Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

YERLİ VE YABANCI FASTFOOD ÜRÜNLERİNİN GENÇLERİN TERCİH NEDENLERİNİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ALAN ÇALIŞMASI: MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ

Yıl 2016, Sayı: 38, 1 - 24, 01.01.2017

Öz

Bu araştırmanın amacı Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinde okuyan öğrencilerin yerli ve yabancı fastfood ürünlerinin tercih nedenlerini etkileyen faktörleri belirlemektir. Ayrıca fastfood beslenme tarzının günlük yaşamdaki yeri hakkında bilgi almak, yerli ve yabancı fastfood ürünlerinin tercihi noktasında farklılaşan unsurları belirlemek çalışmanın amaçları arasında sayılabilir. Katılımcıların yerli ve yabancı fastfood ürünlerini tercih etme nedenleri arasında, yabancı fastfood işletmelerinin popülerlik, standart lezzet ve kaliteye sahip olması ve fiziksel mekan özellikleri etkenlerine göre anlamlı farklılıklar belirlenmiştir (p< 0,01; p<0,05). Yerli fastfood işletmelerinin fiyatının uygun olması, sunulan yiyeceklerin damak zevkine hitap etmesi etkenine göre anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir (p< 0,01; p<0,05).

Kaynakça

  • Aymankuy, Y., Sarıoğlan, M., (2007). Yiyecek-içecek felsefesi ve beslenme alışkanlığının geliştirilmesine yönelik bir model önerisi. Balıkesir Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu I. Ulusal Gastronomi Sempozyumu Antalya.
  • Beşirli, H., (2010). “Yemek Kültür ve Kimlik”. Milli Folklor ve Kültür Araştırmaları Dergisi, 87, 158-169.
  • Burskey, C., TRuesdell, M., Hellow, A. & Shepherd, D., (2005). An Analysis oftheFastFoodIndustry”http://www.fastfood.com/?s=An+Analysis+of+theFast+Food+Industry). (Erişim Tarihi:15.04.2013)
  • Grefe, C., (1994). Hamburger Çağı. Çeviri: Ogün Duman İletişim Yayınları: İstanbul.
  • Kayışoğlu, S., İçöz, A., (2012). “Eğitim düzeyinin fastfood tüketim alışkanlığına etkisi”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 9 (2), 16-19.
  • Koçak, N., (2004). Yiyecek içecek Hizmetleri Yönetimi. Detay Yayıncılık: Ankara.
  • Korkmaz, S., (2005). FastFood (Hızlı Yemek) Pazarında Rekabetçi Stratejilerin Etkinliği: Üniversite Gençliğinin Tercihlerinin Analizi, Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, 2, 22-39.
  • Merdol, T., K., (1998). Tarihten Günümüze Toplumlar ve Beslenme Alışkanlıkları, Kamil TOYGAR (Ed.). Türk Kültürü Üzerine Araştırmalar (s. 135-143), Ankara: Türk Halk Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Vakfı Yayınları, No: 22.
  • Özleyen, G., (2005). Fast food işletmelerde tüketici davranışı analizi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Bolu.
  • Tayfun, A., ve Tokmak, C., (2007). “Tüketicilerin Türk Usulü Fastfood İşletmelerini Tercih Etme Sebepleri Üzerine Bir Araştırma”, Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 6 (22), 169-183.
  • Tuncel, M., (2000). “Fast-Food Sisteminin Türk Mutfağına Uyarlanması ve Bir Uygulama” Yayınlanmış yüksek lisans tezi. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Yardımcı, H., Özdoğan, Y., Özçelik, A.Ö. ve Sürücüoğlu, M.S. (2012). “Fastfood Consumption Habits of University Students: The Sample of Ankara”. Pakistan journal of Nutrition, 11 (3), 265-269.
  • Zhong, C.B., DeVoe, S.E. (2010). “You Are How You Eat: Fast-Food and Impatience”. Psychological Science, 21 (5), 119-234.
Toplam 13 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm 2016
Yazarlar

Adnan Acar Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 2017
Gönderilme Tarihi 1 Eylül 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Sayı: 38

Kaynak Göster

APA Acar, A. (2017). YERLİ VE YABANCI FASTFOOD ÜRÜNLERİNİN GENÇLERİN TERCİH NEDENLERİNİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ALAN ÇALIŞMASI: MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ. Sosyal Ve Beşeri Bilimler Araştırmaları Dergisi, 17(38), 1-24.

Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırmaları Dergisi (SOBBİAD) Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı CC BY-NC 4.0 ile lisanslanmıştır.