Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

GELENEKSELDEN KÜRESELE TÜRK MUTFAĞINDA KÖFTENİN DÖNÜŞÜMÜ

Yıl 2024, Cilt: 6 Sayı: 16, 126 - 134, 30.12.2024

Öz

Binlerce yıllık geçmişe sahip olan Türk mutfağı, birçok değeriyle dünyanın önde gelen mutfaklarından biri olmuştur. Bugün gastro turizmin son derece önemli bir gelir kaynağı olduğu düşünüldüğünde mutfağımızdaki lezzetlerin gelişimi dikkate değerdir. Bunlardan biri de şüphesiz köftedir. Köfte elbette tüm dünyada faklı yöntemlerle yapılan bir lezzet olmakla birlikte Türk mutfağında önemli bir ağırlığı olan bir yemektir. Bu çalışmada köftenin geçmişten günümüze kadar gelişimi verildikten sonra özellikle son yüzyılda nasıl bir değişim ve dönüşüm geçirdiği incelenecek, küreselleşen dünyada mutfak lezzetlerimizi nasıl muhafaza edeceğimiz yönünde öneriler de sunulacaktır. Bu kapsamda nitel araştırma yöntemiyle hazırlanan çalışmada, köftenin marka değeri olarak önemli kurumlar tarafından nasıl değerlendirildiği, patent durumu ve ülkemize bu konuda ilerleme sağlamış köfte markalarına da çalışmada değinildikten sonra internet ve sosyal medyanın köftenin değişim ve dönüşümdeki etkisi de irdelenecektir.

Kaynakça

  • kman, S., Yılmaz, G., & Aslan, M. (2019). Tekirdağ Köftesinin Niteliksel Farklılıkları ile Tekirdağ Turizminin Geliştirilmesine Olası Katkılarının Araştırılması. International Journal of Social and Humanities Sciences (IJSHS), s. 71-94.
  • Aydın, A. (2021, 06 24). Eskişehir’de hamburgercilik: Pino ve Buck’s Burger? Tourism and Recreation, 3(1), s. 77-84. https://dergipark.org.tr/tr/pub/tourismandrecreation adresinden alındı Bali, R. N. (2004). Tarz-ı Hayat’tan Life Style’a Yeni Seçkinler, Yeni Mekânlar, Yeni Yaşamlar. İstanbul.: İletişim Yayınları.
  • Görgülü, M. (2011). Yiyecek İçecek Sektöründe Fast Food Uygulamaları ve Franchising Sisteminin Değerlendirilmesi. İzmir: Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı.
  • nisanyansozluk. (2023, 04 04). https://www.nisanyansozluk.com/: https://www.nisanyansozluk.com/ adresinden alındı.
  • Oğuz, M. Ö. (2002). Küreselleşme ve Uygulamalı Halkbilimi. Ankara: Akçağ. Shore, E. (2008). Yemek Damak Tadının Tarihi. (P. Freedman, Dü., & N. Elhüseyni, Çev.) İstanbul: Oğlak Yayıncılık.
Toplam 5 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Sosyoloji (Diğer)
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Tarık Ülüfer 0000-0001-5696-2872

Halil Altay Göde 0000-0003-2132-0671

Erken Görünüm Tarihi 30 Aralık 2024
Yayımlanma Tarihi 30 Aralık 2024
Gönderilme Tarihi 11 Temmuz 2024
Kabul Tarihi 30 Aralık 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024 Cilt: 6 Sayı: 16

Kaynak Göster

APA Ülüfer, T., & Göde, H. A. (2024). GELENEKSELDEN KÜRESELE TÜRK MUTFAĞINDA KÖFTENİN DÖNÜŞÜMÜ. Uygulamalı Sosyal Bilimler Ve Güzel Sanatlar Dergisi, 6(16), 126-134.
AMA Ülüfer T, Göde HA. GELENEKSELDEN KÜRESELE TÜRK MUTFAĞINDA KÖFTENİN DÖNÜŞÜMÜ. SOSGÜZ. Aralık 2024;6(16):126-134.
Chicago Ülüfer, Tarık, ve Halil Altay Göde. “GELENEKSELDEN KÜRESELE TÜRK MUTFAĞINDA KÖFTENİN DÖNÜŞÜMÜ”. Uygulamalı Sosyal Bilimler Ve Güzel Sanatlar Dergisi 6, sy. 16 (Aralık 2024): 126-34.
EndNote Ülüfer T, Göde HA (01 Aralık 2024) GELENEKSELDEN KÜRESELE TÜRK MUTFAĞINDA KÖFTENİN DÖNÜŞÜMÜ. Uygulamalı Sosyal Bilimler ve Güzel Sanatlar Dergisi 6 16 126–134.
IEEE T. Ülüfer ve H. A. Göde, “GELENEKSELDEN KÜRESELE TÜRK MUTFAĞINDA KÖFTENİN DÖNÜŞÜMÜ”, SOSGÜZ, c. 6, sy. 16, ss. 126–134, 2024.
ISNAD Ülüfer, Tarık - Göde, Halil Altay. “GELENEKSELDEN KÜRESELE TÜRK MUTFAĞINDA KÖFTENİN DÖNÜŞÜMÜ”. Uygulamalı Sosyal Bilimler ve Güzel Sanatlar Dergisi 6/16 (Aralık 2024), 126-134.
JAMA Ülüfer T, Göde HA. GELENEKSELDEN KÜRESELE TÜRK MUTFAĞINDA KÖFTENİN DÖNÜŞÜMÜ. SOSGÜZ. 2024;6:126–134.
MLA Ülüfer, Tarık ve Halil Altay Göde. “GELENEKSELDEN KÜRESELE TÜRK MUTFAĞINDA KÖFTENİN DÖNÜŞÜMÜ”. Uygulamalı Sosyal Bilimler Ve Güzel Sanatlar Dergisi, c. 6, sy. 16, 2024, ss. 126-34.
Vancouver Ülüfer T, Göde HA. GELENEKSELDEN KÜRESELE TÜRK MUTFAĞINDA KÖFTENİN DÖNÜŞÜMÜ. SOSGÜZ. 2024;6(16):126-34.

23374216672166821669     21677 21671216722167321675   21676