Araştırma Makalesi

Turistlerin Sivas İlinde Yaşadıkları Kültür Turizmi Deneyimlerine Yönelik Memnuniyet Düzeylerinin İncelenmesi

Cilt: 21 Sayı: 3 20 Aralık 2024
PDF İndir
TR EN

Turistlerin Sivas İlinde Yaşadıkları Kültür Turizmi Deneyimlerine Yönelik Memnuniyet Düzeylerinin İncelenmesi

Öz

Turizm anlayışı son yıllarda değişerek kişilerin deniz, güneş ve kumun dışında farklı turizm çeşitlerini arzulamasına neden olmuştur. Geçmişte yaşayan medeniyetlere ait izlerin merak edilmesi ve bu toplumların kültürel özellikleri hakkında yerinde bilgi edinme isteği sonucunda kültür turizmi ön plana çıkmıştır. Uzun yıllar büyük medeniyetlere ev sahipliği yapan Sivas, önemli tarihi yapıları ve farklı medeniyetlere ait kimliksel desenleri ile kültürel amaçlı seyahat rotaları arasında yerini almıştır. Bu araştırmanın amacı, Sivas’a gelen turistlerin aldıkları hizmetin kalitesini ve memnuniyet düzeylerini, gezinin kendilerinde oluşturduğu algıyı istatiksel olarak açıklamak ve demografik değişkenler açısından incelemektir. Yerli ve yabancı turistlerden oluşan 285 kişiye anket uygulanmış, verilerin analizi için Non-Parametrik testlerden faydalanılmıştır. Araştırma sonucunda, turistlerin gezilerinde çevresel hizmet kalitesi, algılanan değer, müşteri memnuniyeti ve değerleme duygusu boyutlarında genel anlamda memnun kaldıkları, kültür turizmi değeri boyutunda ise memnun kalmadıkları tespit edilmiştir. Ayrıca turistlerin geziye yönelik düşüncelerinde medeni durum, yaş ve aylık gelir değişkenlerine göre anlamlı bir farklılığın olduğu, cinsiyet, meslek ve eğitim durumu değişkenlerine göre ise anlamlı bir farklılığın olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kültür Turizmi, Kültür Turizmi Deneyimi, Müşteri Memnuniyeti, Nonparametrik Testler.

Etik Beyan

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Sosyal ve Beşeri Bilimler Etik Kurulundan 22.02.2024 tarih ve 401169 sayı ile etik onay alınmıştır.

Kaynakça

  1. Aksu, M. (2004), Turistlerin ve Destinasyonlarda Sunulan Kültürel Miras Arasındaki İlişkiyi Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma: Troya Örneği, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Çanakkale.
  2. Alaeddinoğlu, F. ve Yıldız, M. Z. (2011), Türkiye'de Kültür Turizmi ve Algılanışı, 1. Baskı, Ankara: Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu.
  3. Arslan, R. ve Demir, G. (2022), G-Power ve Mınıtab Uygulamalı Örnekleme Yöntemleri, 1. Baskı. Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık.
  4. Avcıkurt, C. (2009), Turizm Sosyolojisi Turist-Yerel Halk Etkileşimi, 3. Baskı, Ankara: Detay Yayıncılık.
  5. Aydın, B. ve Arslan, E. (2024), “Kültür Turizminde Yaşanan Gelişmeler ve Gelecek Vizyonu”, Journal of Gastronomy, Hospitality and Travel, 7(2) – 2024.
  6. Baykan, E. (2007), “Kültür Turizmi ve Turizmin Kültürel Varlıklar Üzerindeki Etkileri”, Gazi Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, 2, ss. 30-49.
  7. Bostancıeri, B. (2019), Gaziantep’te Kültür Turizmi: Yerli Turistlerin Algılarının Değerlendirilmesi, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gaziantep Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Gaziantep.
  8. Cano, L. M. ve Mysyk, A. (2004), “Cultural Tourism, the State, and Day of the Dead”, Annals of Tourism Research, 31, 4, ss. 879-898.
  9. Csapo, J. (2012), “The Role and Importance of Cultural Tourism in Modern Tourism Industry”, İçinde Kasımoğlu, M. ve Aydın, H. (Editörler), Strategies for Tourism Industry – Micro and Macro Perspectives, ss. 201-232, Unıted Kıngdom: Intech Open.
  10. Çokal, Z. (2015), Bir Kültür Elçisi Olarak Profesyonel Turist Rehberinin Turistlere Aktarılan Kültürel Değerlere Katkısına Yönelik Turist Algılamaları: Kapadokya Örneği, Yüksek Lisans Tezi, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Nevşehir.

Kaynak Göster

APA
Günel, Y. (2024). Turistlerin Sivas İlinde Yaşadıkları Kültür Turizmi Deneyimlerine Yönelik Memnuniyet Düzeylerinin İncelenmesi. Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 21(3), 508-534. https://doi.org/10.24010/soid.1482539
AMA
1.Günel Y. Turistlerin Sivas İlinde Yaşadıkları Kültür Turizmi Deneyimlerine Yönelik Memnuniyet Düzeylerinin İncelenmesi. SOİD. 2024;21(3):508-534. doi:10.24010/soid.1482539
Chicago
Günel, Yılmaz. 2024. “Turistlerin Sivas İlinde Yaşadıkları Kültür Turizmi Deneyimlerine Yönelik Memnuniyet Düzeylerinin İncelenmesi”. Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi 21 (3): 508-34. https://doi.org/10.24010/soid.1482539.
EndNote
Günel Y (01 Aralık 2024) Turistlerin Sivas İlinde Yaşadıkları Kültür Turizmi Deneyimlerine Yönelik Memnuniyet Düzeylerinin İncelenmesi. Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi 21 3 508–534.
IEEE
[1]Y. Günel, “Turistlerin Sivas İlinde Yaşadıkları Kültür Turizmi Deneyimlerine Yönelik Memnuniyet Düzeylerinin İncelenmesi”, SOİD, c. 21, sy 3, ss. 508–534, Ara. 2024, doi: 10.24010/soid.1482539.
ISNAD
Günel, Yılmaz. “Turistlerin Sivas İlinde Yaşadıkları Kültür Turizmi Deneyimlerine Yönelik Memnuniyet Düzeylerinin İncelenmesi”. Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi 21/3 (01 Aralık 2024): 508-534. https://doi.org/10.24010/soid.1482539.
JAMA
1.Günel Y. Turistlerin Sivas İlinde Yaşadıkları Kültür Turizmi Deneyimlerine Yönelik Memnuniyet Düzeylerinin İncelenmesi. SOİD. 2024;21:508–534.
MLA
Günel, Yılmaz. “Turistlerin Sivas İlinde Yaşadıkları Kültür Turizmi Deneyimlerine Yönelik Memnuniyet Düzeylerinin İncelenmesi”. Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, c. 21, sy 3, Aralık 2024, ss. 508-34, doi:10.24010/soid.1482539.
Vancouver
1.Yılmaz Günel. Turistlerin Sivas İlinde Yaşadıkları Kültür Turizmi Deneyimlerine Yönelik Memnuniyet Düzeylerinin İncelenmesi. SOİD. 01 Aralık 2024;21(3):508-34. doi:10.24010/soid.1482539