Yazarların makale gönderirken TELİF HAKKI FORMUNU (COPYRIGHT TRANSFER FORM) imzalamaları gerekmektedir.
Metinler içinde yer alan ifadeler yazarların kendilerine ait olup, SPMJ editörlerinin görüşlerini yansıtmamaktadır. Yayınlanan eserlerdeki ifade ve görüşlerin sorumluluğu yazara ait olup, yayın kurulunu bağlamaz.
Makale Önerisinde Bulunurken
Dergimize teslim edilen tüm çalışmalar, DergiPark sistemi üzerinden değerlendirilmektedir. Teslim edilen çalışmaların değerlendirilmesi, derginin yayın periyoduna bağlı olarak değişkenlik gösterir. Yazarlar, teslim ettikleri çalışmalarının süreci hakkında değişik aşamalarda bilgilendirilmekte ve eserin basılacağı sayı kendilerine iletilmektedir. Yazarlar tarafından teslim edilen çalışmaların değerlendirme süreci ve basımı için herhangi bir ücret talep edilmez. Teslim edilen çalışmalar, başka bir yerde yayımlanmak üzere teslim edilmemiş veya herhangi bir dilde yayınlanmamış olmak zorundadır. Teslim edilen tüm çalışmalar, hakemlik sürecine geçilmeden önce intihal için kontrol edilirler. Eserler dörtten fazla yazar ismi taşıyamaz. Değerlendirme sürecine kabul edilen çalışmalar, hakemlik süreci tamamlanana kadar beklemek zorundadır.
1. HAKEMLİK SÜRECİ
Normal Sayı
Yayın kurulu, başvurusu yapılan çalışmaları ön kontrol sürecine alır. Uygun görülen çalışmalar, yazar isimleri gizli tutularak hakemlik sürecine sevk edilir. Nihai karar, yayın kurulu tarafından verilir; çalışmanın reddi, kabulü, formata yönelik düzeltmeler yapılması yayın kurulunun takdirindedir. Ancak, eserin bütününü etkileyebilecek herhangi bir düzeltme, yazarların rızası alınarak yapılır. Hakemlik süreci, derginin yayın periyoduna bağlı olarak 3 ile 6 ay arasında sürebilir.
Özel Sayı
Yılda bir kez, özel bir temaya bağlı olarak özel bir sayı yayınlanabilir. Yayın için makale sunmak üzere en az altı yazar davet edilebilir. Belirlenen eserler, yazarlar gizli kalarak hakemlik sürecine tabi tutulur. Nihai karar, yayın kurulu tarafından verilir; çalışmanın reddi, kabulü, formata yönelik düzeltmeler yapılması yayın kurulunun takdirindedir. Ancak, eserin bütününü etkileyebilecek herhangi bir düzeltme, yazarların rızası alınarak yapılır.
Metin
Teslim edilen çalışmalar, özet ve kaynakça sayfaları dahil 30 sayfayı aşmamalıdır. Dergiye gönderilecek makaleler, dipnotlar ve kaynakça dâhil en az 4.500 en fazla 9.000 kelime olmalıdır. İngilizce veya Türkçe yazılmış olmalıdır.
Başlık, Alt Başlıklar ve Yazar Bilgileri
Başlık sayfası, çalışmanın tam başlığını Türkçe ve İngilizce dillerinde içermek zorundadır. Ana başlık Times New Roman 14 yazı fontunda ve tüm harfleri büyük olacak şekilde sunulmalıdır. Yazarın adı makalenin başlığı altında olmalıdır. Yazarın soyadı büyük harflerle yazılmalıdır. Yazarın unvanı, kurumu, e-posta adresi ve ORCID numarası dipnotta belirtilmelidir. İlk başvuru dosyasında yazarlar(ın) künye bilgileri veya yazar(lar)ı açık edecek herhangi bir bilgi kesinlikle yer almamalıdır. Yazar(lar) künye bilgilerini değerlendirme süreci bittikten sonra revizyon sürümünde eklemelidir. Çoklu yazarlar durumunda, her bir yazara ilişkin bilgi yeni bir satırda verilmelidir. Bu durumda, sorumlu yazarın iletişimi bilgilerinin detaylı olarak belirtilmesi gereklidir. Yazar değişikliği yalnızca makale kabul edilmeden önce işleme alınır. Yazarların makalelerini göndermeden önce yazarların listesini ve sırasını dikkatlice gözden geçirmeleri gerekmektedir. Değerlendirme süreci başlamış bir çalışmanın yazar sorumluluklarının değiştirilmesi (Yazar ekleme, yazar sırası değiştirme, yazar çıkartma gibi) teklif edilemez.
Ana başlık sekiz kelimeyi aşmamalıdır Başlık, alt başlıklar veya yazar bilgileri kısmında kısaltma kullanılmaz. Alt başlıklar kısa ve anlamı açık olmalıdır.
Öz (Abstract) ve Anahtar Kelimeler (Key Words)
Teslim edilen çalışmalar, 200 kelimeyi aşmayan kısa bir özet içermeli ve ÖZ olarak başlıklandırılmalıdır. Öz kısmı, çalışmanın amacı, yöntemi, içerdiği çok önemli hususları ve kısaca sonucu kapsar. Öz kısmı, okurların eserin tümünü okumadan önce çalışma hakkında özet bir bilgi sahibi olmak için hazırlanır. Anahtar kelimeler çalışma içinde yer alan temel kavramları içermelidir. Öz kısmında atıf yapılmaz.
Türkçe yazılan her çalışma için İngilizce bir abstract eklenmesi zorunludur. İngilizce yazılan çalışmalarda ise öz bulunması beklenir.
2. NİHAİ TESLİM, TELİF HAKKI ve YAZAR KILAVUZU
Teslim edilen eser, hakemlerin incelemesinden geçtikten sonra, yazarlar, hakemlerin eleştiri ve önerilerini de dikkate alacak şekilde eserin son halini teslim eder. Bu aşamada, hakemlerin önerisi dışında esere yeni eklemeler veya değişiklikler yapılamaz.
Özgünlük
Yazar(lar)ın gönderdikleri çalışmaların özgün olması beklenmektedir. Yazar(lar)ın başka çalışmalardan yararlanmaları veya başka çalışmaları kullanmaları durumunda eksiksiz ve doğru bir biçimde atıfta bulunmaları ve/veya alıntı yapmaları gerekmektedir.
Makale Yazımı
Orijinal araştırma makalesi, konuyu özgün ve nesnel bir şekilde ele almalıdır.
Yazarlık ve Katkıda Bulunma
Çalışmanın konseptine, tasarımına, yürütülmesine veya yorumlanmasına önemli katkılarda bulunanların tümü ortak yazarlar olarak listelenmelidir. Çalışmaya çok az katkıda bulunanlar varsa bunların teşekkür bölümünde belirtilmeleri gerekir. Sorumlu yazar, tüm ortak yazarların makalenin son hâlini görüp onayladığından ve yayımlanmak üzere sunulmasını kabul ettiğinden emin olmalıdır. Yazarlar eser için ortak sorumluluk alırlar. Çalışmanın oluşturulmasında içeriğe entelektüel açıdan katkı sağlamayan kişiler, yazar olarak belirtilmemelidir.
Çıkar Çatışması
Yayınlanmak üzere gönderilen tüm çalışmaların varsa çıkar çatışması teşkil edebilecek durumları ve ilişkileri açıklanmalıdır.
Veri Erişimi ve Muhafazası
Yazar(lar)dan değerlendirme süreçleri çerçevesinde makalelerine ilişkin ham veri talep edilebilir, böyle bir durumda yazar(lar) beklenen veri ve bilgileri editör kurulu ve yayın kuruluna sunmaya hazır olmalıdır.
Anket ve Mülakata Dayanan Çalışmaların Yayını
Yazar(lar) kullanılan verilerin kullanım haklarına, araştırma/analizlerle ilgili gerekli izinlere sahip olduklarını veya deney yapılan deneklerin rızasının alındığını gösteren belgeye sahip olmalıdır. Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için (etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir. Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
Hata Bildirimi
Yazar(lar)ın yayınlanmış, erken görünüm veya değerlendirme aşamasındaki çalışmasıyla ilgili bir yanlış ya da hatayı fark etmesi durumunda, dergi editörünü veya yayıncıyı bilgilendirme, düzeltme veya geri çekme işlemlerinde editörle işbirliği yapma yükümlülüğü bulunmaktadır.
Çoklu ve Eşzamanlı Yayın
Yazarlar çalışmalarını aynı anda birden fazla derginin başvuru sürecinde bulunduramaz. Her bir başvuru önceki başvurunun tamamlanmasını takiben başlatılabilir. Başka bir dergide yayımlanmış çalışma Strategic Public Management Journal’a gönderilemez.
Ücret Politikası
Yazar(lar) dergideki herhangi bir süreç için ücret ödemek zorunda değildir.
3. ÇALIŞMA FORMATI HAKKINDA
Teknik Detaylar
Teslim edilen çalışmalar Word (.doc) formatında A4 dikey dosyada olmalıdır. Metin, 1,5 satır aralığında, Times New Roman 11 yazı fontunda ve sayfa kenarlarında 2 cm boşluk kalacak şekilde hazırlanmış olmalıdır.
SPMJ'nin 2017 yılından önceki sayılarında yer alan makalelerin yazım kuralları farklı olduğundan, yeni sayılara yönelik makaleler için örnek olarak alınmamalıdır. Paragraf başlığı, bölüm sonu boşluklar, alt bilgi/üst bilgi ve sayfa numaraları kullanılmaz. Maddeler halindeki satırlar için satır işaretleri, numaralandırma veya diğer otomatik fonksiyonları kullanmayınız Tire veya normal rakamlar kullanınız. Çalışma metni üzerinde hakemler veya yayın kurulu gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilmelidir. Bu maksatla, yüklenen dosya metni KİLİTLİ/ŞİFRELİ olmamalı, düzeltme veya değişiklik yapmaya müsait olmalıdır. Metin içinde akışı bozmamak için herhangi bir not veya bilginin ayrıca verilmesi gerekirse, Word “başvuru” özelliği ile dipnot girilmeli ve bu dipnotlar nokta ile bitirilmelidir.
Çalışmanın Bölüm ve Kısımları
Bir çalışma, bölümler, alt bölümler, kısımlar içerir. Burada numaralandırma yöntemi aşağıdaki şekildedir. Alt başlıklarda yer alan kelimelerin sadece baę harfleri büyük yazılır. Tüm başlıklar Times New Roman 11 yazı fontunda ve her kelimenin ilk harfi büyük olacak şekilde yazılmalıdır.
Alıntılar
Alıntılar, ana metin içinde tırnak işareti kullanımıyla yer almalıdır. Orijinal format veya heceleme yöntemi tercih edilebilir. Alıntı yapılan kısma ilişkin herhangi bir bilgi parantez içinde verilir. Alıntı yapılan kısma belli bir vurgu yapmak istiyorsanız, bu kısım İtalik olarak yazılabilir. Alıntılar her zaman kaynağa atıf içermelidir.
Tablo
Tablo öncesine ve sonrasına 6 nk boşluk verilmelidir. Tablo başlıkları ve metin 12 punto olmalıdır (İhtiyaç dahilinde daha düşük punto kullanılabilir). Hücre içerisinde satır aralığı ve boşluk olmamalıdır. Tablo içerisinde dikey, sağ ve sol kenarlıklar renklendirilmemelidir.
Grafikler, Şekiller ve Haritalar
Dergi, siyah beyaz olarak yayınlandığı için, tüm öğeler buna göre tasarlanmalı; farklı kısımların ayırt edilebileceği şekilde tasarlama yapılmalıdır (grinin tonları veya farklı zemin işaretleri kullanılabilir). Tüm grafik, şekil ve haritalar pencereye otomatik sığdırılmalı ve başlıklandırma Tablo kısmındaki gibi yapılmalıdır.
Paragraflar
Paragraflar arası boşluklar 6nk olmalıdır.
Listeler
Metin içinde liste içeren kısımlarda, rakam sonrasında nokta ve bir boşluk bırakılmalıdır. Her bir satır sonu, virgül, noktalı virgül ile bitmeli, son satırı ise nokta ile kapatılmalıdır.
Kısaltmalar
Yaygın kullanımı olan kısaltmalar (BM, AB, ABD gibi) hariç, tüm kısaltmalar ilk kullanıldığı yerde uzun olarak yazılmalı ve parantez içinde kısaltması verilmelidir. Örneğin: ‘World Health Organization (WHO)’. Müteakip kısımlarda kısaltılmış hali kullanılabilir.
Dipnotlar
Dipnotlar, sadece yapılması zorunlu açıklamalar için kullanılır ve “DİPNOT” komutuyla otomatik olarak verilir. Buradaki atıflar da parantez içinde yazarın soyadı, eserin yayım yılı ve sayfa numarası gelecek şekilde düzenlenmelidir.
Tarihler
Tarihler yazılırken gün, ay ve yıl yazılır (2 Kasım 2016). Yıl aralıkları metin içinde “1960’lar” örneğindeki şekliyle yazılmalıdır.
Kaynakça
Strategic Public Management Journal, makaleleri APA 7 kurallarına uygun olarak düzenlemekte ve çalışmaların en güncel APA formatına göre hazırlanmasını istemektedir.
Tüm ayrıntılı bilgilere APA 7 resmî sitesinden ulaşabilirsiniz.
STRATEGIC PUBLIC MANAGEMENT JOURNAL © 2015 is licensed under Creative Commons Attribution 4.0 International