Cilt: 7 Sayı: 1, 30.06.2022

Yıl: 2022

Sosyolojik Düşün, sosyolojik araştırma ve incelemeleri konu edinen fakat sosyal bilimler alanında yapılmış çalışmalara da yer vermeye çalışan hakemli bir dergi olarak sosyoloji  ve sosyal bilimler camiasında soluk alan akademisyenlerin çalışmalarına olduğu kadar, lisansüstü eğitimlerine devam etmekte olan öğrencilerin de çalışmalarına yer vermek, sosyolojide “söz”üyle varolmak isteyen her kalem erbabının ürünlerine bir barınak sağlamak amacındadır.

Sosyolojik Düşün, özelde sosyolojik araştırma ve incelemeleri konu edinen ancak diğer sosyal bilim dallarına ait multidisipliner bir yaklaşımla yürütülmüş araştırma ve incelemelere de yer veren bir dergidir.Dergiye gönderilen çalışmalar Yayın Kurulu kararıyla en az iki hakemin değerlendirilmesine sunulur. Yayın Kurulu gerekli gördüğü durumlarda çalışmayı ikiden fazla hakeme inceletebilir. Dergi, gönderilen yazılarda düzeltme yapmak, yazıları yayımlamak ya da yayımlamamak haklarına sahiptir. 

  • Yazı, Makale Takip Sistemi aracılığıyla, e-posta adresi ve parolayla girilen kişisel sayfadan gönderildikten sonra, aynı sistemden hakem süreci takip edilebilir. Bu aşamadan sonra, düzeltmelerin yapılması için, bütün hakemlerden raporların gelmesi beklenmelidir. Çünkü yazarlar, sisteme bir kez düzeltme ekleyebilmektedirler. Bir hakemin istediği düzeltmeyi yapıp yazı sisteme eklendiğinde, sonraki aşamada ikinci bir hakemin de düzeltme istemesi durumunda istenen düzeltmeler yapılamayacaktır.
    • Başlık: İçerikle uyumlu, onu en iyi ifade eden bir başlık olmalı ve 12 punto ile koyu harflerle yazılmalıdır.
    • Yazar ad(lar)ı ve adresi: Yazının başlığının altında yazar adı, unvanı, görev yaptığı kurum ve kendisine ulaşılabilecek e-posta adresi gibi bilgilere yer verilmemelidir. Yazar adları, sistem yöneticisi tarafından görülebildiğinden, bu bilgiler, yazıya editör tarafından eklenecektir. Yazılar sisteme eklenirken, yazara ait herhangi bir bilginin yazıda yer almadığından emin olunmalıdır. Bu husus, makaleyi inceleyecek hakemlere daha rahat hareket imkânı tanınması açısından önemlidir.
    Özet: Makalenin başında, konuyu kısa ve öz biçimde ifade eden ve en fazla 150-200 arası kelimeden oluşan Türkçe ve İngilizce özet (Abstract) bulunmalıdır. Özetin altında bir satır boşluk bırakılarak, en az 3, en çok 5 sözcükten oluşan anahtar kelimeler verilmelidir. Özet metni 9 punto, tek satır aralığıyla yazılmalıdır. Özet metinleri sağ ve soldan 1cm. içten yazılmalıdır.
    Türkçe gönderilmiş makalelere ayrıca 750-1000 kelime arasında İngilizce geniş özet, İngilizce gönderilmiş makalelere ise ayrıca 750-1000 kelime arasında Türkçe geniş özet eklenmelidir. Bu özet alt başlıklar -alana göre değişebilir- (Introduction, Method, Findings (Results), Conculusion and Discussion vb.) içermelidir. Geniş özet kaynakça bölümünün arkasında, yeni bir sayfadan başlayarak yazılmalıdır. Geniş özet içermeyen makaleler değerlendirmeye alınmayacaktır. Geniş özet, 10 punto büyüklüğünde, tek satır aralığıyla, Calibri karakteri kullanılarak yazılmalıdır. Geniş özet, ayrıca kelime sayısı sınırlılıklarına uyulup uyulmadığına göre de değerlendirilecektir.
    Ana Metin: MS Word programında, Calibri yazı karakteri ile 10 punto, 1.5 satır aralığıyla yazılmalıdır. Makale, 35 sayfaya kadar olabilir. Sayfalar numaralandırılmamalıdır.
    • Makale metninde paragraf başı yapılmamalı, paragraf araları 1 satır (12 nk) boşluk bırakılarak belirginleştirilmelidir (Ofis'te Paragraf-Girinti ve Aralıklar, Aralık-Önce-0; Sonra-12 nk).
    Dipnotta yer alan bütün bilgiler 9 punto, tek satır aralığıyla yazılmalıdır.
    Bölüm Başlıkları: Makalede, düzenli bir bilgi aktarımı sağlamak üzere ana, ara ve alt başlıklar kullanılabilir; başlıklar numaralandırılmalıdır.
    Tablolar ve Şekiller: Tabloların numarası ve başlığı bulunmalıdır. Tablolar metin içinde bulunması gereken yerlerde olmalıdır. Şekiller renkli baskıya uygun hazırlanmalıdır. Şekil numaraları ve adları şeklin hemen altına ortalı şekilde yazılmalıdır.
    Resimler: Yüksek çözünürlüklü, baskı kalitesinde taranmış halde metin içerisindeki yerlerinde verilmelidir. Resim adlandırmalarında, şekil ve çizelgelerdeki kurallara uyulmalıdır.
    Alıntı ve Göndermeler: Dergimize gönderilecek makalelerde aşağıdaki alıntı ve gönderme standartlarına (APA) uyulmalıdır. Bu kurallara uymayan çalışmalar, düzeltilmesi için yazarına iade edilecektir. Metin içinde birkaç cümleyi geçen alıntılar, sağdan ve soldan 1 cm. içte yazılmalıdır.

    Metnin sonunda KAYNAKÇA başlığı altında, atıfta bulunulan kaynaklar soyadına göre sıralanmalıdır.

  • 1) Belirli bir cümle, kavram ya da paragrafa gönderme;
  • ……….. (Kocadaş, 2018: 20)

    2) Bir makale veya kitabın bütününe gönderme;

    ……….. (Gökalp, 1920) veya Gökalp (1920)’in belirttiği gibi ……..

    3) Yazar sayısı iki olan yayına gönderme;

    ………. (Berger ve Luckmann, 2008: 40)

    4) Yazar sayısı ikiden fazla olan yayına gönderme;

    .… (Cuff vd., 2013: 57) veya Cuff vd. (2013: 57)’ne göre ……..

    5) Aynı gönderme ayrı yayınlara yapıldığında;

    ……….. (Güngör, 2004: 37; Turhan, 2007: 21)

    6) Aynı gönderme aynı yılda aynı yazarın iki yayına yapıldığında;

    ……….. (Sennett, 2009a: 45; b: 56)

    7) Aynı yazarın iki ayrı yayınına gönderme;

    ……….. (Sennett, 2008: 45; 2009: 21)

    8) Soyadları aynı olan iki yazarın yayınına gönderme;

    ……….. (Kıran ve Kıran, 2001: 51)

    9) Yazarı belli olmayan yayına gönderme (yayın başlığı yazılarak gönderme yapılır);

    ……….. (Gulbenkian Komisyonu, 2008: 12)

    10) Görüşmeye gönderme;

    ………. (A. Kurtkan Bilgiseven, görüşme, 18 Kasım, 2008)

    11) Gazetede yayınlanmış yazarsız makaleye gönderme;

    ………. (Amazing Amazon Region, New York Times, 11.9.1992)

    12) Kuruma gönderme;

    ……….. (T.C. Başbakanlık Avrupa Birliği Genel Sekreterliği, 2007)

    13) web adresine gönderme

    …….(www.tdk.gov.tr, 2008)

    14) Yayın tarihi belirsiz yayına gönderme;

    ………. (Kaya, t.y.: 25-30)

    15) Makalelerde yararlanılan eserler, metnin sonunda yer alacak KAYNAKÇA bölümünde aşağıdaki şekilde belirtilmelidir:

    1. Kaynakçada yalnızca yazıda gönderme yapılan kaynaklara yer verilmeli ve yazar soyadına göre (yazar soyadı büyük harfle yazılarak) alfabetik sıra izlenmelidir.

    2. Bir yazarın birden çok çalışması aynı kaynakçada yer alacaksa yayın tarihine göre eskiden yeniye göre sıralanmalı, aynı yılda yapılan çalışmalar için “a,b,c…” ibareleri kullanılmalıdır.

    Kitap
    MARDİN, Ş. (2007). Türkiye’de Toplum ve Siyaset. (14.Baskı). İstanbul: İletişim.

    Çeviri Kitap

    İNALCIK, H. (2003). Osmanlı İmparatorluğu Klasik Çağ 1300-1600. Çev., Ruşen Sezer. İstanbul: YKY.

    Derleme veya Editörlü Kitapta Makale ya da Bölüm

    GOLDING, P. ve MURDOCK, G. (2014). “Kültür, İletişim ve Ekonomi Politik”. Medya Kültür Siyaset (iç.). (Der./Ed./Haz.) Süleyman İrvan. Ankara:vPharmakon. 59-97.

    Dergide Makale

    WEINSTOC, D. M. (2006). “The Real World of (Global) Democracy”. Journal of Social Philosophy, 37(2): 6-20.

    Yayımlanmamış Yüksek Lisans/Doktora Tezi

    OLGUN, C. K. (2009). Ana Haber Bültenlerinde İdeoloji ve Söylem: NTV ve SHOW TV Karşılaştırması. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Ankara.

    Yayımlanmış Bildiri

    Odman, A. E. (2003). “Karşılaştırmalı Ekonomi-Politik: Meksika’da Popülizm ve Türkiye’de Devletçilik”, 8.Ulusal Sosyal Bilimler Kongresi, 3-5 Aralık, Ankara.

    Yayımlanmamış Bildiri

    Ekşi, H. (2002, Mayıs). Etkili karakter eğitimi müfredatı için stratejiler. 2000′li Yıllarda 1. Öğrenme ve Öğretme Sempozyumunda sunulan poster bildiri, Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi, İstanbul.

    Elektronik Kaynaklar

    Kodish, B.I. (2003). What we do with language-waht it does with us. ETC: A review of general semantics, 60(1), 383-384. 06 Ocak 2008 tarihinde EBSCOhost veritabanından alınmıştır.                                                                                     

 ETİK İLKELER VE ARAŞTIRMA YAYIN ETİĞİNE İLİŞKİN DERGİ POLİTİKAMIZ;

ETİK İLKELER
Dergiye gönderilen bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.

ARAŞTIRMA YAYIN ETİĞİ

1-Etik Kurul izni gerektiren çalışmalar (anket ya da ölçek uygulamayı gerektiren, görüşme ve gözlem içeren; doküman, resim, anket vb. diğerleri tarafından geliştirilen ve kullanım izni gerektiren çalışmalar) (Sosyal bilimler dahil olmak üzere tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için ve etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar için ayrı ayrı etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.) için etik kurullardan ya da komisyonlardan gerekli izinlerin araştırma yapılmadan önce alınmış olması, bunların makale içeriğinde belirtilmesi ya da ek olarak sunulması gerekmektedir. Bu izinlerin olmaması durumunda yayın ön inceleme safhasında yazara iade edilir.

2-ETİK KURUL İZNİ gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) makalenin İLK sayfasında ve sayfanın ALTINDA yer almalıdır. Ayrıca olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yöntem kısmında yer verilmesi gereklidir. Bunların sorumluluğu yazara aittir. Uygulamalı araştırmalarda talep edilen izinler ibraz edilmezse makale değerlendirmeye alınmadan iade edilecektir.

3-Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.

4-Hakem değerlendirmelerinde olan araştırmalara ilişkin ham verilerin hakemler tarafından talep edildiğinde sunulması şarttır. Verilerin makalenin yayımı sonrasında da gerektiğinde sağlanması zorunludur.

Yazarlar İçin Etik Kurallar

Yazarlar çalışmalarının özgün olduğunu garanti eder ve diğer araştırmacıların fikir, dil, resim, grafik ve tablolarına çalışmalarında yer verdikleri zaman bunu alıntı olarak belirtmek durumundadır. Kaynağı belirtmeden yapılan alıntı intihal nedenidir.
Çalışmada adı geçen her yazar çalışmanın içeriğinden aynı oranda sorumludur. Çalışmaya katkısı olup da araştırmacının ismine yer verilmemesi veya katkısı olmadığı halde haksız yere adına yer verilmesi kabul edilemez bir durumdur.
Yazarlar araştırmalarının bulgularına sadık kalmalıdır. Bulguların değiştirilmesi, bulgu ve sonuç uydurmak ve bunlardan yola çıkarak araştırma yapmak söz konusu değildir. Veriler ve materyaller üzerinde oynama, silme, çıkarma ya da baş etmesi güç verilerin yorumlanma işlemini atlama gibi durumlar güven kırıcıdır.
Çalışmanın dergilere eş zamanlı gönderimi söz konusu olamaz. Yazarlar önceden yayımlanmış çalışmalarını da dergiye gönderemezler.


Hakemler İçin Etik Kurallar

Hakemler değerlendirme sürecinin gizli olduğunun ve dışarıdan üçüncü kişilerle paylaşılmaması gerektiğini bilmelidir.
Hakemler, belirlenen süre içerisinde çalışma ile ilgili objektif, tarafsız, bilimsel, anlaşılır ve yapıcı bir değerlendirme raporu sunmalıdır.
Hakem raporları, makalenin bilimsel niteliği (ele aldığı konu, kullanılan yöntem ya da ilgili literatürün uygun kullanımı) ile ilgili değerlendirme de içerecektir. Bu değerlendirme olumlu ya da olumsuz, içerik hakkında mutlaka yapılmalıdır.
Çalışmanın intihal olduğu ya da önceden başka bir yerde yayımlandığı anlaşılması üzerine hakemler durumu editöre bildirmelidir.

ORTAK YAZARLIK KONUSU HAKKINDA DERGİ POLİTİKAMIZ

Dergimizde yer alacak çalışmalar bir ya da birden fazla yazar tarafından hazırlanmış olabilir. Birden fazla yazarlı çalışmalarda yazarların çalışmaya olan katkıları doğrultusunda isim sıralaması yapılmalı ve "Telif devir formu"nda bütün yazarların ıslak imzası bulunmalı ve bu imzalar çalışmadaki yazar sıralamasına göre olmalıdır. Telif Devir formu, yayımlanma kararı alınan makalelerin yazarlarından daha sonra istenecektir. Makale gönderirken, göndermeyiniz.


ETİK KURUL ONAYI

ULAKBİM 2020 kriterleri doğrultusunda Sosyal Bilimler de dâhil olmak üzere klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerinde tüm alanlarda yapılan araştırmalar için etik kurul onayının alınmış olması, bu onayın makalede belirtilmesi ve belgelendirilmesi gerekmektedir. Alınan etik kurul onayıyla ilgili kurul adı, tarih ve sayı numarası bilgilerine makalenin ilk sayfasında ve en altında yer verilmelidir.


Etik kurul onayı gerektiren çalışmalar aşağıda belirtilmiştir:
1. Mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, anket ve görüşme tekniklerinin kullanıldığı ve bu doğrultuda verilerin toplandığı nitel ya da nicel her türlü araştırmalar,
2. İnsanların veya hayvanların deneysel ve diğer bilimsel amaçlarla kullanılması durumları,
3. İnsanlar ve hayvanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,
4. Kişisel verilerin korunması kanunu gereği, retrospektif çalışmalar.

Dergiye gönderilen olgu sunumlarında ise gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye yer verilmesi önem arz etmektedir.

Etik Kurul Onayı İstenmeyen Çalışmalar:
2020 yılı öncesi elde edilen verilerle yapılmış çalışmalarda (yöntem kısmında verilerin toplandığı tarih verilmelidir), 2020 yılı öncesi verileri toplanmış yüksek lisans/doktora çalışmalarından elde edilmiş çalışmalarda (dipnot olarak belirtilmelidir), 2020 yılı öncesi verileri toplanmış ve sunulmuş bildiri çalışmalarında (dipnot olarak belirtilmelidir), 2020 yılı öncesi dergiye gönderilen çalışmalarda ve derleme çalışmalarda etik kurul izni onayı istenmemektedir.

MAKALE BENZERLİK RAPORU VE BENZERLİK ORANI HAKKINDA DERGİ POLİTİKAMIZ

Aday makaleler akademik intihal engelleme programından (Örneğin: Ithenticate, intihal.net vb.) alınmış orijinallik raporu ile birlikte gönderilmelidir. Bu oran %20'ye kadar kabul edilmektedir. %20'nin üzerinde benzerlik oranı olan çalışmalar ön kontrol aşamasında iade edilecektir.

Bu derginin; makale gönderim ve süreç işletimi ücretsizdir. Hiçbir sürecinden ücret alınmamaktadır.

Creative Commons Lisansı
Bu dergide yayınlanan eserler  Creative Commons Atıf-GayriTicari-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.