Araştırma Makalesi

Artvin Yusufeli İlçesi Örnekleminde Doğum

Cilt: 2 Sayı: 1 12 Temmuz 2017
Öznur Yaşar , Nuran Köse Çerçi
PDF İndir
TR

Artvin Yusufeli İlçesi Örnekleminde Doğum

Öz

Kültür bir milleti oluşturan maddi ve manevi değerlerin bütünü olarak tanımlanmaktadır. Yaşadığı kültür değerleriyle yoğrulan bir insan, bir eğitim sürecinden geçerek bu değerleri öğrenip, hayatına yansıtmaktadır. Halk kültürünü özümseyebilmek için halkın içine girmek, halk ile birlikte yaşamak, halkın düşünüş tarzını iyi bilmek gerekmektedir. Bu noktada sosyoloji ve halk bilimi kesişmektedir. Çünkü toplum bilimi olan sosyoloji bahsedilen kültürel değerlerin devamına katkı sağlayan bir bilimdir.

Doğum insan hayatının önemli aşamalarından biridir. Doğumla ilgili adetler, inanışlar ve bunlara bağlı pratikler günümüzde de devam etmektedir. Bu yaşam pratiklerinin korunması, öğretilmesi ve geleceğe aktarılması gerekmektedir. Bu çalışmada doğum ile ilgili adetleri öğrenmek ve geleceğe aktarmak için Artvin Yusufeli ilçesi doğumlu kişilerle derinlemesine görüşmeler yapılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Doğum,Değerler,Gelenek,Kültür,eğitim

Kaynakça

  1. ACIPAYAMLI, Orhan, (1974), Türkiye’de Doğumla İlgili Adet ve İnanmaların Etnolojik Etüdü, Türk Tarih Kurumu Basımevi, Ankara.
  2. ARTUN, Erman, (2010) Türk Halkbilimi, İstanbul Kitabevi, 6. Baskı, İstanbul.
  3. ARTUN, Erman, (1998),”Tekirdağ Halk Kültüründe Geçiş Dönemleri Doğum Evlenme Ölüm”, Türk Dünyası İncelemeleri Dergisi, 9-10, s.85-107.
  4. ARVASİ, Seyit, Ahmet, (2015), Eğitim Sosyolojisi, eBook Collection (EBSCOhost)., İstanbul.
  5. ÇOBANOĞLU, Ö., “Bilim Felsefesi Bağlamında Halkbilimi ve Halkbilimsel Bilginin Teleolojik Serüveni.”, Folklor/Edebiyat, 2000/4, s.24.
  6. GOLDSTEIN, S. Kenneth, (1977), Sahada Folklor Derleme Metodları, Kültür Bakanlığı Milli Folklor Araştırma Dairesi Yayınları: 23, Klavuzlar, El Kitapları, Tarihçeler Dizisi:3, Başbakanlık Basımevi, Ankara.
  7. EKİCİ, Metin, (2013), Halk Bilgisi (Folklor) Derleme ve İnceleme Yöntemleri, Geleneksel Yayıncılık, Ankara.
  8. ER, Tülay (1997), “Ürgüp ve Çevresi Evlenme Adetlerinde Meydana Gelen Sosyal ve Kültürel Değişmeler”, V. Milletlerarası Türk Halk Kültürü Kongresi Gelenek Görenek İnançlar Seksiyon Bildirileri, Kültür Bakanlığı Yayınları: 1872, Halk Kültürlerini Araştırma ve Geliştirme Genel Müdürlüğü Yayınları: 247, Seminer Kongre Bildirileri Dizisi:54, Ankara.
  9. GÖNEN, G. S. (2005), “Dede Korkut Hikâyelerinden Günümüze Yansıyan Doğum Adetleri” Türklük Bilimi Araştırmaları, 18(18), 103-112.
  10. KARAASLAN, M. (2011) “Kaşkay Türklerinde doğum çevresinde gelişen inanç ve pratikler” Turkish Studies–International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, S, 6(3).

Kaynak Göster

APA
Yaşar, Ö., & Köse Çerçi, N. (2017). Artvin Yusufeli İlçesi Örnekleminde Doğum. Sosyolojik Düşün, 2(1), 31-44. https://izlik.org/JA88ZT79RD
AMA
1.Yaşar Ö, Köse Çerçi N. Artvin Yusufeli İlçesi Örnekleminde Doğum. SOSDUS. 2017;2(1):31-44. https://izlik.org/JA88ZT79RD
Chicago
Yaşar, Öznur, ve Nuran Köse Çerçi. 2017. “Artvin Yusufeli İlçesi Örnekleminde Doğum”. Sosyolojik Düşün 2 (1): 31-44. https://izlik.org/JA88ZT79RD.
EndNote
Yaşar Ö, Köse Çerçi N (01 Temmuz 2017) Artvin Yusufeli İlçesi Örnekleminde Doğum. Sosyolojik Düşün 2 1 31–44.
IEEE
[1]Ö. Yaşar ve N. Köse Çerçi, “Artvin Yusufeli İlçesi Örnekleminde Doğum”, SOSDUS, c. 2, sy 1, ss. 31–44, Tem. 2017, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA88ZT79RD
ISNAD
Yaşar, Öznur - Köse Çerçi, Nuran. “Artvin Yusufeli İlçesi Örnekleminde Doğum”. Sosyolojik Düşün 2/1 (01 Temmuz 2017): 31-44. https://izlik.org/JA88ZT79RD.
JAMA
1.Yaşar Ö, Köse Çerçi N. Artvin Yusufeli İlçesi Örnekleminde Doğum. SOSDUS. 2017;2:31–44.
MLA
Yaşar, Öznur, ve Nuran Köse Çerçi. “Artvin Yusufeli İlçesi Örnekleminde Doğum”. Sosyolojik Düşün, c. 2, sy 1, Temmuz 2017, ss. 31-44, https://izlik.org/JA88ZT79RD.
Vancouver
1.Öznur Yaşar, Nuran Köse Çerçi. Artvin Yusufeli İlçesi Örnekleminde Doğum. SOSDUS [Internet]. 01 Temmuz 2017;2(1):31-44. Erişim adresi: https://izlik.org/JA88ZT79RD