Araştırma Makalesi

YEREL YÖNETİMLER PROGRAMLARINDA EĞİTİM VE KARİYER

Cilt: 3 Sayı: 5 30 Nisan 2021
PDF İndir

YEREL YÖNETİMLER PROGRAMLARINDA EĞİTİM VE KARİYER

Öz

Yükseköğretim kurumları, öğrencilerin mezuniyet sonrası hayatlarında yapacakları mesleklere ve kariyer süreçlerine nitelikli bir şekilde hazırlamak, teorik ve pratik bilgiyi öğrencilere aktarmak ve bilgi üreten ve kullanılabilir bilgi üretme becerisi sağlayan yerlerdir. Bir yükseköğretim kurumunda okuyan birey alanıyla ilgili bir mesleği yaptığında öğrencilik hayatında aldığı teorik ve pratik bilgiyi işleyip gerçek hayata uyarlayabildiği takdirde hem bireysel hem de kurumsal performans düzeyi de artmış olacaktır. Burada sayılan hedeflerin gerçekleşebilmesi içinse üniversitelerdeki bölüm ve programların müfredatlarının ve diğer faaliyetlerinin iyi bir şekilde tasarlanıp güncel kalabilmesi ve işe alımlarda iyi bir istihdam politikasının belirlenmesi gerekir. Bütün bu amaçlar doğrultusunda dış paydaşlarla olan etkileşim de son derece önemlidir. Bu çalışmada, Türkiye’de Meslek Yüksekokullarında yer alan Yerel Yönetimler programları hakkında analizlere yer verilecektir. Yerel yönetimler eğitimi çerçevesinde literatür bilgisi ve YÖK (Yükseköğretim Kurulu), ÖSYM (Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi) ve programların bulunduğu yüksekokulların web sayfalarında yer alan bilgilerden yararlanarak programın yaygınlığı, belli kriterler çerçevesinde sıralanması, müfredatlarının benzer ve ayrışan yönleri, istihdam olanakları açısından analizi ve geleceği ile ilgili değerlendirmeler yapılmıştır. Böylece yükseköğretim alanında bu alanın güncel durumu hakkında bir çerçeve oluşturulmaya çalışılmıştır. Gerek bu alanda gerekse de farklı alanlarda da bu tür çalışmalara ihtiyaç olduğu ve bunların yükseköğretim politikaları bakımından yararlanılabilir olduğu söylenebilir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi web sayfası http://anadolu.edu.tr (Erişim Tarihi:01 Eylül 2020).
  2. APAYDIN, Ç. ve KAPUCU M. S., (2017), “Üniversiteyi Tercih Etme, Akademik İtibar ve Sosyal Etkinlik Arasındaki İlişki: Akdeniz ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Lisans Öğrencileri Örneği”, Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, Cilt 23, Sayı 2, 199-222.
  3. ASLAN, O. E., (2000), “Yerel Yönetimlerde Hizmet Öncesi Eğitim”, Çağdaş Yerel Yönetimler Dergisi, Cilt 9, Sayı 4, 71-85.
  4. ÇATI K. ve İŞTAR, E. Ve ÖZAN H., (2016), “Üniversite Tercihlerine Etki Eden Faktörlerin İncelenmesi: Türkiye Genelinde Bir Alan Araştırması” Yükseköğretim ve Bilim Dergisi, Cilt:6, Sayı:2, 163-177.
  5. ÇOBANLAR, İ., (2017), Türkiye’de Yerel Siyasetçilerin Eğitimi: Aydın İli Örneği, Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Aydın.
  6. Dokuz Eylül Üniversitesi İzmir Meslek Yüksekokulu (İMYO) web sayfası http://imyo.deu.edu.tr/tr/ (Erişim Tarihi:01 Eylül 2020).
  7. ERYİĞİT, B. H. ve AKPINAR A., (2020), “Türkiye’de Yerel Yönetimler Lisans Eğitimi Tecrübesi: Mevcut Durumu, Sorunlar ve Geleceğine Yönelik Bir İnceleme”, Tesam Akademi Dergisi, 7(2), 301-329.
  8. GERAY, C., (1994), “Belediyecilik Eğitimine Duyulan Gereksinim ve Öneriler”, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi (Prof. Dr. Yılmaz Günal'a Armağan), Cilt: 49, Sayı: 3-4, 185-198).

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Nisan 2021

Gönderilme Tarihi

13 Aralık 2020

Kabul Tarihi

10 Nisan 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 3 Sayı: 5

Kaynak Göster

APA
Kiriş, H., & Köklü, T. E. (2021). YEREL YÖNETİMLER PROGRAMLARINDA EĞİTİM VE KARİYER. Uygulamalı Sosyal Bilimler ve Güzel Sanatlar Dergisi, 3(5), 26-37. https://izlik.org/JA98FF25SG
AMA
1.Kiriş H, Köklü TE. YEREL YÖNETİMLER PROGRAMLARINDA EĞİTİM VE KARİYER. SOSGÜZ. 2021;3(5):26-37. https://izlik.org/JA98FF25SG
Chicago
Kiriş, Hakan, ve Tuna Emre Köklü. 2021. “YEREL YÖNETİMLER PROGRAMLARINDA EĞİTİM VE KARİYER”. Uygulamalı Sosyal Bilimler ve Güzel Sanatlar Dergisi 3 (5): 26-37. https://izlik.org/JA98FF25SG.
EndNote
Kiriş H, Köklü TE (01 Nisan 2021) YEREL YÖNETİMLER PROGRAMLARINDA EĞİTİM VE KARİYER. Uygulamalı Sosyal Bilimler ve Güzel Sanatlar Dergisi 3 5 26–37.
IEEE
[1]H. Kiriş ve T. E. Köklü, “YEREL YÖNETİMLER PROGRAMLARINDA EĞİTİM VE KARİYER”, SOSGÜZ, c. 3, sy 5, ss. 26–37, Nis. 2021, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA98FF25SG
ISNAD
Kiriş, Hakan - Köklü, Tuna Emre. “YEREL YÖNETİMLER PROGRAMLARINDA EĞİTİM VE KARİYER”. Uygulamalı Sosyal Bilimler ve Güzel Sanatlar Dergisi 3/5 (01 Nisan 2021): 26-37. https://izlik.org/JA98FF25SG.
JAMA
1.Kiriş H, Köklü TE. YEREL YÖNETİMLER PROGRAMLARINDA EĞİTİM VE KARİYER. SOSGÜZ. 2021;3:26–37.
MLA
Kiriş, Hakan, ve Tuna Emre Köklü. “YEREL YÖNETİMLER PROGRAMLARINDA EĞİTİM VE KARİYER”. Uygulamalı Sosyal Bilimler ve Güzel Sanatlar Dergisi, c. 3, sy 5, Nisan 2021, ss. 26-37, https://izlik.org/JA98FF25SG.
Vancouver
1.Hakan Kiriş, Tuna Emre Köklü. YEREL YÖNETİMLER PROGRAMLARINDA EĞİTİM VE KARİYER. SOSGÜZ [Internet]. 01 Nisan 2021;3(5):26-37. Erişim adresi: https://izlik.org/JA98FF25SG

23374216672166821669     21677 21671216722167321675   21676