Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

VAJİNİSMUSUN ÜSTESİNDEN GELMEK: TÜRKİYE’DE BİR BAŞARI HİKAYESİ OLARAK CİNSEL BİRLEŞME

Yıl 2021, Cilt: 24 Sayı: 1, 45 - 75, 07.04.2021
https://doi.org/10.18490/sosars.911374

Öz

Bu makale, kadınlarda cinsel ilişkiye girememe sorunu olarak tanımlanan, cinsel işlev bozukluğu vajinismusu analiz etmektedir. Mevcut araştırmalar, Türkiye’yi vajinismusun dünyada en çok kayıt altına alındığı ülke olarak işaret etmektedir. Vajinismus kültüre bağlı hastalıklar arasında gösterilmese bile görülme sıklığı ülkeden ülkeye değişir. Türkiye’de sık rastlanan bir cinsel işlev bozukluğu olduğundan vajinismus ülkemizde beden ve cinsellik algısına, toplumsal cinsiyete, kadınlığa, erkekliğe, heteroseksüelliğe, aile ve evlilik kurumuna dair önemli ipuçları verir. Bu makalede İstanbul’da katıldığım vajinismus grup terapilerini kaynak olarak kullanıp bedenen iyileşmenin nasıl tamamen cinsel birleşmeyi (penetrasyon) başarabilmekle özdeşleştirildiğini irdeleyeceğim. Türkiye’de 2000’lerde yaşanan sağlık alanındaki dönüşümle artan özel klinikler hastalığın bir rant haline gelmesine ve tedavi sürecinin yine kadın bedeni üzerine odaklanmasına neden olmaktadır. Bu makale cinsel birleşmenin kadın bedeni üzerinden medikalizasyonu ve metalaşmasına dikkat çekmektedir. Ayrıca, bu süreçte kadının kendisiyle, aynı tanıyı almış diğer kadınlarla ve tedavi sürecinde karşılaştıkları uzmanlarla ilişkilerinin bu çerçevede yeniden nasıl düzenlendiğini incelemektedir.

Kaynakça

  • Aktan Mutlu, E. (2009). Vajinismus Tanısı Alan Hastaların Sosyodemografik Özelliklerinin Cinsel Mit İnançları, Cinsel Öyküleri, Cinsel Doyum Düzeyleri ve Eş Değerlendirme Biçimleriyle Karşılaştırılması. (Yayınlanmamış doktora tezi). İnönü Üniversitesi, Malatya.
  • American Psychiatric Association (1994). Diagnostic and Statistical of Manual of Mental Disorders (4th edition). Washington, DC
  • American Psychiatric Association (2013). Diagnostic and Statistical of Manual of Mental Disorders (5th edition). Washington, DC
  • Biehl, J. (2007). Will to Live: AIDS Therapies and Politics of Survival. Princeton University Press, NJ.
  • Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği (2006). Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Araştırması.
  • Cohen, L. (2005). Operability, Bioavailability, and Exception. Aiwa Ong ve Stephen Collier (Der). Global Assemblages: Technology, Politics, and Ethics as Anthropological Problems (s.79-91). Blackwell Publishing, MA
  • Çeri, Ö. (2009). Vajinimus Tanısı Alan Kadınlar ve Eşlerinde Temel Bilişsel Şemalar ile Bağlanma Stillerinin İncelenmesi. (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Ankara Üniversitesi, Ankara
  • Estroff, S. (1993). Identity, Disability, and Schizophrenia: The Problem of Chronicity. S. Lindenbaum ve M. Lock. (Der). Knowledge, Power, and Practice: The Anthropology of Medicine and Everyday Life (s. 247-286). University of California Press, CA.
  • İncesu, C. (2004). Cinsel İşlevler ve Cinsel İşlev Bozukluklar. Klinik Psikiyatri:EK-3, s. 3-13.
  • Kayır, A. (2009). Cinsellik ve Cinsel İşlev Bozuklukları. Kulaksızoğlu vd. (Der.). Psikiyatri Ders Kitabı (s.229-317). İstanbul: İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Yayınları.
  • Mattingly, C. (2014). Moral Laboratories: Family Peril and the Struggle for a Good Life. University of California Press, CA.
  • Najmabadi, A. (2016). Professing Selves: Transsexuality and Same Sex Desire in Contemporary Iran. Duke University Press, NC.
  • Nahman, M. (2013). Extractions: An Ethnography of Reproductive Tourism. Palgrave Macmillan, UK.
  • Pacik, P.T. (2014). Understanding and Treating Vaginismus: a Multimodal Approach. International Urogynecology Journal: 12, 1613-20.
  • Ramberg, L. (2014). Given to the Goddess: South Indian Devadasis and the Sexuality of Religion. Duke University Press, NC.
  • Tuğrul, C. (1994). Kadın Cinsel İşlev Bozukluklarının Tedavisi. Psikiyatri, Psikoloji ve Psikofarmakoloji Dergisi, 2 (EK 3), 20-28.
  • Van Hollen, C. (2013). Birth in the Age of AIDS: Women, Reproduction, and HIV/AIDS in India. Stanford University Press, CA.
Toplam 17 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Neslihan Şen Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 7 Nisan 2021
Gönderilme Tarihi 11 Mart 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 24 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Şen, N. (2021). VAJİNİSMUSUN ÜSTESİNDEN GELMEK: TÜRKİYE’DE BİR BAŞARI HİKAYESİ OLARAK CİNSEL BİRLEŞME. Sosyoloji Araştırmaları Dergisi, 24(1), 45-75. https://doi.org/10.18490/sosars.911374

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Sosyoloji Araştırmaları Dergisi / Journal of Sociological Research

SAD / JSR