Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

YAŞAM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN YAŞAM KALİTESİ VE DİYET KALİTESİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Yıl 2020, , 157 - 168, 30.09.2020
https://doi.org/10.33689/spormetre.735575

Öz

Bu araştırma, Yaşam Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin yaşam kalitesi ve diyet kalitesi arasında bir ilişki olup olmadığını ve bu ilişkinin öğrencinin okuduğu bölümle ilgisini araştırmaktadır. Araştırmanın örneklemi, 100 Psikoloji Bölümü öğrencileri ve 85 Egzersiz ve Spor Bilimleri Bölümü öğrencileri olmak üzere toplam 185 öğrenciden oluşmaktadır. Örneklem grubunu oluşturan öğrenciler Kişisel Bilgi Formu, SF-36 ölçeği ve 24 saatlik besin tüketim kaydı doldurmuştur. SF-36 ölçeği alt boyutları, diyet kalitesi ve BKİ (Beden Kitle indeksi) arasındaki ilişkiler SPSS (IBM, Inc.) programı ile korelasyon analizi yapılarak incelenmiştir. Egzersiz ve Spor Bilimleri öğrencilerinin, emosyonel rol güçlüğü, genel sağlık ve diyet kalite, puan ortalamaları, Psikoloji öğrencilerinden daha yüksek değer elde edilerek, spor bilimleri öğrencilerinin lehine istatiksel anlamda farklılık saptanmıştır. Spor Bilimleri öğrencilerinin lehine istatiksel anlamda farklılık saptanmıştır (p<0.05). Yapılan regresyon analizi sonucunda, Diyet kalitesi puan ortalamasının bir birim artması Egzersiz ve Spor Bilimleri öğrencisi olma ihtimalini %10.1 artmaktadır |1-1.101=0.101|. Emosyonel rol güçlüğünde bir birimlik artış Egzersiz ve Spor Bilimleri öğrencisi olma ihtimalini %1.2 arttırmaktadır. Ayrıca mental sağlıktaki bir birimlik artış Psikoloji öğrencisi olma ihtimalini %2.7 arttırmaktadır

Kaynakça

  • Aaron, K. J., Sanders, P. W. (2013, September). Role of dietary salt and potassium intake in cardiovascular health and disease: a review of the evidence. In Mayo Clinic Proceedings (Vol. 88, No. 9, pp. 987-995). Elsevier.
  • Acar Tek, N., Yildiran, H., Akbulut, G., Bilici, S., Koksal, E., Gezmen Karadag, M., Sanlıer, N. (2011). Evaluation of dietary quality of adolescents using Healthy Eating Index. Nutrition research and practice, 5(4), 322-328.
  • Amarantos, E., Martinez, A., Dwyer, J. (2001). Nutrition and quality of life in older adults. The Journals of Gerontology series A: Biological sciences and Medical sciences, 56(suppl_2), 54-64
  • Assumpção, D. D., Barros, M. B. D. A., Fisberg, R. M., Carandina, L., Goldbaum, M., Cesar, C. L. G. (2012). Diet quality among adolescents: a population-based study in Campinas, Brazil. Revista Brasileira de Epidemiologia, 15, 605-616.
  • Bakanlığı, S. (2016).Türkiye Beslenme Rehberi (TÜBER)-2015. TC. Sağlık Bakanlığı Yayın No: 1031, Ankara.
  • Bayrak, M. (2011). Sporu bırakmış profesyonel futbolcuların depresyon düzeylerinin yaşam kalitesi açısından değerlendirilmesi. Doktora Tezi, Samsun On Dokuz Mayıs Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Samsun.
  • Baysal, A. (2015). Beslenme. Hatipoğlu Yayınevi, Ankara.
  • Bize, R., Johnson, J. A., Plotnikoff, R. C. (2007). Physical activity level and health-related quality of life in the general adult population: a systematic review. Preventive medicine, 45(6), 401-415.
  • Çivi, S., Kutlu, R., Çelik, H. H. (2011). Kanserli hasta yakınlarında depresyon ve yaşam kalitesini etkileyen faktörler. Gulhane Medical Journal, 53(4).
  • Çokluk, Ö., Şekercioğlu, G., Büyüköztürk, Ş. (2018). Sosyal bilimler için çok değişkenli istatistik: SPSS ve LISREL uygulamaları. Pegem Atıf İndeksi, 001-414.
  • D’Elia, L., Rossi, G., Ippolito, R., Cappuccio, F. P., Strazzullo, P. (2012). Habitual salt intake and risk of gastric cancer: a meta-analysis of prospective studies. Clinical nutrition, 31(4), 489-498.
  • Dalbudak, I., Yilmaz, T., Yigit, S. (2020). The relationship between university students' quality of life and nutrition. Progress in Nutrition, 22(1), 112-121.
  • Delange, F. (2001) Iodine deficiency as a cause of brain damage. Postgraduate Medical Journal, 77 (906), 217-220.
  • Dwyer J., Cosentino C., Li D., Feldman H., Garceau A., Stevens M. ve diğerleri (2002). Evaluating school-based interventions using the Healthy Eating Index. J Am Diet Assoc. 102(2):257-259.
  • Erçim R.E. (2014). Üniversite öğrencilerinin beslenme durumlarının değerlendirilmesi ve sağlıklı yeme indekslerinin saptanması. Yayınlanmış, Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Ankara.
  • Galiano-Castillo, N., Ariza-García, A., Cantarero-Villanueva, I., Fernández-Lao, C., Díaz-Rodríguez, L., Arroyo-Morales, M. (2014). Depressed mood in breast cancer survivors: associations with physical activity, cancer-related fatigue, quality of life, and fitness level. European Journal of Oncology Nursing, 18(2), 206-210.
  • Genç, A., Şener, Ü., Karabacak, H. ve Üçok K. (2011). Kadın ve erkek genç erişkinler arasında fiziksel aktivite ve yaşam kalitesi farklılıklarının araştırılması. Kocatepe Tıp Dergisi, 12(3), 145-150.
  • George, D. (2011). SPSS for windows step by step: A simple study guide and reference, 17.0 update, 10/e. Pearson Education India.
  • Gopinath, B., Russell, J., Flood, V. M., Burlutsky, G., Mitchell, P. (2014). Adherence to dietary guidelines positively affects quality of life and functional status of older adults. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 114(2), 220-229.
  • Guenther PM, Casavale KO, Reedy J, Kirkpatrick SI, Hiza HA, Kuczynski KJ, Kahle LL, Krebs-Smith SM. Update of the Healthy Eating Index: HEI-2010J Acad Nutr Diet. 2013 April ; 113(4): 569–580.
  • Guenther PM., Kirkpatrick SI., Reedy J., Krebs-Smith SM., Buckman DW., Dodd KW. ve diğerleri (2014). The Healthy Eating Index-2010 is a valid and reliable measure of diet quality according to the 2010 Dietary Guidelines for Americans. J. Nutr. 144(3):399-407
  • Kavas, A.(2003). Sağlıklı Yaşam İçin Doğru Beslenme. 3. Basım, İstanbul: Literatür Yayıncılık, 6-15.
  • Kavas, A., Kavas, A. (1985). Üniversite öğrencilerinin beslenme bilgi düzeyi beslenmeye karşı tutumları ve beslenme durumları üzerine bir araştırma. Beslenme ve Diyet dergisi, 14, 63-73.
  • Koçyiğit, H., Aydemir, Ö., Fişek, G., Ölmez, N., Memiş, A. K. (1999). Form-36 (KF-36)’nın Türkçe versiyonunun güvenilirliği ve geçerliliği. Ilaç ve tedavi dergisi, 12(2), 102-6.
  • Koltarla, S. (2008). Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi sağlık personelinin yaşam kalitesinin araştırılması. Uzmanlık tezi, İstanbul.
  • Liu, S., Buring, J. E., Sesso, H. D., Rimm, E. B., Willett, W. C., Manson, J. E. (2002). A prospective study of dietary fiber intake and risk of cardiovascular disease among women. Journal of the American College of Cardiology, 39(1), 49-56.
  • Long, J. S. (1997). Regression models for categorical and limited dependent variables (Vol. 7). Advanced quantitative techniques in the social sciences.
  • Peduzzi, P., Concato, J., Kemper, E., Holford, T. R., Feinstein, A. R. (1996). A simulation study of the number of events per variable in logistic regression analysis. Journal of clinical epidemiology, 49(12), 1373-1379.
  • Škof, B., Kozjek, N. R. (2015). A Comparison of Dietary Habits Between Recreational Runners and a Randomly Selected Adult Population in Slovenia/Primerjava Prehranskih Navad Rekreativnih Tekačev In Naključno Izbranih Odraslih Ljudi V Sloveniji. Slovenian Journal of Public Health, 54(3), 212-221.
  • Solberg Nes, L., Liu, H., Patten, C.A., Rausch, S.M., Sloan, J.A., Garces, Y.I. ve diğerleri. (2012). Physical activity level and quality of life in long term lung cancer survivors. Lung Cancer, 77(3), 611-616.
  • Şahin, M. A. (2014). Yetişkin bireylerde diyet kalitesi ile yaşam kalitesi arasındaki ilişkinin değerlenlendirilmesi. Yüksek Lisans Tezi Hacettepe Üniversitesi.
  • Wang, Y., Crawford, M.A., Chen, J., Li, J., Ghebremeskel, K., Campbell, T.C. ve diğerleri. (2003). Fish consumption, blood docosahexaenoic acid and chronic diseases in Chinese rural populations. Comparative Biochemistry and Physiology Part A: Molecular & Integrative Physiology, 136(1), 127-140.
  • World Health Organization. (2002). The world health report 2002: reducing risks, promoting healthy life. World Health Organization.
  • Yılmaz,G., Karaca, S. (2019). Spor Yapan ve Sedanter Üniversite Öğrencilerinin Beslenme Bilgi Tutum ve Yaşam Kalitelerinin İncelenmesi, Niğde Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi Cilt 13, Sayı 3.
  • Zengin, F.H., Aktaş, N. (2016). Sağlık çalışanlarının diyet kalitesinin sağlıklı yeme indeksi-2005 ile değerlendirilmesi. International Peer-Reviewed Journal of Nutrition Research, (7).
Toplam 35 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Spor Hekimliği
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Erdal Bal 0000-0002-4927-3945

Nedim Malkoç 0000-0003-4599-3547

Yayımlanma Tarihi 30 Eylül 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020

Kaynak Göster

APA Bal, E., & Malkoç, N. (2020). YAŞAM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN YAŞAM KALİTESİ VE DİYET KALİTESİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ. SPORMETRE Beden Eğitimi Ve Spor Bilimleri Dergisi, 18(3), 157-168. https://doi.org/10.33689/spormetre.735575

Flag Counter