Araştırma Makalesi

BİR SEÇKİN TİPOLOJİSİ: DEVLET-SOYLU

Sayı: 1 27 Nisan 2026
PDF İndir
TR EN

BİR SEÇKİN TİPOLOJİSİ: DEVLET-SOYLU

Öz

Türkiye’de seçkinlik, özellikle son iki yüzyılda ve hemen her durumda bir devlet irtibatıyla mümkündür. Modern zamanlarda, diğer toplumsal kurumlardan nispeten bağımsızlaşan ve diğer kurumlara oranla etkisi artan, siyaset ve ekonomi gibi toplumsal istikameti belirleyici iki ana kurum başta gelmek üzere, neredeyse her sahanın seçkinleri bir şekilde devletle ilişkilidirler. Bu bakımdan Türkiye’nin toplumsal tabakalaşmasını anlamak noktasında, seçkinlerin konumlandığı başlıca kurum olan devlet mekanizmasında söz sahibi olan faillerin/tiplerin çözümlenmesi önem arz etmektedir. Bu çalışmaya mahsus devletlu şeklinde adlandırılacak toplumsal seçkin tipi; devletin mücessem hali, yüksek, önemli ve sınırlı sayıdaki devlet makamlarını işgal eden bir profil olarak tarif edilecektir. Devletlunun soyundan gelen veya kan bağı yahut evlilik münasebetiyle devletlunun yakını olan tipi ise devlet-soylu olarak tesmiye edilecektir. Bu çalışmada esas sav; devlet-soylunun çeşitli toplumsal alanlarda devletlu yakını olması, bu yakınlığın sağladığı eğitim imkânları veya sosyal ilişki ağları sebebiyle konum sahibi olduğu, dolayısıyla statü elde etmesinin kolayca gerçekleştiğidir. Eğitim ve ilişkiler bir yeniden üretim mekanizmasına dönüşerek, devlet-soylunun çeşitli alanlarda sürekliliğini ve etkinliğini temin etmiştir. Devlet-soylu, seçkinler arasında farklı odakları birbirine bağlayan bir işlevi de hâizdir. Bu sebeple Türkiye’de toplumsal yapı araştırmalarında, sınıf ve kurumlara nispeten ihmal edilen, toplumsal tipler ve zümreler içinde devlet-soylunun rolüne dikkat çekilmeye çalışılacaktır. Yapısal analizlerin, devletin toplumsal hayattaki belirleyici etkisinin yanı sıra devlet-soylu gibi seçkin tiplerinin mevcudiyetinin farkındalığı ile derinleştirilmesi gerektiğini savunulacaktır. Bir başlangıç çalışması olması hasebiyle teorik çerçevede ve bir deneme mahiyetinde kalacak olan metin, Bourdieu lügatçesinin alan, sermaye, habitus, yeniden üretim gibi kavramları ile işlenmeye çalışılacaktır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akdağ, M. (1963). Osmanlı tarihinde ayanlık düzeni devri 1730- 1839. Tarih Araştırmaları Dergisi, 8(14), s. 51-61.
  2. Almog, O. (2018). Sosyal tip problemi: Bir gözden geçirme. Dil ve Edebiyat Araştırmaları, 18, 357–394.
  3. Arslan, A. (2007). Elit sosyolojisi. Phoenix Yayınevi.
  4. Asunakutlu, T. ve Avcı, U. (2010). Aile işletmelerinde nepotizm algısı ve iş tatmini ilişkisi üzerine bir araştırma. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 15(2), 93–109.
  5. Atmaca, Y. ve Günay, M. C. (2020). Bürokratik oligarşi: Türk kamu yönetimi ekseninde bir analiz. Research Studies Anatolia Journal, 3(3), 199–210.
  6. Aydın, M. (2015). Değişim sosyolojisi. Açılım Kitap.
  7. Aykaç, N. Ö. (2016). Kent-mekan-insan sarmalında bir toplumsal tip: Ankaralı. M. A. Aydemir (Ed.), Toplumsal tipler içinde (357–384). Açılım Kitap.
  8. Bora, T. (2000). Demirel. Birikim, (132), 3–6.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Kültürel çalışmalar (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Yayımlanma Tarihi

27 Nisan 2026

Gönderilme Tarihi

9 Ocak 2026

Kabul Tarihi

19 Ocak 2026

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2026 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Nacak, M. R. (2026). BİR SEÇKİN TİPOLOJİSİ: DEVLET-SOYLU. Sosyoloji Notları, 1. https://izlik.org/JA39CD46XH
AMA
1.Nacak MR. BİR SEÇKİN TİPOLOJİSİ: DEVLET-SOYLU. sosnot. 2026;(1). https://izlik.org/JA39CD46XH
Chicago
Nacak, Mehmet Rauf. 2026. “BİR SEÇKİN TİPOLOJİSİ: DEVLET-SOYLU”. Sosyoloji Notları, sy 1. https://izlik.org/JA39CD46XH.
EndNote
Nacak MR (01 Nisan 2026) BİR SEÇKİN TİPOLOJİSİ: DEVLET-SOYLU. Sosyoloji Notları 1
IEEE
[1]M. R. Nacak, “BİR SEÇKİN TİPOLOJİSİ: DEVLET-SOYLU”, sosnot, sy 1, Nis. 2026, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA39CD46XH
ISNAD
Nacak, Mehmet Rauf. “BİR SEÇKİN TİPOLOJİSİ: DEVLET-SOYLU”. Sosyoloji Notları. 1 (01 Nisan 2026). https://izlik.org/JA39CD46XH.
JAMA
1.Nacak MR. BİR SEÇKİN TİPOLOJİSİ: DEVLET-SOYLU. sosnot. 2026. Available at https://izlik.org/JA39CD46XH.
MLA
Nacak, Mehmet Rauf. “BİR SEÇKİN TİPOLOJİSİ: DEVLET-SOYLU”. Sosyoloji Notları, sy 1, Nisan 2026, https://izlik.org/JA39CD46XH.
Vancouver
1.Mehmet Rauf Nacak. BİR SEÇKİN TİPOLOJİSİ: DEVLET-SOYLU. sosnot [Internet]. 01 Nisan 2026;(1). Erişim adresi: https://izlik.org/JA39CD46XH