Araştırma Makalesi

İşgören Bulma ve Seçiminde Cinsiyet Ayrımcılığının Etkisi: İzmir’deki A Grubu Seyahat Acentalarına Yönelik Bir Araştırma

Cilt: 14 Sayı: 1 3 Nisan 2017
Ahmet Çelik , Volkan Altıntaş
PDF İndir

İşgören Bulma ve Seçiminde Cinsiyet Ayrımcılığının Etkisi: İzmir’deki A Grubu Seyahat Acentalarına Yönelik Bir Araştırma

Öz

Bu araştırma, turizm sektörünün yapı taşlarından bir tanesi olan seyahat acentalarının işgören bulma ve seçiminde, gerek işgörenlerin işe alınmasında gerekse işverenlerin işe alımlarında cinsiyetin etkisinin olup olmadığının algılanması amacıyla hazırlanmıştır.    İşgören bulmada kullanılan yazılı, görsel ve internet kaynaklarındaki formlarda ve ilanlarda özellikle cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi vb. gibi demografik bilgilerle kısıtlanma yapılması, bu araştırmanın hazırlanmasında önemli bir etkiye sebep olmuştur. Araştırmanın evrenini, İzmir ilinde bulunan A grubu seyahat acentaları oluşturmaktadır. Tesadüfi örneklemle seçilen 204 seyahat acentası çalışanına ve 89 acenta işverenine aynı ifadelerin soru tarzları değiştirilerek yazılı ve online anketler uygulanmıştır.   Bulgular, yöneticiler için cinsiyet ayrımcılığının işgören seçim sürecinde dikkate alınan kriterleri içerisinde önemli olduğunu göstermese de, işgörenler işgören seçim sürecinde cinsiyet ayrımcılığı yapıldığını belirtmektedir.

Anahtar Kelimeler

Ayrımcılık,Cinsiyet Ayrımcılığı,İşgören Seçimi,, Seyahat Acentaları

Kaynakça

  1. Ağırbaşlı, Ş. (2009), Sınırlı Ayrımcılık Yasağından Genel Eşitlik İlkesine, 1. Baskı, Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  2. Akbaba, A, Akova, O. ve Sarıışık, M. (2007), ‘Seyahat Acentalarında İşgören Bulma ve İşgören Seçme Yöntemlerine Yönelik Bir Araştırma’ Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi. 6 (1), ss. 275-296.
  3. Akıncı, Z. (2002), ‘Turizm Sektöründe İşgören Tatminini Etkileyen Faktörler: Beş Yıldızlı Konaklama İşletmelerinde Bir Uygulama’ Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 4 (1), ss 1-25.
  4. Altan, Ö. Z. (2004), Sosyal Politika Dersleri, 1. Baskı, Eskişehir: Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Yayınları.
  5. Altay, H. ve Akgül, V. (2010), ‘Seyahat Acentaları Çalışanlarının Tükenmişlik Düzeyi: Hatay Örneği’ Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 7 (14), ss. 87-112.
  6. Arlı, E. (2013), ‘Deniz Turizm Sektöründe Algılanan Cinsiyet Ayrımcılığı ve Cinsiyet Önyargısı: Karamürsel Meslek Yüksekokulu Öğrencileri Üzerine Bir Araştırma’ Çalışma ve Toplum Dergisi. 13 (3), ss. 283:301.
  7. Arslan, Ö. E. (2010), İşgören Seçiminde ve Örgüt İçi İş Yaşamında Siyasi Ayrımcılık: Otel İşletmelerinde Bir Araştırma, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara
  8. Cave, P. ve Kılıç, S. (2010), ‘The Role of Women in Tourism Employment With Special Reference to Antalya, Turkey’ Journal of Hospitality Marketing & Management. 19 (3), ss. 280-292.
  9. Childs, S. (2011), Gender Discrimination in The Workplace, M.BA Final Project, Empire State College, Labor and Policy Studies, New York.
  10. Cukier, J., Norris, J. ve Wall, G. (1996), ‘The Involvement of Women in the Tourism Inustry of Bali, Indonesia’ The Journal of Development Studies. 33 (2), ss. 248-270.

Kaynak Göster

APA
Çelik, A., & Altıntaş, V. (2017). İşgören Bulma ve Seçiminde Cinsiyet Ayrımcılığının Etkisi: İzmir’deki A Grubu Seyahat Acentalarına Yönelik Bir Araştırma. Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 14(1), 90-107. https://doi.org/10.24010/soid.303718