Etik İlkeler ve Yayın Politikası

Yayın Politikası:

Social Review of Technology and Change (SRTC), açık bilim ve açık erişim ilkeleri çerçevesinde yayın yapmayı hedefleyen, hakemli bir akademik dergidir. Dergiye gönderilen yazılar, akademik ve bilimsel ilkeler ışığında değerlendirilir.

SRTC’de yayımlanan ya da yayımlanmak üzere gönderilen hiçbir yazıdan ücret talep edilmez, yayımlanan makaleler için yazar(lar)a telif ücreti ödenmez.

Dergiye Türkçe ya da İngilizce olarak gönderilen araştırma makalelerinin anahtar kelimeler, özetler, dipnotlar ve kaynakça dâhil 4000-8000 kelime aralığında olması beklenir. Söz konusu makaleler ancak ilgili editörün, makale alanında uzman iki hakemin ve yayın kurulunun olumlu görüşü sonrasında dergide yayımlanır.

Hakemler, değerlendirmeleri sonucunda “değişikliğe gerek olmadan kabul”, “değişiklikler yapılmalıdır” veya “yayımlanamaz” kararlarından birini vererek değerlendirme raporunu editöre iletirler. Editör, kararı ve hakemlerin değerlendirmelerini ilgili yazar(lar)a gönderir. Kararın “değişiklikler yapılmalıdır” olması halinde Editör, beklenen değişikliklerle ilgili olarak yazar(lar)dan ek belgeler sunmalarını isteyebilir. Yazar(lar) makalelerini hakem raporları doğrultusunda gözden geçirerek gerekli düzeltmeleri yapmalıdır.

Dergide araştırma makalelerinin yanı sıra, 500-2500 kelime aralığında kitap ve literatür incelemelerine yer verilir. Hakem sürecinden geçmeyen bu tür yazılar dergi kurulları tarafından değerlendirilir.
Dergide yayımlanan yazıların ve burada temsil edilen görüşlerin sorumluluğu yazarlara aittir, söz konusu yazı ve görüşler SRTC’nin editoryal politikasını yansıtmayabilir. Yayımlanan makaleye ilişkin tüm hukuki sorumluluklar (etik kurallarının ihlali, çıkar çatışması, makalede ifade edilen görüşler gibi) yazar(lar)a aittir. Değerlendirme sürecinin tamamlanmış olması veya makalenin yayımlanmış olması yazar(lar)ın hukuki sorumluluğunu ortadan kaldırmaz.

Yazar(lar), makaleyi SRTC’ye göndererek derginin yayın politikasını anladıklarını ve kabul ettiklerini onaylamış olurlar.

Dergide yayımlanan yazıların tüm hakları Işık Üniversitesi Yayınları’na aittir. Yazıların farklı bir yayında kullanılabilmesi için izin alınmalıdır.

Etik İlkeler:

Derginin yayın sürecinde, bu sürece dâhil tüm paydaşlar, yazar, hakem ve editörler, Committee on Publication Ethics (COPE) ile Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) tarafından araştırma ve yayın etiği üzerine yayımlanan rehberler, politikalar ve ilkeler dikkate alınarak hazırlanan aşağıdaki etik kuralları takip etmekle yükümlüdür. 

Yazarlar:

-Çalışmanın bilimsel ve etik kurallara uygunluğu yazar(lar)ın sorumluluğundadır.
-Çalışma yazar(ar)ın özgün ürünü olmalıdır.
-Çalışmada faydalanılan tüm kaynaklar eksiksiz olarak kaynakçada belirtilmeli, sahte veri kullanılmamalıdır.
-Çalışma daha önce farklı bir dergide yayımlanmış, yayın aşamasında veya değerlendirilmek üzere gönderilmiş olmamalıdır. Çalışmanın daha önce konferans, kongre veya benzeri bir akademik toplantıda bildiri şeklinde sunulmuş olması yayınlanması için engel olmamakla birlikte, bu durumun makalede dipnot olarak belirtilmesi gereklidir.
-Adı geçen yazar veya yazarların yapılan çalışmaya bilimsel olarak doğrudan katkısı olmalıdır. Birden çok yazarlı çalışmalarda, çalışmanın sonunda yazarların katkı oranı ve çıkar çatışması olmadığı beyan edilmelidir.
-Etik Kurul izni gerektiren çalışmalarda izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) makalenin ilk sayfasında dipnot olarak yer almalıdır.
-Çalışmada kullanılan veriler gerekli durumlarda ulaşılabilir olmalıdır.
-Telif söz konusu olan resimler, tablolar vb. gerekli izinlerden sonra çalışmaya eklenmelidir.

Hakemler:

-Değerlendirmelerde çift taraflı kör hakemlik uygulanır.
-Hakemlerin çalışmaya dair düzeltme isteme veya çalışmayı gerekçelendirerek reddetme hakkı saklıdır.
-Hakemler tarafsız değerlendirme yapmalı, değerlendirmelerinde kişisel yorumlardan kaçınmalıdır. Hakemlerin, bu ilkeyi yerine getiremeyeceklerini düşünmeleri halinde durumu Dergi Kurulu’na makalenin kendilerine ulaşmasını takip eden 15 gün içinde bildirmeleri gereklidir.
-Herhangi bir etik ihlali şüphesi oluşması durumunda Dergi Kurulu bilgilendirilmelidir.
-Hakemler değerlendirmeleri sırasında edindikleri bilgileri ve araştırma sonuçlarını kendileri veya başkaları adına kullanmamalıdır.
-Çalışmanın reddedilmesi durumunda gerekçeler detaylı ve açık bir biçimde belirtilmelidir.
-Hakemler araştırmacı/ yazarla ya da çalışmaya fon sağlayan kuruluşlarla çıkar çatışması içinde olmamalıdır.
-Değerlendirmenin her aşamasında gizlilik ilkesine bağlı kalınmalıdır.
-Yapılacak değerlendirmenin sonucu 30 gün içinde Editör’e bildirilmelidir.

Editör:

-Dergiye yollanan çalışmalar arasından alana katkı sağlayacak olanları seçerek yayına hazırlamalıdır.
-Hakemlerin, yazarların ve çalışmaların gizliliğine riayet etmelidir.
-Editörlük sırasında edinilen bilgileri ve araştırma sonuçlarını kendisi veya başkası adına kullanmamalıdır.
-Çalışmaların intihal içermemesi için gerekli kontrollerin yapılmasını sağlar. Etik kuralların ihlali durumunda çalışmaları reddetme hakkı saklıdır.