Öz: Son yıllarda beden kaygısı, sosyal medya etkisi ve toplumsal güzellik standartları nedeniyle birçok kişinin zihinsel ve fiziksel sağlığını etkileyen önemli bir sorun haline gelmiştir. Bu çalışmanın amacı, düzenli egzersiz yapan ve yapmayan üniversite öğrencilerinin kaslılık odaklı beslenme alışkanlıkları ile protein kaliteleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmaya, 149 düzenli egzersiz yapan ve 301 egzersiz yapmayan üniversite öğrencileri dahil edilmiştir. Katılımcılara, demografik yapı anketi, Kaslılık Odaklı Yeme Testi (MOET), Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi (IPAQ) ve Besin Tüketim Sıklığı Anketi uygulanmıştır. Protein kalitesi, diyet örüntüsündeki besin grupları göz önünde bulundurularak değerlendirilmiştir ve beş çeyreğe ayrılmıştır. Çalışmaya katılına bireylerin yaş ortalaması 21,95±1,91 yıl ve BKI değerleri 22,71±3,51 kg/m2 bulunmuştur. Egzersiz yapanların MOET değeri (19,1±11,06) yapmayanlardan (13,22±9,11) daha yüksek saptanmıştır (p<0.05). Egzersiz yapan bireylerden Q2 grubunda bulunanların MOET değeri diğer gruplardan istatistiki olarak yüksek saptanmıştır (p<0.05). Düzenli egzersiz yapan bireylerin protein kalitesi toplam puanı, egzersiz yapmayan bireylere göre anlamlı derecede daha yüksek olduğunu göstermiştir (p<0.05). Protein kalitesini etkilen faktörlerin regresyon analizi sonucuna göre MOET bir birim artırılması protein kalitesini 0,045 kat artırdığı saptanmıştır. Egzersiz yapan bireylerin protein kalitesinin daha yüksek olduğu ve kaslılık odaklı yemeye daha yatkın olduğu saptanmıştır. Ayrıca daha yüksek protein kalitesinde besin tüketenlerin kaslılık odaklı beslenme eğiliminin de daha fazla olabileceği gösterilmiştir.
Anahtar Kelimeler: Egzersiz protein kalitesi kaslılık odaklı yeme
Abstract: In recent years, body image concerns, the influence of social media, and societal beauty standards have become significant issues affecting the mental and physical health of many individuals. The aim of this study is to examine the relationship between muscularity-oriented eating behaviors and protein quality among university students who engage in regular exercise and those who do not. The study included 149 university students who exercise regularly and 301 who do not. Participants were assessed using a demographic questionnaire, the Muscularity-Oriented Eating Test (MOET), the International Physical Activity Questionnaire (IPAQ), and a Food Frequency Questionnaire. Protein quality was evaluated considering dietary patterns and categorized into five quartiles. The participants' mean age was 21.95 ± 1.91 years, and their BMI was 22.71 ± 3.51 kg/m². The MOET score of those who exercised (19.1 ± 11.06) was significantly higher than those who did not (13.22 ± 9.11) (p < 0.05). Among exercisers, individuals in the Q2 group had significantly higher MOET scores compared to other groups (p < 0.05). The total protein quality score was significantly higher among those who exercised compared to non-exercisers (p < 0.05). According to regression analysis, a one-unit increase in the MOET score was associated with a 0.045-fold increase in protein quality. Individuals who exercised regularly were found to have higher protein quality and a greater tendency toward muscularity-oriented eating behaviors. Additionally, it was shown that those consuming higher-quality protein diets might also have a greater inclination toward muscularity-oriented eating.
The study was conducted in accordance with the principles of the Declaration of Helsinki, and approval was obtained from the Ankara Yıldırım Beyazıt University Health Sciences Ethics Committee on 23 November 2023, with decision number 09-422. A Voluntary Consent Form was signed by each individual participating in the study.
This study was supported by the TÜBİTAK-BİDEB 2209/A University Students Research Projects Support Programme.
None
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Spor ve Beslenme |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 22 Eylül 2025 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Eylül 2025 |
Gönderilme Tarihi | 21 Ocak 2025 |
Kabul Tarihi | 30 Temmuz 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 23 Sayı: 3 |