Araştırma Makalesi

Fernando Botero’nun Resimlerinde Savaş ve İşkence Abu Ghraib Örneği

Cilt: 5 Sayı: 9 30 Aralık 2024
PDF İndir
EN TR

Fernando Botero’nun Resimlerinde Savaş ve İşkence Abu Ghraib Örneği

Öz

Günümüz dünyası, karmaşık siyasi olaylar, kültürel etkileşimler ve tarihsel olaylarla şekillenmiştir. Sanatçılar, modern sanatta izleyiciyi insanlığın gerçekliğiyle yüzleştirmeyi, psikolojik ve sosyolojik durumları eleştirel bakış açısıyla sanatın toplumsal olaylara nasıl müdahil olduğunu göstermişlerdir. Bu makalede, savaş ve işkence gibi acı verici konuların sanat yoluyla ele alınması üzerinde durulmaktadır. Kolombiyalı sanatçı Fernando Botero'nun resimlerinin bu tür konuları nasıl işlediği ve analiz edildiği incelenmektedir. Savaş konusunda, Botero'nun resimlerinde savaşın yıkıcı etkileri ve insanların acıları büyük boyutlarda ve çarpıcı bir şekilde tasvir edilmektedir. Bu figürler, savaşın trajedisini ve insanlık dışı yönlerini vurgularken, aynı zamanda izleyiciyi düşünmeye ve sorgulamaya teşvik etmektedir. İşkence konusunda ise, Botero genellikle işkenceci ve işkence gören arasındaki güç dinamiklerini vurgular ve insanların birbirlerine nasıl acı çektirebileceklerini gösterir. Bu makale, Botero'nun resimlerinin sadece estetik açıdan değil, aynı zamanda toplumsal ve politik bir mesaj ile de yüklü olduğunu nitel yöntemlerle göstermektedir. Sanatın, insanların acıları ve zulmü hakkında derinlemesine düşünmelerine ve harekete geçmelerine nasıl katkıda bulunabileceğini gösteren bir örnek sunmaktadır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Anonim (2023). Irak Savaşı 20 yıl önce nasıl başladı, ABD ve bazı müttefikleri ülkeyi neden işgal etti? BBC NEWS.
  2. Aksakaloğlu, Y. ve Kutlusan, M. H. (2019). Abu Gharib Hapishanesi ve Fetö İşkence Davası. 21.Yüzyıl Türkiye Enstitüsü. Erişim tarihi: 22.11.2023. https://21yyte.org/tr/merkezler/islevsel-arastirma-merkezleri/teostrateji-arastirmalari-merkezi/ebu-gureyb-hapishanesi-ve-feto-iskence-davasi#_ftn1
  3. Al-Hindawe, A. S. A. (2018). Method Of The Colombian Painter (Fernando Botero) In The Embodiment Of The Abu Ghraib Prison Events. International Design Journal. (8/2), 337-346.
  4. Bigaç, O. (2020). Körfez Savaşı ve Irak’ın 2003 Yılındaki İşgaline Yönelik Avrupa Birliği’nin Yaklaşımı. UPA Strategic Affairs, 1(1), 4-14.
  5. Çelik, M. M. (2020). Karanlığın Eli Kanlı İktidarı: Saddam Hüseyin. Independent Türkçe. Erişim tarihi: 22.11.2023.https://www.indyturk.com/node/292701/d%C3%BCnya/karanl%C4%B1%C4%9F%C4%B1n-eli-kanl%C4%B1-iktidar%C4%B1-saddam-h%C3%BCseyin
  6. Ergüden, I. (1996). Örnek Bir Şiddet Mekânı: Hapishane. Cogito, (6-7), 109-116.
  7. Hansen, L. (2015). How Images Make World Politics: International Icons and The Case Of Abu Ghraib. Rewiew of International Studies. (41-2), 263-288.
  8. Jones, O. (2008). Botero's Abu Ghraib. The Virginia Quarterly Review. (84-1), 148-161.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Resim

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Aralık 2024

Gönderilme Tarihi

9 Mayıs 2024

Kabul Tarihi

14 Ağustos 2024

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2024 Cilt: 5 Sayı: 9

Kaynak Göster

APA
Akdağlı, S., & Garip, B. (2024). Fernando Botero’nun Resimlerinde Savaş ve İşkence Abu Ghraib Örneği. STAR Sanat ve Tasarım Araştırmaları Dergisi, 5(9), 183-195. https://izlik.org/JA79ET37ZP
AMA
1.Akdağlı S, Garip B. Fernando Botero’nun Resimlerinde Savaş ve İşkence Abu Ghraib Örneği. STAR DERGİSİ. 2024;5(9):183-195. https://izlik.org/JA79ET37ZP
Chicago
Akdağlı, Serpil, ve Beyza Garip. 2024. “Fernando Botero’nun Resimlerinde Savaş ve İşkence Abu Ghraib Örneği”. STAR Sanat ve Tasarım Araştırmaları Dergisi 5 (9): 183-95. https://izlik.org/JA79ET37ZP.
EndNote
Akdağlı S, Garip B (01 Aralık 2024) Fernando Botero’nun Resimlerinde Savaş ve İşkence Abu Ghraib Örneği. STAR Sanat ve Tasarım Araştırmaları Dergisi 5 9 183–195.
IEEE
[1]S. Akdağlı ve B. Garip, “Fernando Botero’nun Resimlerinde Savaş ve İşkence Abu Ghraib Örneği”, STAR DERGİSİ, c. 5, sy 9, ss. 183–195, Ara. 2024, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA79ET37ZP
ISNAD
Akdağlı, Serpil - Garip, Beyza. “Fernando Botero’nun Resimlerinde Savaş ve İşkence Abu Ghraib Örneği”. STAR Sanat ve Tasarım Araştırmaları Dergisi 5/9 (01 Aralık 2024): 183-195. https://izlik.org/JA79ET37ZP.
JAMA
1.Akdağlı S, Garip B. Fernando Botero’nun Resimlerinde Savaş ve İşkence Abu Ghraib Örneği. STAR DERGİSİ. 2024;5:183–195.
MLA
Akdağlı, Serpil, ve Beyza Garip. “Fernando Botero’nun Resimlerinde Savaş ve İşkence Abu Ghraib Örneği”. STAR Sanat ve Tasarım Araştırmaları Dergisi, c. 5, sy 9, Aralık 2024, ss. 183-95, https://izlik.org/JA79ET37ZP.
Vancouver
1.Serpil Akdağlı, Beyza Garip. Fernando Botero’nun Resimlerinde Savaş ve İşkence Abu Ghraib Örneği. STAR DERGİSİ [Internet]. 01 Aralık 2024;5(9):183-95. Erişim adresi: https://izlik.org/JA79ET37ZP

 Sanat ve Tasarım Araştırmaları Dergisi (STAR)' nde yayınlanan eserler Creative Commons tarafından CC BY-NC ile lisanslanmıştır.