüsü Marcel Duchamp’ın Çalışmalarında Kadın İmgesi”. Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırmaları Dergisi 19/42 Kadın Çalışmaları Özel Sayısı (01 Eylül 2018): 135-148. https://izlik.org/JA88ZP33DP.
JAMA
1.Özgen Topcuoğlu Üİ. Kavramsal Sanatın Öncüsü Marcel Duchamp’ın Çalışmalarında Kadın İmgesi. SOBBİAD. 2018;19:135–148.
MLA
Özgen Topcuoğlu, Ü. İlgaz. “Kavramsal Sanatın Öncüsü Marcel Duchamp’ın Çalışmalarında Kadın İmgesi”. Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırmaları Dergisi, c. 19, sy 42 Kadın Çalışmaları Özel Sayısı, Eylül 2018, ss. 135-48, https://izlik.org/JA88ZP33DP.
Vancouver
1.Ü. İlgaz Özgen Topcuoğlu. Kavramsal Sanatın Öncüsü Marcel Duchamp’ın Çalışmalarında Kadın İmgesi. SOBBİAD [Internet]. 01 Eylül 2018;19(42 Kadın Çalışmaları Özel Sayısı):135-48. Erişim adresi: https://izlik.org/JA88ZP33DP

Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırmaları Dergisi (sobbiad) Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı CC BY-NC 4.0 ile lisanslanmıştır.